Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim

Kremowa zupa ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim. Smaczna, sycąca, nieskomplikowana i zdrowa. Można podawać ją posypaną szczypiorkiem, z kleksem śmietany, dodatkowo z grzankami lub świeżą bagietką.

Składniki na ok. 4 porcje (ok. 1,5 litra):

  • 1 litr dowolnego bulionu (np. drobiowego, wołowego, warzywnego)
  • 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 700 g ziemniaków
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 50 g słodkiej śmietany 30- 36% (creme fraiche lub serka kremowego typu Philadelphia)
  • sól, pieprz
  • zielona cebulka lub szczypiorek do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, dokładnie osuszyć i poszatkować.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na maśle. Dodać czosnek niedźwiedzi i podsmażyć ok. 3 minut, mieszając.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  4. Cebulę z czosnkiem niedźwiedzim przełożyć do garnka, zalać bulionem i zagotować.
  5. Ziemniaki dodać do bulionu i gotować do miękkości.
  6. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zmiksować blenderem.
  7. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub serka kremowego. Można posypać drobno posiekaną zieloną cebulką lub czosnkiem niedźwiedzim. Można dodać grzanki.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzimZupa krem z czosnkiem niedźwiedzim