Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Rosół z kurczaka

Rosół to tradycyjna, polska zupa, uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Rosół najczęściej gości na niedzielnym stole. To aromatyczna, klarowna zupa podawana najczęściej z makaronem, pokrojoną, ugotowaną marchewką i kawałkami mięsa. Dodatkowo można posypać ją posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Rosół może być bazą do przygotowania wielu zup np. pomidorowej.

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,2- 1,5 kg (lub części z kurczaka z kośćmi np. udka, skrzydełka, korpus)
  • 3 litry wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ok. ¼ korzenia selera
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżki soli
  • gałązka świeżego lubczyku (lub 1 łyżeczka suszonego)

Dodatkowo:

  • makaron (ok. 50 g na osobę)
  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokroić na części. Oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i kuper. Opłukać, przełożyć do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania.
  2. W międzyczasie przygotować warzywa: Marchewki, pietruszki, seler, por, gałązki natki pietruszki i lubczyku umyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać i pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać. Łupiny z cebuli opłukać. (Dodadzą zupie koloru). Cebulę opalić (np. nabić na widelec i opalić nad palnikiem gazowym, albo używając palnika do Crème brûlée, albo wstawiając cebulę do piekarnika przy ustawionej funkcji grilla albo tak jak ja: przeciąć cebulę na pół i opiec na suchej patelni, układając ją przecięciem do dołu).
  3. Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
  4. Do garnka włożyć marchewki, pietruszki, seler, por, opaloną cebulę z łupinami, liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała"), garnek przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę i gotować 1 godzinę.
  5. Po godzinie gotowania, dodać sól, natkę pietruszki i lubczyk. Gotować dalej 30 minut.
  6. Sprawdzić smak rosołu. Według uznania doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Z rosołu wyciągnąć marchewkę. Pokroić na plasterki lub w kostkę.
  8. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojoną marchewką, kawałkami mięsa z kurczaka i świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

niepełne 3 litry, ok. 10 porcji

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Rosół z kurczaka Rosół z kurczaka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony