Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, koperkiem i natką pietruszki. Przepyszny, wiosenny dodatek do dań. Polecam szczególnie z młodymi ziemniakami i kotletem lub innym ulubionym mięsem.

Składniki na ok. 4 porcje:

    • 1 młoda kapusta
    • 50g boczku pokrojonego z kostkę
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżki masła lub margaryny
    • 2 kopiate łyżki mąki pszennej
    • trochę koperku
    • trochę natki pietruszki
    • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować.
  2. Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno pokroić.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć razem z boczkiem na oleju. Dodać kapustę. Podlać wodą (ja daję tak ponad 2 szklanki), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  4. Gdy kapusta będzie miękka, odlać wodę, ale jej nie wylewać!
  5. Przygotować zasmażkę. Roztopić masło lub margarynę, dodać mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Zasmażka ma być jasna. Dodać wodę z kapusty, szybko mieszając (najlepiej trzepaczką), aby nie zrobiły się grudki.
  6. Zasmażkę dodać do kapusty, ciągle mieszając. Dodać koperek i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Najlepiej podawać na ciepło.
     

    Kuchnia:

    Polska

    Czas:

    Całkowity czas przygotowania:
    Ilość porcji

    Ilość porcji:

    ok. 4

    Trudność Trudność: łatwe
    Koszt Koszt: niski

      Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

      Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
      Instagram

      Udostępnij przepis znajomym na:

      Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
      Dodaj komentarz

      Biorą udział w konwersacji

      Pokaż więcej

      Domowe-Wypieki.pl

      English French German Russian Spanish

      Fani Na Google+

      Zdjęcia Użytkowników

      Fani Na Facebook'u

      Ostatnie Komentarze

      Marcinie, do miękkości ok. 40 minut lub dłużej, nawet do godziny, jeśli będą twa...
      nie napisano ile gotować , przecież serca są od początku miękkie , więc ile min...
      ulala genialny przepis łazanki robię zawsze kierując sie nim i sa pyszne !
      Margarynę to sobie darujcie , szkoda zdrowia. Tylko masło extra. Boczek bym zasm...
      Początek strony