Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Zupa botwinkowa

Zupa botwinkowa

Lekka, wiosenna zupa z młodych buraczków, o pięknym kolorze. Jest bardzo szybka do przygotowania. Polecam podawać ją z jajkiem na twardo.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
  • pęczek botwinki z burakami (ok. 500g)
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Botwinkę dokładnie umyć. Łodygi i liście posiekać. Odstawić na bok.
  2. Marchewkę i buraczki obrać i pokroić w małą kostkę.
  3. Wywar zagotować. Dodać marchewkę i buraczki i gotować na średniej mocy palnika ok. 15 minut. Następnie dodać posiekane liście i łodygi oraz sok z cytryny. Gotować parę minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Na końcu dodać słodką śmietanę i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa botwinkowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony