Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Racuchy drożdżowe z jabłkami 

Składniki na ok. 8- 9 placków:

  • 1 szklanka (250ml) lekko ciepłego mleka
  • 250g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 180g mąki kukurydzianej i 70g skrobi ziemniaczanej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, lekko ciepłym mlekiem i mąką (ok. pół szklanki). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać cukier waniliowy, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem używając mieszadeł do wyrabiania ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.
  4. Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.
  5. Usmażone racuchy wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
  6. Podawać najlepiej od razu na ciepło.

Smacznego.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Gosia

Racuszki drożdżowe przepyszne!!!!Idealny przepis!!!Super sie pieką. Polecam polecam polecam!!!!!

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Takie jak piecze babcia

  Załączniki
 
  1. Barbara

Racuszki pychotka Joasiu. Pięknie wyrosły. Będę jeszcze nie raz korzystała z tego przepisu. Dziękuję.

  Załączniki
 
  1. Justyna

Pyszne, puszyste, wyszly znakomicie. Zamiast mieszania maki kukurydzianej I skrobi dalam tylko pszenna make 250g.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Xerita

Jaką konsystencję powinno mieć ciasto po połączeniu wszystkiego? Wyrabiałam robotem i przy tych proporcjach mąki i mleka wyszła mi dość "luźna" lejąca się konsystencja, trochę jak gęściejsze ciasto na naleśniki . Zostawiłam do wyrośnięcia ale nie...

Jaką konsystencję powinno mieć ciasto po połączeniu wszystkiego? Wyrabiałam robotem i przy tych proporcjach mąki i mleka wyszła mi dość "luźna" lejąca się konsystencja, trochę jak gęściejsze ciasto na naleśniki . Zostawiłam do wyrośnięcia ale nie jestem pewna czy z tego będzie można coś "formować" Teraz ciasto wyrasta. Napiszę co z tego wyszło

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Xerita    Xerita

Upieczone - zjedzone. Dobre. Obawiałam się co będzie ze względu na rzadką konsystencję ciasta - zrezygnowałam z jabłek obawiając się, że mi się wszystko rozpłynie - ale może następnym razem zaryzykuję bo pomimo trudności przenoszenia tego wysoce...

Upieczone - zjedzone. Dobre. Obawiałam się co będzie ze względu na rzadką konsystencję ciasta - zrezygnowałam z jabłek obawiając się, że mi się wszystko rozpłynie - ale może następnym razem zaryzykuję bo pomimo trudności przenoszenia tego wysoce klejącego się do łyżki ciasta na patelnię - ogólnie wyszło nieźle zamiast jabłek do środka poszedł dżem po upieczeniu na wierzch. Pozdrawiam i myślę, że jeszcze tu zaglądnę.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Karolina

Nie zgadzam się z poprzedniczką. Przepis rewelacyjny. Polecam od razu robić z podwójnej porcji. Najlepiej domowników zaprosić do stołu po usmażeniu pierwszej porcji i dokładać sukcesywnie gorące placuszki. Ciasto nie jest słodkie, więc każdy...

Nie zgadzam się z poprzedniczką. Przepis rewelacyjny. Polecam od razu robić z podwójnej porcji. Najlepiej domowników zaprosić do stołu po usmażeniu pierwszej porcji i dokładać sukcesywnie gorące placuszki. Ciasto nie jest słodkie, więc każdy słodzi cukrem pudrem według uznania.
Dziękuję Pani Joanno - kolejny Pani przepis trafia do ulubionych.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Gosia

Wyszły dobre, tylko ilosc drożdzy bym zmniejszyla, bo za bardzo czuc je w ciescie.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony