Gulasz z serc drobiowych
Gulasz z serc drobiowych
Gulasz z serc drobiowych to lekki i tani obiad. Można podawać go z kaszą, ziemniakami, ryżem i surówką lub ogórkiem kiszonym/ korniszonym.
Składniki na ok. 2 porcje:
- 400g serc drobiowych
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- 250ml bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- garść listków natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Serca oczyścić z żył i tłuszczu. Dokładnie umyć.
- Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać serca i podsmażyć ok. 2- 3 minut. Całość zalać bulionem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i marchewkę. Garnek przykryć i na małym ogniu gotować, aż serca będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Mąkę zalać małą ilością zimnej wody i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dodać do gulaszu, cały czas mieszając. Gotować ok. 1 minuty, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 2 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.