Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Rolady z mięsa mielonego

Rolady z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem w środku. Rolady są soczyste, delikatne i co najważniejsze bardzo smaczne. Efektowniejsza alternatywa dla kotletów mielonych. Polecam podawać je z sosem cebulowym.

Składniki na 6 porcji:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 6 cienkich plasterków boczku
  • 6 niedużych ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka (może być z dnia wczorajszego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namoczyć w wodzie.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. Mięso mielone wymieszać z cebulą, czosnkiem, jajkami, odciśniętą bułką, musztardą, solą, pieprzem i słodką papryką.
  5. Masę podzielić na 6 porcji. Każdą porcję położyć na kawałku folii spożywczej. Mięso rozłożyć ręką na cienkie prostokąty (ale nie za cienko).
  6. Na każdym prostokącie z mięsa położyć plasterek boczku (jeśli jest długi przekroić na pół) i ogórek. Zwinąć w roladę.

2

  1. Gotowe rolady zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.

3

  1. Rolady odwinąć delikatnie z folii i panierować w bułce tartej. Usmażyć na oleju.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Rolady z mięsa mielonego Rolady z mięsa mielonego Rolady z mięsa mielonego

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joasia

    Chciałabym zapytać jakiego boczku powinnam użyć?

  • W odpowiedzi na: Joasia

    Joasiu wędzonego boczku w plasterkach.

  • Monika

    Dodałam do środka niektórych roladek kawalek ogórka kiszonego, a do innych kawałek sera pleśniowego - wszystko to z braku konserwowych ogórków :D Mam zamiar po obsmażeniu upiec roladki w piekarniku. Mam nadzieje że się uda ;-) Dzięki za przepis!

  • Adam

    Zrobiłem roladki dziś na obiad, ale ogórek wydaje mi się zbyt twardy, a jego smak zbyt intensywny. Następnym razem spróbuję zastąpić go pieczarkami i serem, może mozzarellą :)
    Połączenie mięsa mielonego z boczkiem bardzo fajne :)

  • Agnieszka

    Ja robiłam je dzisiaj na obiad . Po zrobieniu ruloników i zawinięciu w folię ,stwierdziłam że wyszło nieźle ... ale wydawały mi się za grube do smażenia - widocznie ogóreczki jakie miałam , mimo że wydawały mi się małe to rulonik jak dla mnie przygruby do smażenia. Osobiście bardzo mało smażę w kuchni , raczej większość piekę lub zapiekam . Więc po wyjęciu z lodówki obsmażyłam je w panierce z bułki jak pisałaś Joanno , a potem ułożyłam w naczyniu żaroodpornym , na każdy położyłam listeczek masełka i zapiekłam w piekarniku ok 20-25 minut na 220 stopni . Wyszły fantastycznie ! Do tego sos cebulowy świetnie pasuje . Polecam na obiad i jeśli tak jak obawiacie się długiego smażenia to zapieczone są również bardzo pyszne :-) Dzięki za kolejny świetny przepis-pomysł , tym razem na obiad.

  • ela

    Od kilku dni "wertuje" Pani przepisy. Jako pierwsze wypróbowałam roladki. Zamiast boczku (akurat nie miałam) dodałam szynkę dojrzewającą. Serdecznie polecam - mielone w ciekawym innym wydaniu.

  • Kasia

    O rany, ależ mi ślinka pociekła!!! Mam już pomysł na niedzielny obiad :-)

  • Radosław

    Bardzo apetycznie wygląda ta rolada,spróbuję ją upiec.Uwielbiam nowości.

  • magda

    uwielbiam takie mięsne roladki :) i też zawsze do środka wkładam ogórka! pycha :)

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony