Zupa z dyni z mięsem mielonym
- Szczegóły

Smaczna, kremowa i pikantna zupa ugotowana na wytrawnym winie. Świetna alternatywa do lekko słodkiego kremu z dyni. (Przepis tutaj: „Zupa- krem z dyni”).
Pokrojone kawałki dyni gotujemy do miękkości w bulionie i białym winie wytrawnym, a następnie miksujemy na krem. Na końcu dodajemy podsmażone mięso mielone, dodajemy śmietanę i doprawiamy. Szybko, łatwo i smacznie. Idealna w sezonie jesienno- zimowym.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 800g dyni (u mnie Hokkaido)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250ml białego, wytrawnego wina
- 500ml bulionu (najlepiej wcześniej ugotowanego, może być również z kostki rosołowej)
- 150g mięsa mielonego (wołowego, ale niekoniecznie)
- 125ml gęstej, kwaśniej śmietany
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Dynię umyć, oczyścić z pestek, obrać i pokroić w kostkę. (Hokkaido nie obieramy ze skóry).
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju.
- Wino i bulion wlać do garnka i zagotować. Dodać dynię i cebulę z czosnkiem i gotować pod przykryciem, aż dynia będzie miękka.
- Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Mięso mielone podsmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem i dodać do zupy.
- Na końcu dodać śmietanę.
Przepis pochodzi z tej strony: shop-apotheke.com
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 1 godz. |
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.