Zupa- krem z dyni (dieta dr Dąbrowskiej)

Pyszny, dietetyczny krem z dyni, który smakuje tak dobrze, że nie poczujecie, że jest odchudzony. Jak dla mnie najlepsza zupa na diecie dr Ewy Dąbrowskiej. Syci, rozgrzewa i jest bardzo smaczna.

Składniki na ok. 5 porcji (ok. 2,3 litra):

  • 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg)
  • 1 litr bulionu warzywnego z tego przepisu: "Bulion warzywny" (do bulionu nie dodaję grzybów)
  • sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • zielona cebulka do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.
  2. Dynię przełożyć do garnka i zalać przygotowanym bulionem. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez ok. 30- 40 minut, aż dynia będzie miękka. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywką, zostawiając małą szczelinę.
  3. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę z bulionu warzywnego i zmiksować blenderem na krem.
  4. Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Rozlać do talerzy i posypać drobno pokrojoną, zieloną cebulką.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Zupa- krem z dyni (dieta dr Dąbrowskiej)