Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
99 Komentarzy
Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara to błyskawiczne do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne danie kuchni włoskiej. To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Palce lizać.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • ok. 400g makaronu spaghetti
  • 4 jajka
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 200g boczku
  • 60g startego parmezanu (ewentualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykłego oleju

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
  3. Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem.
  4. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez ok. 1minuty. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Spaghetti Carbonara

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Rafał · 3 dni temu
    Karbonara wyszła przepyszna. Polecam ten prlzepis ponieważ jest badzo orosty i trudno go zepsuć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wojtek · 5 dni temu
    Jest ok. Proszę zdjąć boczek z wymieszanym makaronem z gazu na dużej patelni i wymieszać bez podgrzewania z sosem wg przepisu. Można wówczas gotowe danie podgrzać następnego dnia. Pychota. Dodać coś zielonego. Uwaga. Wszytko robimy na małym gazie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sonia · 5 dni temu
    Zastanawiam się jak można spierdzielic tak prosty przepis hahaha zawsze wychodzi tylko potrzeba trochę wyczucia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jacek · 5 dni temu
    Boze!!!!
    Carbonary nie robi sie ze smietana, to zbrodnia w Italii.

    Tak jak nie robi sie mielonych z kurczaka.

    INGREDIENTI
    Spaghetti 320 g
    Guanciale 150 g - czesc wieprzowego policzka, podsuszony, dojrzewajacy.
    Mozna zastapic boczkiem (nie wedzony), ale smak sie diametralnie zmienia.
    Tuorli di uova medie 6 - zoltka, nie cale jajka.
    Pecorino romano 50 g - ser owczy dojrzewajacy
    Sale fino q.b. - sol
    Pepe nero q.b. - pieprz czarny.

    doskonalosc kuchni wloskiej polega na prostocie.
    Kuchnia wloska jest zapisana przez UNESCO jako swiatowe dziedzictwo.

    Uszanujmy to.
    tak jak wymagamy szacunku do tradycji polskiej.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Włoch · 5 dni temu
      zbrodnia to mądrzenie się
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        jacek · 3 godzin temu
        podanie oryginalnego przepisu to madrzenie sie?!?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        student · 1 dni temu
        z niedodawaniem śmietany się zgodzę, ale bez przesady z tym że muszą być policzki wieprzowe
        ja dodaję czosnek i natkę pietruszki i jest chillera i utopia normalnie
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          jacek · 3 godzin temu
          mozesz dodac i salceson ale to nie bedzie carbonara , ja podalem przepis oryginalny. chyba o to chodzi , jezeli uzywa sie orginalnej nazwy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 25 dni temu
    Przepyszna Carbonara, dodałam jeszcze 2 żółtka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jolanta · 1 miesięcy temu
    Super, szybki i pyszny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 1 miesięcy temu
    Prawdziwa carbonara nie ma śmietany -)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 1 miesięcy temu
    Ciężko opisać to co wyszło.. Najgorszy przepis z jakiego korzystałam, nie da się tego jeść. Przykre, że zmarnowało się pieniądze i czas...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 1 miesięcy temu
    Świetny, prosty, niezawodny przepis.. trzeba sie wyjątkowo postarać żeby go zepsuć.. pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bartek · 1 miesięcy temu
    Super danie tylko trzeba trochę przypraw do przepisu dodać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MV · 2 miesięcy temu
    Dlaczego ta mania dodawania śmietany do Carbonary? Składniki Carbonary to jajka (całe, więcej żółtek, same żółtka, jak kto woli) guanciale (uff, można zastąpić boczkiem) i pecorino romano (no ok, można zastąpić parmezanem). Nic więcej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 miesięcy temu
    JAJECZNICA!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zaneta · 2 miesięcy temu
    Ja zrobilam wg tego przepisu dodalam tylko 3 zabki czosnku a boczek czy Tam podgardle wedzone smazylam pod koniec dodalam troche cebulki I reszte jak w przepisie zmienilam tez proporcje sera dalam go wiecej wyszlo pysznie Przepis bardzo fajny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbra · 4 miesięcy temu
    Ten przepis jest tak stary jak ja?.Odkąd pamiętam w moim domu był robiony jak makaronu zostało. Tylko bez śmietany. Jajka można wbić na rozgrzaną patelnię z boczkiem i makaronem. Kto by tam miksował?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Aga · 4 miesięcy temu
      To tak jak u mnie, nazywalo sie to po prostu kluski z jajkiem, jak zostalo makaronu z rosolu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justa · 4 miesięcy temu
    super przepis. za pierwszym razem bez jajecznicy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eve · 5 miesięcy temu
    Zmieńcie w przepisie że ma być żółtko. Robiłam pierwszy raz i mam jajecznice. Teraz muszę coś na szybkiego wymyślec do jedzenia bo to jest paskudne.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      MV · 2 miesięcy temu
      Zanim dodasz jajko musisz zgasić ogień, wtedy nie wyjdzie jajecznica. Jestem Włochem, zaufaj mi w tej sprawie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Edyta · 4 miesięcy temu
      Sama jesteś jajecznica... cudowne Carbonara wychodzi ..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gggg · 5 miesięcy temu
    Dodajemy tylko zoltko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 5 miesięcy temu
    Pyszne!dziś zrobione mężowi smakowało. Tylko moje pytanie czy to białko.się ścina jak w jajecznicy czy śmietaną się waży. Chciałam żeby była taka gładka smietanowa konsystencja a mial białe kawałki jak.ścięte jajko albo zwazona smietana.

    Proszę o rade.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Tadeusz · 2 miesięcy temu
      Nic nie trzeba ważyć. Ja wszystko na oko dodaję i jest super.
      Można zrobić z żółtek, z całych jajek, ze śmietaną lub bez. Tylko po podsmażeniu makaronu z boczkiem (ok. 1 minuty), dodajemy jaja do zdjętej z pieca patelni i mieszamy z makaronem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Gość · 4 miesięcy temu
      Proszę nie dodawać śmietany, tylko zrobić sos z 2 żóltek i 1 całego jajka. Trick polega na tym, że na boczek i resztę dodatków dajemy odcedzony makaron i wyłączamy gaz. Po chwili dodajemy sos i on ociepla się od makaronu nie ścinając się jak jajecznica.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Blanka · 5 miesięcy temu
    Super przepis. Dodałam jeszcze cebulkę i czosnek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ula · 5 miesięcy temu
    Zrobila mi się jajecznica ? z boczkiem dalam cale jajka

Polub nas na ...

Początek strony