Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara to błyskawiczne do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne danie kuchni włoskiej. To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Palce lizać.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • ok. 400g makaronu spaghetti
  • 4 jajka
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 200g boczku
  • 60g startego parmezanu (ewentualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykłego oleju

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
  3. Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem.
  4. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez ok. 1minuty. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Spaghetti Carbonara

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (73)

  1. Bakaliowiec

Witam.
Danie daje szerokie pole do modyfikacji i dopasowania do indywidualnych gustów i preferencji smakowych. Ja przed podsmażeniem makaronu podduszam cebulkę - do zeszkaleni a zamiast części śmietany dodaje jogurt typu greckiego i część wody...

Witam.
Danie daje szerokie pole do modyfikacji i dopasowania do indywidualnych gustów i preferencji smakowych. Ja przed podsmażeniem makaronu podduszam cebulkę - do zeszkaleni a zamiast części śmietany dodaje jogurt typu greckiego i część wody odparowuję. Podczas nakładania na talerz dodaję odrobinę majonezu Napoleońskiego. Według mnie podkresla smak. Pomysł z czosnkiem super, tyko że ja daję wyciśnięty.
Pozdrawiam Smakoszy

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ania

Smak jak z restauracji w której wydałam wiele pieniedzy na to spagethii

  Załączniki
 
  1. wloska kuchnia

Pyszne! Najlepsze jakie jadlem kiedykolwiek! Polecam!!!

  Załączniki
 
  1. Piotr

a ja najpierw podsmażam posiekany czosnek , potem pietruszkę posiekaną i dopiero dodaję boczek, czasem daję jeszcze kawałeczki suszonych pomidorów, jest maskara w smaku zwłaszcza przez ten czosnek i pietruszkę. polecam

  Załączniki
 
  1. Celina

Nie! Do carbonary nie dodaje sie smietany. W Italii goracy makaron polewa sie rozbeltanymi jajkami (wiecej zoltek niz calych jajek) z sola, pieprzem i Parmeggiano Reggiano, dorzuca sie boczek z wytopionym tluszczykiem, wszystko sie razem miesza i...

Nie! Do carbonary nie dodaje sie smietany. W Italii goracy makaron polewa sie rozbeltanymi jajkami (wiecej zoltek niz calych jajek) z sola, pieprzem i Parmeggiano Reggiano, dorzuca sie boczek z wytopionym tluszczykiem, wszystko sie razem miesza i posypuje odrobina sera.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Grażyna

Carbonara czy nie, ważne, że pyszne. Robiłam je już kiedyś i naprawdę cieszę się, że zanotowałam adres tej strony, bo właśnie dziś zamierzam to powtórzyć.O dziwo, danie nie jest tak tłuste i ciężkostrawne, jak by się wydawało z opisu - o ile nie...

Carbonara czy nie, ważne, że pyszne. Robiłam je już kiedyś i naprawdę cieszę się, że zanotowałam adres tej strony, bo właśnie dziś zamierzam to powtórzyć.O dziwo, danie nie jest tak tłuste i ciężkostrawne, jak by się wydawało z opisu - o ile nie przesadzi się z ilością, choć naprawdę trudno się opanować

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Przepis wypróbowany i bardzo udany. Jak w restauracji Polecam i zapisuję jako wypróbowany

  Załączniki
 
  1. grazka

Zrobiłam i naprawdę wyszła super. Polecam każdemu ten przepis.

  Załączniki
 
  1. Witek

Ha Ha!!! Dostałem śmietanę, ale oczywiście tylko w polskim sklepie, zrobiłem. PYCHOTA. PYCHOTA. Ledwie zdążyłem trochę schować dla siebie, bo by rodzinka całą wymłóciła.
Wielkie dzięki za ten przepis Joasiu.
Pozdrawiam serdecznie
Witek

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Witku powinna, ale jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność to użyj śmietany o niższym procencie nadającą się do gotowania.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony