Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kluski na parze

Kluski na parze

Kluski na parze zwane również pampuchami to mięciutkie, drożdżowe bułeczki gotowane na parze. W Niemczech i Austrii zwane pod nazwą Germknödel nadziewane są powidłami śliwkowymi, a z góry posypane zmielonym makiem z cukrem pudrem i polane roztopionym masłem. Taką właśnie wersję prezentuję Wam poniżej.

W Polsce kluski na parze robi się właściwie z czym się lubi. Mogą być nadziane powidłami, dżemem, marmoladą, kremem czekoladowo- orzechowym, a nawet bez nadzienia. U mnie w domu podawało się je polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Można również polać je sosem waniliowym.

Składniki na ok. 8 klusek:

  • 400g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 1 jajko
  • 30g cukru
  • 50g masła lub margaryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe/ marmolada/ nutella
  • 150g masła
  • 40g mielonego, suchego maku
  • 40g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 7 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto i powoli dolewać roztopiony tłuszcz. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30- 40minut).
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na ok. 8 równych części.

2

  1. Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę powideł, zlepić (naciągając brzegi do góry) i uformować okrągłą kluskę. Tak przygotowane kluski pozostawić na blacie posypanym mąką (złączeniem do dołu), przykryć z góry ściereczką i pozostawić na chwilę, aby jeszcze podrosły.

3

  1. W tym czasie zagotować wodę (w dużym garnku z przywiązaną na górze ściereczką lub gazą, lub parowarze).
  2. Gotowe kluski układać w garnku, pozostawiając duże odstępy między nimi, przykryć i parować ok. 10 minut, aż kluski ładnie się napuszą. Gotowe kluski ułożyć na talerzach.
  3. Zmielony mak wymieszać z cukrem pudrem, posypać nim kluski i polać roztopionym, gorącym masłem.
  4. Podawać od razu na ciepło.
 

Kuchnia:

Polska, Niemiecka, Austriacka

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 8 klusek

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Kluski na parze Kluski na parze

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • kami

    Pochodzę z wielkopolski pyzy jsda sie tam z mięsnymi sosami lub sosami owocowymi pycha szczegolnie w letnie dni teraz mieszkam na podkarpaciu i tu pyz nie znają zrobilam je kiedyś dzieciom były zachwycone dzisiaj zrobię je na obiad z sosem owocowym. Ze smakow dzieciństwa pamietam jeszcze zupę szczawiowa z drobno posiekanym jajkiem (moze ktos podrzuci przepis bo sama nigdy jej nie robilam) i zupy owocowe

  • Agnieszka

    Dzisiaj zrobiłam, wyszły pyszne.. zrobiłam z domową konfiturą jagodową:) nie jadłam tych pyszności od może 30 tu lat, przypomiałam sobie dzieciństwo:)
    Dziękuję za przepis i zyczę powodzenia!
    Pozdrawiam
    Aga

  • Astheart

    U mojego męża w domu kluski robi się na wytrawnie polewając mięsem i sosem - najlepiej jeśli jest to sos tłusty np. z pieczonej kaczki lub gulaszem.
    Czy ten przepis nadaje się zaserwowania na wytrawnie?

    -----------------------------------------
    Napewno nadaja sie jako wytrawne, bo tu w Czechach robimy z tego samego ciasta takie knedle do sosow, gulaszu lub kapusty, tylko krojimy je w plastry 1cm do podania. A specjalnosc nasza to takie knedle z dodatkiem czerstwej bulki pokrojonej w kosteczki. Gotuja sie albo na parze, albo w wodzie. :)

  • Anna

    Dziekuje za przepis. To jeden ze smakow mojego dziecinstwa. Moja mamusia robila pampuchy nadziewane slodkim serem (jak do pierogow z serem) i jedlismy je najczesciej polewane bita smietana. Boze, ja wciaz czuje ten smak... Jeszcze raz dziekuje.

  • Weronika

    Robiłam z tego przepisu parowce i wyszły pyszne! może trochę zbyt słodkie bo za dużo dżemu dałam ale to moja wina :P W każdym bądź razie polecam ten przepis bardzo; robiłam je pierwszy raz a do tego jeszcze dodam, że w akademiku więc jest to szczególny wyczyn :D Pozdrawiam :)

  • Gosia

    Jak mi wyszły zbyt gumiaste, to co zrobiłam źle ?Teściowej wychodzą takie puszyste.

  • Karolina

    Mi najbardziej smakują z jogurtem truskawkowym. W lecie jadłam przynajmniej raz w tygodniu :D

  • Ewa

    Pycha! Dziękuję za ten przepis! Jestem wielkopolanką, więc kluski na parze, pyzy, je się u nas z mięsem i sosem, bułką tartą i cukrem, podsmażone na maśle z dżemem. Sama jednak nigdy ich nie robiłam, wydawało mi się, że jest to trudne. Ale gdy zobaczyłam zdjęcie kluski z powidłami w środku, przypomniało mi się, że jadłam coś takiego w Austrii i przystąpiłam do produkcji. Cóż! W wielkim rondlu smażyłam właśnie powidła ze śliwek...zamknęłam tylko jeden słoiczek, reszta jest systematycznie przerabiana na kluch!! Pyszne, cudne, delikatne, łatwe! Nie zmieniajcie niczego w przepisie, bo wychodzi idealnie. Dziękuję!

  • Astheart

    Jestem Czeszka i tutaj w Czechach (jak rowniez w Slowacji)takie kluzki nazywane knedlami na parze uwazane sa za danie narodowe i bardzo popularne. Zazwyczaj robi sie je z nadzieniem (mak, ser, marmolada, owoce, czekolada itp.) i kiedy sa bez nadzienia, to polewa sie je gestym sosem owocowym. Wytrawne knedle z nadzieniem z miesa lub kielbasy robi sie z ciasta ziemniaczanego. :)

  • Janisia

    Ja je znam jako potrawę wielkopolską. Mieszkam właśnie w tym regionie i nigdy nie słyszałam o pyzach (tak tu je nazywają) nadziewanych ani podawanych na słodko... Są tu wszechobecne i podawane z rozmaitymi sosami i czasem mięsem: Z pieczenią, sosem pieczeniowym, gulaszem, sosem cygańskim itd.
    Ciekawe jak smakują na słodko :)

Pokaż więcej

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony