Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
37 Komentarzy
Zupa- krem z dyni

Przepis na pyszną zupę krem z dyni. Uwielbiam tę zupę. Pora jesienna to okazja do jej przygotowania. Jest bardzo delikatna, kremowa, łagodna, a cytryna i imbir nadają jej ciekawego smaku.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg)
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej)
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (lub świeżego, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
  • trochę słodkiej śmietany 30- 36% (dodaję ok. 100ml)

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.
  2. Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości.
  5. Zupę zmiksować np. blenderem na krem.
  6. Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.
  7. Dodać śmietanę. (Można ją dodać podczas miksowania lub dolać do zupy rozlanej na talerzach).
 

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa- krem z dyni Zupa- krem z dyni

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamil · 19 dni temu
    Ludzie, jedzcie cukier! To nie jest trucizna a ściema dla kasy. Oszukują was na słodzikach. Płacicie za napój ze słodzikiem tyle samo co za napój z cukrem a słodziki są o wiele tańsze. Cukier (obojętnie jaki złożony czy prosty) jest potrzebny do prawidłowej pracy komórek mózgowych! Nie osłabiajcie inteligencji Używajcie cukru, tylko z umiarem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola Pox · 25 dni temu
    Ze skorka ,nie jest za twarda?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 1 miesięcy temu
    Czy bez galki muszkatalowej smak tez bedzie wyrazisty i aromatyczny...nie mam od dawna bo w ciazy nie moglam uzywac i jakos tak zapomnialam kupic.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hellina · 1 miesięcy temu
    Super przepis wlasnie gotuje ta zupke ,ale zamiast smietany dodaje mleko kokosowe ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 1 miesięcy temu
    Zrobiłam po raz pierwszy i wyszła przepysznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 2 miesięcy temu
    Dynia jest twarda więc jak wy ją kroicie zeby sie nie skaleczyc ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Beti · 1 miesięcy temu
      Witam, aby nie męczyć się z dynią przy krojeniu trzeba ją wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 1,5 h po tym czasie dynia jest miękka i wystarczy ją rozciąć i łyżką wybrać zawartość.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ela · 1 lat temu
    Bardzo dobra i prosta zupa, aksamitna i aromatyczna, dziękuje za przepis i osobiście bardzo polecam !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 1 lat temu
    Zupa pycha i bardzo sycąca mimo, że nie dodałam śmietany i cukru! Rewelacja.
    A ponieważ ja lubię mieć coś do gryzienia to dodałam sobie wcześniej wysuszone pestki z dynii
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ada · 1 lat temu
    Dziekuje za przepis! Robie zupe juz 10 raz, tak ja uwielbiamy! Dziekuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota Radtka · 2 lat temu
    Super przepis! Po rozlaniu do misek kremu, dodać na samą górę grzanki z chleba, po prostu coś chrupkiego, idealny smach. Pozdrawiam!?❤?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 2 lat temu
    Robiłam po raz pierwszy i wyszła super. Nie miałam śmietany, ale dodałam serek śmietankowy philadelphia i rewelacja! dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 2 lat temu
    Zrobiłam dziś tą zupe. Tylko bez śmietanki i cukru. Wyszło super. Polecam a jestem beztalenciem kulinarnym i wyszła mi bardzo smacznie. Przy okazji jeszcze nakarmiłam część akademika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Afja · 2 lat temu
    Zupa wyszła niesamowita. Mogę polecić ten przepis w 100-stu%
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oliwia · 3 lat temu
    Krem z dyni robilam pierwszy raz i wyszła bardzo smaczna, zupka bardzo syta :-)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 lat temu
    Przepis na prawde super!!! Po tym jak pewnego dnia sie zrazilam do kremu z dyni tak tym razem będę ją uwielbiac :lol: dodałam wiecej swiezego imbiru i zupka wyszła troszeczkę bardziej pikantna, jest bardziej wyrazista ale nadal pyszna! :lol:
    Polecam każdemu kto nie znalazł dla siebie jeszcze odpowiedniego przepisu na krem z dyni lub jeśli ktoś chce zaryzykować bo wcześniej nie próbował
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 lat temu
    Nie przepadałam nigdy za zupą dyniową, ale ostatnio moja mama zrobiła ją z tego przepisu i jest PRZEPYSZNA! Bije na głowę mój ulubiony krem z pomidorów. Bardzo dziękuję za nowe doświadczenia smakowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Atlanta · 4 lat temu
    W tym roku robiłam już 4 razy z tego przepisu. Polecam.

Polub nas na ...

Początek strony