Lasagne z łososiem i  cukinia

Ciekawa alternatywa dla klasycznej lasagne. Makaron, łosoś wędzony, młode cukinie i sos beszamelowy to dobrze dobrany zestaw smakowy. Do tego dość szybki do przygotowania.

Składniki:

  • makaron do lasagne (najlepszy jest taki, który nie wymaga wcześniejszego gotowania)
  • 2 młode cukinie (ok. 500g)
  • 400g łososia wędzonego w plasterkach
  • 100g tartego sera żółtego
  • 1 pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej (20g)
  • 300ml mleka
  • 1 łyżeczka rosołu instant
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyć, obciąć końcówki i pokroić w cienkie paski. (Najłatwiej można to zrobić obieraczką do warzyw. Wtedy paski będą bardzo cienkie).
  2. Olej rozgrzać na patelni, dodać paski cukinii i podsmażyć do miękkości.
  3. Szczypiorek (lub cebulkę) umyć, osuszyć i pokroić drobno. Odstawić na bok.
  4. Przygotować sos beszamelowy. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Przysmażyć na maśle. Kolejno dodać mąkę i wymieszać. Dodać zimne mleko i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Dodać rosół, sól i pieprz. Gotować chwilę ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
  5. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu beszamelowego. Kolejno położyć makaron. Na makaron wyłożyć ponownie sos beszamelowy, posypać szczypiorkiem, rozłożyć łososia i na końcu cukinię. Następne warstwy wykładać tak samo: makaron, sos beszamelowy, szczypiorek, łosoś i cukinia. Na górę wyłożyć makaron, posmarować sosem, posypać szczypiorkiem i grubo serem żółtym. Piec w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 180°C, aż makaron będzie miękki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Lasagnez  łososiem i cukinią

Lasagne z lososiem i cukinia