Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy
Barszcz czerwony czysty

Przepis na tradycyjny barszcz czerwony czysty. Barszcz nadaje się, jako zupa podawana z uszkami, pierogami, ziemniakami lub grochem. Można go też podać w filiżance, jako dodatek do krokietów lub pasztecików.

Składniki:

  • 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 500g buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • majeranek
  • 7 ziarenek czarnego pieprzu
  • opcjonalnie: sól, pieprz, ocet, cukier (do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obrać i pokroić w niegrube plastry.
  2. Bulion zagotować. Do gotującego dodać buraki razem z łyżką octu. Dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości buraków ok. 1 godziny, na małej mocy palnika. ( Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, pozostawiając małą szczelinę).
  3. Barszcz przecedzić przez sitko. Doprawić go majerankiem, solą, octem, pieprzem i cukrem.

Uwaga:

  • Polecam również przygotować barszcz na bulionie ugotowanym na kości wędzonej. Przygotowuje się go tak samo jak bulion wołowy.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Barszcz czerwony czysty Barszcz czerwony czysty

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danka · 1 lat temu
    Zamist octu spróbujcie dodać sok z kiszonej kapusty. Pysznie i zdrowo.;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 3 lat temu
    Witam, chciałabym się dowiedzieć co robicie z tymi warzywami jak już barszcz się przecedzi ? Jakoś sobie nie wyobrażam ich wyrzucić do kosza?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Ewelino możesz je pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, dodać troszkę majonezu, ogórka kiszonego lub konserwowego, w bogatszej wersji można dodać matjasy, groszek konserwowy i sałatka jarzynowa na kolację gotowa 8)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      rysia · 2 lat temu
      A ja buraki kroję w kawałki, po odcedzeniu mielę w maszynce do mięsa. Zasmażam, doprawiam do smaku i mam pyszny dodatek do obiadu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 3 lat temu
    [b]Moniu[/b] do smaku. Tak jak dodajesz trochę soli i pieprzu, tak dodaj szczyptę cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monia · 3 lat temu
    a ile tego cukru??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Pio · 2 miesięcy temu
      Przecież napisała Joanna - "szczyptę"
      Czyli 1/8 łyżeczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Karolino[/b] podałam, że może być również sok z cytryny, ewentualnie kwasek cytrynowy. Ocet, kwasek, czy sok z cytryny powinno się dodać, ponieważ dzięki temu otrzymamy piękny, krwisty kolor barszczu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    nie dodaje się octu!!! to śmierdzi bez wzgledu na to czy jest spirytusowy czy balsamiczny!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    .mago · 6 lat temu
    Polecam pokrojone buraki dzień wcześniej obficie skropić octem lub cytryną i posypać cukrem. Wstawić do lodówki i gotować na drugi dzień. Barszczyk ma super smak i bardzo intensywny kolor.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    lubię barszcz z dodatkiem czosnku

Polub nas na ...

Początek strony