Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy

Racuchy drożdżowe z jabłkami 

Składniki na ok. 8- 9 placków:

  • 1 szklanka (250ml) lekko ciepłego mleka
  • 250g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 180g mąki kukurydzianej i 70g skrobi ziemniaczanej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, lekko ciepłym mlekiem i mąką (ok. pół szklanki). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać cukier waniliowy, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem używając mieszadeł do wyrabiania ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.
  4. Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.
  5. Usmażone racuchy wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
  6. Podawać najlepiej od razu na ciepło.

Smacznego.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adriana · 3 miesięcy temu
    Przepis tak sobie, jadlam lepsze. Zdecydowanie za malo mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 5 miesięcy temu
    Racuszki drożdżowe przepyszne!!!!Idealny przepis!!!Super sie pieką. Polecam polecam polecam!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 11 miesięcy temu
    Takie jak piecze babcia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 1 lat temu
    Racuszki pychotka Joasiu. Pięknie wyrosły. Będę jeszcze nie raz korzystała z tego przepisu. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 lat temu
    Pyszne, puszyste, wyszly znakomicie. Zamiast mieszania maki kukurydzianej I skrobi dalam tylko pszenna make 250g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Xerita · 1 lat temu
    Jaką konsystencję powinno mieć ciasto po połączeniu wszystkiego? Wyrabiałam robotem i przy tych proporcjach mąki i mleka wyszła mi dość "luźna" lejąca się konsystencja, trochę jak gęściejsze ciasto na naleśniki . Zostawiłam do wyrośnięcia ale nie jestem pewna czy z tego będzie można coś "formować" Teraz ciasto wyrasta. Napiszę co z tego wyszło
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Xerita · 1 lat temu
      Upieczone - zjedzone. Dobre. Obawiałam się co będzie ze względu na rzadką konsystencję ciasta - zrezygnowałam z jabłek obawiając się, że mi się wszystko rozpłynie - ale może następnym razem zaryzykuję bo pomimo trudności przenoszenia tego wysoce klejącego się do łyżki ciasta na patelnię - ogólnie wyszło nieźle zamiast jabłek do środka poszedł dżem po upieczeniu na wierzch. Pozdrawiam i myślę, że jeszcze tu zaglądnę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Nie zgadzam się z poprzedniczką. Przepis rewelacyjny. Polecam od razu robić z podwójnej porcji. Najlepiej domowników zaprosić do stołu po usmażeniu pierwszej porcji i dokładać sukcesywnie gorące placuszki. Ciasto nie jest słodkie, więc każdy słodzi cukrem pudrem według uznania.
    Dziękuję Pani Joanno - kolejny Pani przepis trafia do ulubionych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 4 lat temu
    Wyszły dobre, tylko ilosc drożdzy bym zmniejszyla, bo za bardzo czuc je w ciescie.

Polub nas na ...

Początek strony