Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki


Zupa pomidorowa przygotowana na rosole, z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Zupa jest łagodna, kremowa i bardzo smaczna. Lubiana bardzo przez dzieci.
Pomidorową można serwować z ryżem, makaronem lub lanymi kluseczkami.
Składniki na 3 litry zupy:
- ok.600 g (2 sztuki) udek z kurczaka (lub skrzydełka, cały korpus z kurczaka, kości ze schabu, żeberka itp.)
- 2 litry wody
- ok. 300 g marchewki
- ok. 130 g pietruszki
- ok. 100 g korzenia selera
- kawałek pora
- cebula
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki soli
- natka pietruszki (część natki przeznaczyć do wywaru, a drugą część posiekać i dodać do gotowej zupy)
- 2 puszki pomidorów bez skórki w puszce (całe lub krojone, 1 puszka 400g)
- ok. 100 g koncentratu pomidorowego (w zależności od intensywności koncentratu)
- sól, pieprz czarny mielony
- ok. 100 ml słodkiej śmietanki lub śmietany do zupy
Sposób przygotowania:
- Udka z kurczaka oczyścić z nadmiar tłuszczu. Przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania.
- W międzyczasie przygotować warzywa: Marchewki, pietruszki, seler, por i gałązki natki pietruszki umyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać i pokroić na duże kawałki. Cebulę można pozostawić w łupinkach, należy ją tylko opłukać i naciąć nożem.
- Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
- Do garnka włożyć marchewki, pietruszki, seler, por, cebulę, liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała"), garnek przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę i gotować 1 godzinę.
- Po godzinie gotowania, dodać sól i natkę pietruszki. Gotować dalej 30 minut.
- Następnie przecedzić całość do innego garnka przez sitko.
- Pomidory z puszek przełożyć do miski i oczyścić z ewentualnych skór i resztek szypułek. Dodać do przecedzonego wywaru i zmiksować blenderem na jednolitą zupę.
- Sprawdzić smak. Zupa będzie najprawdopodobniej mało intensywna. Dlatego należy dodać dodatkowo koncentrat pomidorowy. Wymieszać i mocno podgrzać. Doprawić solą, pieprzem mielonym i śmietanką do smaku.
- Do zupy dodać pokrojoną w grube plasterki, wyjętą z rosołu marchewkę i kawałki mięsa z kurczaka.
- Podawać z ugotowanym ryżem, makaronem lub lanymi kluseczkami i posiekaną natką pietruszki.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 8 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!