Zapiekane kwiaty cukinii z mozzarellą

Kolejna propozycja na przygotowanie pysznej potrawy z wykorzystaniem kwiatów cukinii. Tym razem wybrałam kwiaty żeńskie z małymi cukiniami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać same kwiaty. Można podawać je jako przystawkę na ciepło lub w towarzystwie sałatki i świeżego pieczywa jako samodzielne, lekkie danie.

Jeśli pierwszy raz przygotowujesz kwiaty cukinii, polecam przeczytać najpierw artykuł: „Jak przygotować kwiaty cukinii”.

Składniki:

  • ok. 8 kwiatów cukinii (same kwiaty lub z zalążkiem cukiniowego owocu)
  • 125g sera mozzarella
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ok. 20g parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty cukinii opłukać letnią, bieżącą wodą, a następnie dobrze osuszyć na ręczniku papierowym.
  2. Delikatnie rozchylić kwiaty i wyciąć pręciki lub je wyrwać palcami. Można również przerwać kwiat delikatnie z jednej strony i wyciąć pręcik. (Tak jest najprościej).
  3. Ser mozzarella pokroić w grube paski. Obsypać solą i sporą ilością pieprzu.
  4. Faszerować kwiaty mozzarellą. Zamknąć kwiaty, skręcając ich końcówki.

2

  1. Formę żaroodporną posmarować oliwą. Układać cukinie jedna koło drugiej. Kwiaty i cukinie posmarować oliwą przy pomocy silikonowego pędzelka. Z wierzchu posypać startym parmezanem.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 170°C, aż zacznie intensywnie pachnieć. Podawać od razu na ciepło.

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Zapiekane kwiaty cukinii z mozzarellą Zapiekane kwiaty cukinii z mozzarellą Zapiekane kwiaty cukinii z mozzarellą