Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
62 Komentarzy
Zupa- krem z dyni

Przepis na pyszną zupę krem z dyni. Uwielbiam tę zupę. Pora jesienna to okazja do jej przygotowania. Jest bardzo delikatna, kremowa, łagodna, a cytryna i imbir nadają jej ciekawego smaku.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg)
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej)
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (lub świeżego, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
  • trochę słodkiej śmietany 30- 36% (dodaję ok. 100ml)

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.
  2. Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości.
  5. Zupę zmiksować np. blenderem na krem.
  6. Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.
  7. Dodać śmietanę. (Można ją dodać podczas miksowania lub dolać do zupy rozlanej na talerzach).
 

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa- krem z dyni Zupa- krem z dyni

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jaaa · 1 miesięcy temu
    Po co cukier i słodka śmietanka... Dynia sama w sobie jest słodka. Można zamiast śmietany użyć mleka kokosowego. Podkreśla słodki smak i niepowtarzalny aromat.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 miesięcy temu
    Cytryna i cukier niekoniecznie,można dać czosnek ,pychota...Zdrowa rozgrzewająca zupa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 2 miesięcy temu
    Pyszna juz 2 raz zrobilam.Dodalam troszke carry ale rewelacyjny przepis.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emka · 2 miesięcy temu
    Bardzo lubię zupę dyniową. Jesienią i zimą często gości u mnie na obiad. ( Zamiast śmietany dodaje mleczko kokosowe)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 miesięcy temu
    Najlepszy krem dyniowy jaki jadlam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 miesięcy temu
    Przepyszna ! W końcu mam przepis na super krem z dyni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DOMINIKA · 5 miesięcy temu
    Czy 1kg dyni w przepisie, jest razem ze skórką, czy już po obraniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sonik · 5 miesięcy temu
    Dodałam trochę kurkumy i curry, wyszła cudownie kremowa, moja pierwsza zupa, dzięki za inspiracje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Syla · 5 miesięcy temu
    Szału nie ma.jwyszła taka sobie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pama · 5 miesięcy temu
    super nie spodziewałam sie . z pewnoscią powtórzę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grzes · 5 miesięcy temu
    czt ktos probowal ze zwyklej dyni
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ola · 3 miesięcy temu
      Ja robię zupę zawsze z tego przepisu ale tylko z dyni muszkatołowej. Ma intensywny kolor i jest też bardzo smaczna. Przepis ogólnie super :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Gosia · 4 miesięcy temu
      Tak tez można z zwykłej dyni ugotować. Ja ale też nie obierałam.Jest jedynie jaśniejsza i nie tak intensywna jak z Hokkaido. Ale rownież smakuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      ANN · 5 miesięcy temu
      Tak , tylko zwykła jest zbyt twarda żeby obrać ze skórki więc najpier najlepiej podpiec ją w piekarniku aż trochę zmięknie skórką i da się obrać, w smaku zupa pycha nawet ze zwykłej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    grzes · 5 miesięcy temu
    ze zwyklej dyni ktos próbował
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Iwona · 4 miesięcy temu
      Tak, ja robię z każdej dyni, tylko mniej wody trzeba dodać. Z każdej wychodzi dobra
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka Talaga · 5 miesięcy temu
    Przepyszna, ja zamiast cukru dodałam mleczko kokosowe i wyszła rewelacyjna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANN · 6 miesięcy temu
    Cudo, uwielbiam dynię, do tej pory wykorzystywałam ją głównie do ciast, ale dziś zrobiłam krem , wyszedł pyszny, resztę dyni wykorzystałam na dżem ciekawe jak wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hala · 6 miesięcy temu
    Zupka mniam , mniam! Podaję z bułeczką lub kuleczkami ptysiowymi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 6 miesięcy temu
    Czy śmietanka musi być 30-36%?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Isabella · 6 miesięcy temu
    Super. Zrobilam smakuje bardzo

Polub nas na ...

Początek strony