Rolady z mięsa mielonego


Rolady z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem w środku. Rolady są soczyste, delikatne i co najważniejsze bardzo smaczne. Efektowniejsza alternatywa dla kotletów mielonych. Polecam podawać je z sosem cebulowym.
Składniki na 6 porcji:
- 500g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- 6 cienkich plasterków boczku
- 6 niedużych ogórków konserwowych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- bułka (może być z dnia wczorajszego)
- 2 jajka
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- folia spożywcza
Sposób przygotowania:
- Bułkę namoczyć w wodzie.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Mięso mielone wymieszać z cebulą, czosnkiem, jajkami, odciśniętą bułką, musztardą, solą, pieprzem i słodką papryką.
- Masę podzielić na 6 porcji. Każdą porcję położyć na kawałku folii spożywczej. Mięso rozłożyć ręką na cienkie prostokąty (ale nie za cienko).
- Na każdym prostokącie z mięsa położyć plasterek boczku (jeśli jest długi przekroić na pół) i ogórek. Zwinąć w roladę.
- Gotowe rolady zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
- Rolady odwinąć delikatnie z folii i panierować w bułce tartej. Usmażyć na oleju.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.