Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
29 Komentarzy
Zupa- krem z dyni

Przepis na pyszną zupę krem z dyni. Uwielbiam tę zupę. Pora jesienna to okazja do jej przygotowania. Jest bardzo delikatna, kremowa, łagodna, a cytryna i imbir nadają jej ciekawego smaku.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg)
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej)
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (lub świeżego, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
  • trochę słodkiej śmietany 30- 36% (dodaję ok. 100ml)

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.
  2. Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości.
  5. Zupę zmiksować np. blenderem na krem.
  6. Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.
  7. Dodać śmietanę. (Można ją dodać podczas miksowania lub dolać do zupy rozlanej na talerzach).
 

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa- krem z dyni Zupa- krem z dyni

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ela · 8 miesięcy temu
    Bardzo dobra i prosta zupa, aksamitna i aromatyczna, dziękuje za przepis i osobiście bardzo polecam !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 1 lat temu
    Zupa pycha i bardzo sycąca mimo, że nie dodałam śmietany i cukru! Rewelacja.
    A ponieważ ja lubię mieć coś do gryzienia to dodałam sobie wcześniej wysuszone pestki z dynii
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ada · 1 lat temu
    Dziekuje za przepis! Robie zupe juz 10 raz, tak ja uwielbiamy! Dziekuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota Radtka · 1 lat temu
    Super przepis! Po rozlaniu do misek kremu, dodać na samą górę grzanki z chleba, po prostu coś chrupkiego, idealny smach. Pozdrawiam!?❤?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 lat temu
    Robiłam po raz pierwszy i wyszła super. Nie miałam śmietany, ale dodałam serek śmietankowy philadelphia i rewelacja! dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 1 lat temu
    Zrobiłam dziś tą zupe. Tylko bez śmietanki i cukru. Wyszło super. Polecam a jestem beztalenciem kulinarnym i wyszła mi bardzo smacznie. Przy okazji jeszcze nakarmiłam część akademika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Afja · 1 lat temu
    Zupa wyszła niesamowita. Mogę polecić ten przepis w 100-stu%
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Szymon · 1 lat temu
    Zupa krem-cudo, jak powiedziała moja ukochana. Przepis udoskonalić można łyżeczką kurkumy lub curry, ma wtedy bardziej wyrazisty smak, zamiast śmietany dodałem troszkę oleju z pestek dyni-smakuje wyśmienicie, polecam i pozdrawiam wszystkich amatorów kremu z dyni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oliwia · 2 lat temu
    Krem z dyni robilam pierwszy raz i wyszła bardzo smaczna, zupka bardzo syta :-)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 lat temu
    Przepis na prawde super!!! Po tym jak pewnego dnia sie zrazilam do kremu z dyni tak tym razem będę ją uwielbiac :lol: dodałam wiecej swiezego imbiru i zupka wyszła troszeczkę bardziej pikantna, jest bardziej wyrazista ale nadal pyszna! :lol:
    Polecam każdemu kto nie znalazł dla siebie jeszcze odpowiedniego przepisu na krem z dyni lub jeśli ktoś chce zaryzykować bo wcześniej nie próbował
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 lat temu
    Nie przepadałam nigdy za zupą dyniową, ale ostatnio moja mama zrobiła ją z tego przepisu i jest PRZEPYSZNA! Bije na głowę mój ulubiony krem z pomidorów. Bardzo dziękuję za nowe doświadczenia smakowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Atlanta · 3 lat temu
    W tym roku robiłam już 4 razy z tego przepisu. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 3 lat temu
    [b]Agato[/b] zwykłą dynię musisz obrać. Tylko Hokkaido można gotować ze skórką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 lat temu
    Czy może być dynia zwykła? Czy taką dynię można pokroić też ze skórą, czy trzeba wyjąć tylko miąższ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 3 lat temu
    [b]Annokuchareczko[/b] jedno i drugie będzie dobrze pasować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna wiertniczka · 3 lat temu
    Strasznie podoba mi się ten przepis! Polecasz bardziej dodać groszek ptysiowy czy grzanki? W ogóle uważam, że powinnaś wziąć udział na facebooku grypoodpornych! ten przepis idealnie się nadaje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Ja właśnie ugotowałam, wyszła genialna, dla złamania smaku dodałam mleczko kokosowe. Właśnie zajada się mój mąż, córka i koleżanka córki. Dziękuję za super przepis i pozdrawiam serdecznie, Magda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 4 lat temu
    Dziękuję za przepis Zrobiłam niedawno zupę z tego przepisu, jednak z pewną modyfikacją: warzywa najpierw przesmażałam na maśle. Jest po prostu pyszna, w przyszłą sobotę urządzam kolację dla rodziny i właśnie tę zupę zamierzam podać:) Mam nadzieję, że lekko słodki i kwaskowy, świeży smak będzie miłym zaskoczeniem dla osób w starszym wieku. Dodam, że to moje pierwsze wariactwo kulinarne z użyciem dyni a przy okazji zrobiłam też placki ziemniaczane z dynią i marchewką Również pyszne, o wiele delikatniejsze niż z samych ziemniaków. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lalka · 4 lat temu
    Pyszna:)Polecam grzanki czosnkowe do zupki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 5 lat temu
    Zaciekawił mnie twój przepis.Właśnie robię z kuzynostwem ten krem z dyni :lol: mam nadzieje że będzie smaczny i nam wyjdzie

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony