Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, koperkiem i natką pietruszki. Przepyszny, wiosenny dodatek do dań. Polecam szczególnie z młodymi ziemniakami i kotletem lub innym ulubionym mięsem.

Składniki na ok. 4 porcje:

    • 1 młoda kapusta
    • 50g boczku pokrojonego z kostkę
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżki masła lub margaryny
    • 2 kopiate łyżki mąki pszennej
    • trochę koperku
    • trochę natki pietruszki
    • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować.
  2. Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno pokroić.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć razem z boczkiem na oleju. Dodać kapustę. Podlać wodą (ja daję tak ponad 2 szklanki), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  4. Gdy kapusta będzie miękka, odlać wodę, ale jej nie wylewać!
  5. Przygotować zasmażkę. Roztopić masło lub margarynę, dodać mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Zasmażka ma być jasna. Dodać wodę z kapusty, szybko mieszając (najlepiej trzepaczką), aby nie zrobiły się grudki.
  6. Zasmażkę dodać do kapusty, ciągle mieszając. Dodać koperek i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Najlepiej podawać na ciepło.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

    Obserwuj Kuchnia-Domowa na:

    Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
    Instagram

    Udostępnij przepis znajomym na:

    Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
    Dodaj komentarz

    Biorą udział w konwersacji

    Pokaż więcej

    Domowe-Wypieki.pl

    English French German Russian Spanish

    Fani Na Google+

    Zdjęcia Użytkowników

    Fani Na Facebook'u

    Ostatnie Komentarze

    Pochodzę z wielkopolski pyzy jsda sie tam z mięsnymi sosami lub sosami owocowymi...
    Doskonałe danie, ja dodają ziemniaka by pozbyć się soli z bulionu z kostki, pewn...
    Świetny przepis na tradycyjne pierogi w weekend go wypróbuję - co prawda ciasto...
    Ja początkowo też miałem obiekcje odnośnie masła, ale są potrawy, przy których g...
    Bardzo serdecznie dziękuję za przepis. To moja pierwsza w życiu pizza. Jest supe...
    Początek strony