Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Barszcz czerwony czysty

Przepis na tradycyjny barszcz czerwony czysty. Barszcz nadaje się, jako zupa podawana z uszkami, pierogami, ziemniakami lub grochem. Można go też podać w filiżance, jako dodatek do krokietów lub pasztecików.

Składniki:

  • 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 500g buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • majeranek
  • 7 ziarenek czarnego pieprzu
  • opcjonalnie: sól, pieprz, ocet, cukier (do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obrać i pokroić w niegrube plastry.
  2. Bulion zagotować. Do gotującego dodać buraki razem z łyżką octu. Dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości buraków ok. 1 godziny, na małej mocy palnika. ( Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, pozostawiając małą szczelinę).
  3. Barszcz przecedzić przez sitko. Doprawić go majerankiem, solą, octem, pieprzem i cukrem.

Uwaga:

  • Polecam również przygotować barszcz na bulionie ugotowanym na kości wędzonej. Przygotowuje się go tak samo jak bulion wołowy.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Barszcz czerwony czysty Barszcz czerwony czysty

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (10)

  1. Danka

Zamist octu spróbujcie dodać sok z kiszonej kapusty. Pysznie i zdrowo.

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Witam, chciałabym się dowiedzieć co robicie z tymi warzywami jak już barszcz się przecedzi ? Jakoś sobie nie wyobrażam ich wyrzucić do kosza?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ewelina

Ewelino możesz je pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, dodać troszkę majonezu, ogórka kiszonego lub konserwowego, w bogatszej wersji można dodać matjasy, groszek konserwowy i sałatka jarzynowa na kolację gotowa 8)

  Załączniki
 
  1. rysia    Ewelina

A ja buraki kroję w kawałki, po odcedzeniu mielę w maszynce do mięsa. Zasmażam, doprawiam do smaku i mam pyszny dodatek do obiadu.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Moniu do smaku. Tak jak dodajesz trochę soli i pieprzu, tak dodaj szczyptę cukru.

  Załączniki
 
  1. monia

a ile tego cukru??

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Karolino podałam, że może być również sok z cytryny, ewentualnie kwasek cytrynowy. Ocet, kwasek, czy sok z cytryny powinno się dodać, ponieważ dzięki temu otrzymamy piękny, krwisty kolor barszczu.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Karolina

nie dodaje się octu!!! to śmierdzi bez wzgledu na to czy jest spirytusowy czy balsamiczny!!!

  Załączniki
 
  1. .mago

Polecam pokrojone buraki dzień wcześniej obficie skropić octem lub cytryną i posypać cukrem. Wstawić do lodówki i gotować na drugi dzień. Barszczyk ma super smak i bardzo intensywny kolor.

  Załączniki
 
  1. Paula

lubię barszcz z dodatkiem czosnku

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony