Racuchy drożdżowe z jabłkami 

Składniki na ok. 8- 9 placków:

  • 1 szklanka (250ml) lekko ciepłego mleka
  • 250g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 180g mąki kukurydzianej i 70g skrobi ziemniaczanej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, lekko ciepłym mlekiem i mąką (ok. pół szklanki). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać cukier waniliowy, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem używając mieszadeł do wyrabiania ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.
  4. Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.
  5. Usmażone racuchy wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
  6. Podawać najlepiej od razu na ciepło.

Smacznego.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Powiązane przepisy