Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
73 Komentarzy
Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara to błyskawiczne do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne danie kuchni włoskiej. To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Palce lizać.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • ok. 400g makaronu spaghetti
  • 4 jajka
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 200g boczku
  • 60g startego parmezanu (ewentualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykłego oleju

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
  3. Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem.
  4. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez ok. 1minuty. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Spaghetti Carbonara

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Witold · 3 miesięcy temu
    Zachciało mi się spaghetti Carbonara. Znalazłem ten przepis i oczywiście po zapoznaniu się z nim przestudiowałem komentarze. I powiem Wam jedno, carbonara czy nie carbonara, danie pyszne. I jeszcze te Wasze smaczki: czosnek, cebulka, gałka muszkatołowa, brokuł. Zajefajne żarełko. Na koniec dla tych co się boją cholesterolu. Życie bez cholesterolu to jak sex bez miłości!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bakaliowiec · 1 lat temu
    Witam.
    Danie daje szerokie pole do modyfikacji i dopasowania do indywidualnych gustów i preferencji smakowych. Ja przed podsmażeniem makaronu podduszam cebulkę - do zeszkaleni a zamiast części śmietany dodaje jogurt typu greckiego i część wody odparowuję. Podczas nakładania na talerz dodaję odrobinę majonezu Napoleońskiego. Według mnie podkresla smak. Pomysł z czosnkiem super, tyko że ja daję wyciśnięty.
    Pozdrawiam Smakoszy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 lat temu
    Smak jak z restauracji w której wydałam wiele pieniedzy na to spagethii
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wloska kuchnia · 2 lat temu
    Pyszne! Najlepsze jakie jadlem kiedykolwiek! Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piotr · 2 lat temu
    a ja najpierw podsmażam posiekany czosnek , potem pietruszkę posiekaną i dopiero dodaję boczek, czasem daję jeszcze kawałeczki suszonych pomidorów, jest maskara w smaku zwłaszcza przez ten czosnek i pietruszkę. polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Celina · 3 lat temu
    Nie! Do carbonary nie dodaje sie smietany. W Italii goracy makaron polewa sie rozbeltanymi jajkami (wiecej zoltek niz calych jajek) z sola, pieprzem i Parmeggiano Reggiano, dorzuca sie boczek z wytopionym tluszczykiem, wszystko sie razem miesza i posypuje odrobina sera.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grażyna · 3 lat temu
    Carbonara czy nie, ważne, że pyszne. Robiłam je już kiedyś i naprawdę cieszę się, że zanotowałam adres tej strony, bo właśnie dziś zamierzam to powtórzyć.O dziwo, danie nie jest tak tłuste i ciężkostrawne, jak by się wydawało z opisu - o ile nie przesadzi się z ilością, choć naprawdę trudno się opanować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    Przepis wypróbowany i bardzo udany. Jak w restauracji Polecam i zapisuję jako wypróbowany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    grazka · 3 lat temu
    Zrobiłam i naprawdę wyszła super. Polecam każdemu ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Witek · 4 lat temu
    Ha Ha!!! Dostałem śmietanę, ale oczywiście tylko w polskim sklepie, zrobiłem. PYCHOTA. PYCHOTA. Ledwie zdążyłem trochę schować dla siebie, bo by rodzinka całą wymłóciła.
    Wielkie dzięki za ten przepis Joasiu.
    Pozdrawiam serdecznie
    Witek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Witku[/b] powinna, ale jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność to użyj śmietany o niższym procencie nadającą się do gotowania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Witek · 4 lat temu
    Witam !
    Mam pytanko. Czy śmietana musi być 30%-wa? Nigdy nie gotowałem carbonary, ale we Włoszech, wręcz się nią zażerałem, aż mi ślinka cieknie na samą myśl.
    Pozdrawiam
    Witek :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagoda · 4 lat temu
    Wyszło pysznie! Zawsze psułam carbonare a teraz wyszło idealnie, dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Bardzo smaczne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    No u mnie szału nie było z powodu tej carbonarry.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asabi · 4 lat temu
    Bede pierwasz osoba ktora peknie z przejedzenia to jest wysmienite fantastiko !!! Dodalam jeszcze brokul i kalafior uczta dla podniebienia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 4 lat temu
    Dzięki za przepis!
    Od roku robię raz na jakiś czas Carbonare i zawsze upewniam się, że to Twój przepis znajduję- w końcu muszę go sobie zapisać, bo jest prosty, szybko się robi i smakuje wyśmienicie! DZIEKI!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Świetny przepis, danie wyszło mi w 100% i smakowało wyśmienicie! Polecam każdemu, idealne na obiad
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia z Edinburgha · 4 lat temu
    Hej,
    Mam sporo przyjaciol Wlochow. Prawda jest taka, ze poczatkowo rzeczywiscie carbonara nie zawierala smietany. Jednak szybko - Wlosi, jak to Wlosi - Polnoc postanowila robic carbonare po swojemu i Poludnie po swojemu.
    Wersja ze smietana jest bardziej codzienna i czasem uwazana za ubozsza ze wzgledu na mniejsza ilosc zoltek (jak by tu porownac... jak pomidorowka z koncentratu dla Polakow), co nie zmienia faktu, ze nadal jest to potrawa wloska.

    Ze smietana, czy bez.
    Ps. Nie ma co byc nadwrazliwym pod wzgledem kalorii. Carbonary nie je sie codziennie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 4 lat temu
    Rewelacja! Nie mialam natki pietruszki wiec dodalam szpinak i odrobine czosnku I wyszlo super!

Polub nas na ...

Początek strony