Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
89 Komentarzy
Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara to błyskawiczne do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne danie kuchni włoskiej. To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Palce lizać.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • ok. 400g makaronu spaghetti
  • 4 jajka
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 200g boczku
  • 60g startego parmezanu (ewentualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykłego oleju

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
  3. Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem.
  4. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez ok. 1minuty. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Spaghetti Carbonara

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MV · 3 dni temu
    Dlaczego ta mania dodawania śmietany do Carbonary? Składniki Carbonary to jajka (całe, więcej żółtek, same żółtka, jak kto woli) guanciale (uff, można zastąpić boczkiem) i pecorino romano (no ok, można zastąpić parmezanem). Nic więcej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 12 dni temu
    JAJECZNICA!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zaneta · 22 dni temu
    Ja zrobilam wg tego przepisu dodalam tylko 3 zabki czosnku a boczek czy Tam podgardle wedzone smazylam pod koniec dodalam troche cebulki I reszte jak w przepisie zmienilam tez proporcje sera dalam go wiecej wyszlo pysznie Przepis bardzo fajny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbra · 2 miesięcy temu
    Ten przepis jest tak stary jak ja?.Odkąd pamiętam w moim domu był robiony jak makaronu zostało. Tylko bez śmietany. Jajka można wbić na rozgrzaną patelnię z boczkiem i makaronem. Kto by tam miksował?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Aga · 2 miesięcy temu
      To tak jak u mnie, nazywalo sie to po prostu kluski z jajkiem, jak zostalo makaronu z rosolu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justa · 2 miesięcy temu
    super przepis. za pierwszym razem bez jajecznicy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eve · 3 miesięcy temu
    Zmieńcie w przepisie że ma być żółtko. Robiłam pierwszy raz i mam jajecznice. Teraz muszę coś na szybkiego wymyślec do jedzenia bo to jest paskudne.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      MV · 3 dni temu
      Zanim dodasz jajko musisz zgasić ogień, wtedy nie wyjdzie jajecznica. Jestem Włochem, zaufaj mi w tej sprawie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Edyta · 2 miesięcy temu
      Sama jesteś jajecznica... cudowne Carbonara wychodzi ..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gggg · 3 miesięcy temu
    Dodajemy tylko zoltko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 3 miesięcy temu
    Pyszne!dziś zrobione mężowi smakowało. Tylko moje pytanie czy to białko.się ścina jak w jajecznicy czy śmietaną się waży. Chciałam żeby była taka gładka smietanowa konsystencja a mial białe kawałki jak.ścięte jajko albo zwazona smietana.

    Proszę o rade.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Tadeusz · 8 dni temu
      Nic nie trzeba ważyć. Ja wszystko na oko dodaję i jest super.
      Można zrobić z żółtek, z całych jajek, ze śmietaną lub bez. Tylko po podsmażeniu makaronu z boczkiem (ok. 1 minuty), dodajemy jaja do zdjętej z pieca patelni i mieszamy z makaronem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Gość · 2 miesięcy temu
      Proszę nie dodawać śmietany, tylko zrobić sos z 2 żóltek i 1 całego jajka. Trick polega na tym, że na boczek i resztę dodatków dajemy odcedzony makaron i wyłączamy gaz. Po chwili dodajemy sos i on ociepla się od makaronu nie ścinając się jak jajecznica.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Blanka · 3 miesięcy temu
    Super przepis. Dodałam jeszcze cebulkę i czosnek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ula · 3 miesięcy temu
    Zrobila mi się jajecznica ? z boczkiem dalam cale jajka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomek · 3 miesięcy temu
    Bez czosnku??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    grażyna cebula · 4 miesięcy temu
    Ugotuje swojemu mężowi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Spir · 8 miesięcy temu
    W zależności od ilości biesiadników. Jedno żółtko na osobę, plus jedno całe jajko. Reasumując. W podanym powyżej przepisie na sześć osób powinno być: sześć żółtek, i jedno całe jajko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 8 miesięcy temu
    Właśnie wróciłam z Włoch. Przywiozłam włoski boczek i mnóstwo sera wprost z lokalnej mleczarni, gdzie ser smakował serem, mleko mlekiem, a wino było wręcz obłędne. Zamierzam zainspirować się tym przepisem i zrobić sobie makaronową ucztę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Juda · 8 miesięcy temu
    Wyszlo pyszne, maz sie tak zajadal zemalo nie udlawil :p odnosnie tego sporu o smietane: bylam we Wloszech dwa razy. Dwa razy jadlam carbonare, raz ze smietana raz bez. Bardziej smakowala mi ze smietana. Wszystko byc moze zalezy ktora czesc Wloch. Niedawno bylismy w Polsce w restauracji wloskiej, zamawiajac carbonare pani kelnerka zapytala:" chce Pani wg starego przepisu bez smietany czy nasza nowa ze smietana?" Takze... przepis super, bd wg niego gotowac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mirek · 11 miesięcy temu
    Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą. - broń Boże, juz lepiej jechać na samym tłuszczu z boczku.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ania · 8 miesięcy temu
      Wiesz, włoski boczek czyli speck jest chudziuteńki i praktycznie nie ma tłuszczu, więc potrzebuje oliwy. Nasz polski spokojnie poradzi sobie na patelni samodzielnie
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Magda · 5 miesięcy temu
        Na oliwie się nie smaży!
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Julia · 4 miesięcy temu
          Boczek polski nie smaży się na oliwie ponieważ jest tłusty...
          Boczek Włoski nie jest tłusty i powinno się go smażyć na oliwie
          Mam nadzieje że pomogłam
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Andrzej · 4 miesięcy temu
          A właśnie ze oliwy używa się do smażenia i to bardzo czesto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Witold · 1 lat temu
    Zachciało mi się spaghetti Carbonara. Znalazłem ten przepis i oczywiście po zapoznaniu się z nim przestudiowałem komentarze. I powiem Wam jedno, carbonara czy nie carbonara, danie pyszne. I jeszcze te Wasze smaczki: czosnek, cebulka, gałka muszkatołowa, brokuł. Zajefajne żarełko. Na koniec dla tych co się boją cholesterolu. Życie bez cholesterolu to jak sex bez miłości!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Eurobufon · 1 lat temu
      Też tak robię. Eksperymentuję - czasem dodaję brokuły, albo/i cukinię, cebulę, zielone szparagi) .
      Baza to boczek, szynka, śmietana, żółtka, pieprz.
      Wiem, że w "ortodoksyjnej" wersji carbonara nie ma śmietany, ale dla mnie kluczem do smaku, który uwielbiam jest gałka muszkatołowa. Każdy robi, jak lubi. W Italii przecież co dom to inna wersja makaronu i każda jest ta najlepsza
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bakaliowiec · 2 lat temu
    Witam.
    Danie daje szerokie pole do modyfikacji i dopasowania do indywidualnych gustów i preferencji smakowych. Ja przed podsmażeniem makaronu podduszam cebulkę - do zeszkaleni a zamiast części śmietany dodaje jogurt typu greckiego i część wody odparowuję. Podczas nakładania na talerz dodaję odrobinę majonezu Napoleońskiego. Według mnie podkresla smak. Pomysł z czosnkiem super, tyko że ja daję wyciśnięty.
    Pozdrawiam Smakoszy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 lat temu
    Smak jak z restauracji w której wydałam wiele pieniedzy na to spagethii
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wloska kuchnia · 3 lat temu
    Pyszne! Najlepsze jakie jadlem kiedykolwiek! Polecam!!!

Polub nas na ...

Początek strony