Tarta z kwiatami cukinii

Tarta na bogato, przygotowana z ciasta francuskiego, sera ricotta i kwiatów cukinii. Wykwintne, nietuzinkowe danie. Tarta najlepiej smakuje podana lekko ciepła w towarzystwie sałaty.

Jeśli pierwszy raz przygotowujesz kwiaty cukinii, polecam przeczytać najpierw artykuł: „Jak przygotować kwiaty cukinii”.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • ok. 10 sztuk kwiatów cukinii
  • 200g sera ricotta
  • 4 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 5- 6 liści bazylii
  • sól, pieprz
  • ok. 30g migdałów w płatkach
  • masło do smarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Formę żaroodporną (u mnie o średnicy 26cm) posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. (We Włoszech kupiłam ciasto francuskie o okrągłym kształcie, ale jeśli użyjecie prostokątnego płata to można go przyciąć jak w tym przepisie: tutaj)
  2. Kwiaty cukinii opłukać letnią, bieżącą wodą, a następnie dobrze osuszyć na ręczniku papierowym.
  3. Delikatnie rozchylić kwiaty i wyciąć pręciki lub je wyrwać palcami. Można również przerwać kwiat delikatnie z jednej strony i wyciąć pręcik. (Tak jest najprościej).
  4. Kwiaty ułożyć na cieście.

1

  1. W misce wymieszać na gładką masę ser z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią oraz solą i pieprzem. Masę serową wylać na kwiaty. Na masę założyć brzegi ciasta.

2

  1. Masę serową posypać migdałami w płatkach. Brzeg ciasta posmarować wodą lub rozkłóconym jajkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, przez ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Podawać najlepiej na ciepło.

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Tarta z kwiatami cukinii Tarta z kwiatami cukinii Tarta z kwiatami cukinii