Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy
Rolady z mięsa mielonego

Rolady z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem w środku. Rolady są soczyste, delikatne i co najważniejsze bardzo smaczne. Efektowniejsza alternatywa dla kotletów mielonych. Polecam podawać je z sosem cebulowym.

Składniki na 6 porcji:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 6 cienkich plasterków boczku
  • 6 niedużych ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka (może być z dnia wczorajszego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namoczyć w wodzie.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. Mięso mielone wymieszać z cebulą, czosnkiem, jajkami, odciśniętą bułką, musztardą, solą, pieprzem i słodką papryką.
  5. Masę podzielić na 6 porcji. Każdą porcję położyć na kawałku folii spożywczej. Mięso rozłożyć ręką na cienkie prostokąty (ale nie za cienko).
  6. Na każdym prostokącie z mięsa położyć plasterek boczku (jeśli jest długi przekroić na pół) i ogórek. Zwinąć w roladę.

2

  1. Gotowe rolady zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.

3

  1. Rolady odwinąć delikatnie z folii i panierować w bułce tartej. Usmażyć na oleju.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Rolady z mięsa mielonego Rolady z mięsa mielonego Rolady z mięsa mielonego

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joasia · 3 lat temu
    Chciałabym zapytać jakiego boczku powinnam użyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Dodałam do środka niektórych roladek kawalek ogórka kiszonego, a do innych kawałek sera pleśniowego - wszystko to z braku konserwowych ogórków Mam zamiar po obsmażeniu upiec roladki w piekarniku. Mam nadzieje że się uda ;-) Dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adam · 5 lat temu
    Zrobiłem roladki dziś na obiad, ale ogórek wydaje mi się zbyt twardy, a jego smak zbyt intensywny. Następnym razem spróbuję zastąpić go pieczarkami i serem, może mozzarellą Połączenie mięsa mielonego z boczkiem bardzo fajne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    Ja robiłam je dzisiaj na obiad . Po zrobieniu ruloników i zawinięciu w folię ,stwierdziłam że wyszło nieźle ... ale wydawały mi się za grube do smażenia - widocznie ogóreczki jakie miałam , mimo że wydawały mi się małe to rulonik jak dla mnie przygruby do smażenia. Osobiście bardzo mało smażę w kuchni , raczej większość piekę lub zapiekam . Więc po wyjęciu z lodówki obsmażyłam je w panierce z bułki jak pisałaś Joanno , a potem ułożyłam w naczyniu żaroodpornym , na każdy położyłam listeczek masełka i zapiekłam w piekarniku ok 20-25 minut na 220 stopni . Wyszły fantastycznie ! Do tego sos cebulowy świetnie pasuje . Polecam na obiad i jeśli tak jak obawiacie się długiego smażenia to zapieczone są również bardzo pyszne :-) Dzięki za kolejny świetny przepis-pomysł , tym razem na obiad.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ela · 5 lat temu
    Od kilku dni "wertuje" Pani przepisy. Jako pierwsze wypróbowałam roladki. Zamiast boczku (akurat nie miałam) dodałam szynkę dojrzewającą. Serdecznie polecam - mielone w ciekawym innym wydaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    O rany, ależ mi ślinka pociekła!!! Mam już pomysł na niedzielny obiad :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Radosław · 5 lat temu
    Bardzo apetycznie wygląda ta rolada,spróbuję ją upiec.Uwielbiam nowości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 5 lat temu
    uwielbiam takie mięsne roladki i też zawsze do środka wkładam ogórka! pycha

Polub nas na ...

Początek strony