Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
121 Komentarzy
Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara to błyskawiczne do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne danie kuchni włoskiej. To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Palce lizać.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • ok. 400g makaronu spaghetti
  • 4 jajka
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 200g boczku
  • 60g startego parmezanu (ewentualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykłego oleju

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
  3. Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem.
  4. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez ok. 1minuty. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Spaghetti Carbonara

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piotrula · 5 dni temu
    Przepis powinien nazywać się "Wariacja na temat Carbonary", ponieważ to nie jest przepis na carbonarę, ale na coś bazującego na carbonarze. Śmietana jest całkowicie zakazana, a jajka trzeba dodać w bardzo określonym momencie, czyli po wyłączeniu patelni kiedy zaczyna się wychładzać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria · 7 dni temu
    Typowe polaczki - Nic nie pasuje, byle by sie wywyższyć i hejtowac ...
    To mój ulubiony przepis . Prosty i smaczny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Mario · 5 dni temu
      Nie zgadzam się z tobą, bo to po prostu to nie jest przepis na carbonarę, ale na coś co leżało koło carbonary. Skoro ktoś w internecie publikuje coś co nazywa "Spaghetti Carbonara" a podaje przepis na coś innego, to chyba nie ma nic "hejterskiego" w zwróceniu uwagi i stwierdzenie żę nie jest to "Spaghetti Carbonara".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milena · 9 dni temu
    Odradzam ten przepis. Nawet chwili nie mieszałam a i tak wyszła jajecznica....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Filip · 7 dni temu
      Miała Pani nie przetrzymać na patelni, bo temperatura zetnie jajka, mieszanie w niczym nie przeszkadza. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 21 dni temu
    Dla mnie pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Budyn · 22 dni temu
    Super dzięki proste szybkie i ekstra a do komentarza żeby eksperymentować to polecam połączenie ogórka kiszonego z burakiem na przykład chleb z ogórkiem kiszonym serem burakiem itp ale zajebisty smak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pentelka · 1 miesięcy temu
    Ze śmietaną! robiłam pierwszy raz, pycha!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martino · 1 miesięcy temu
    Bez śmietany!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edo · 1 miesięcy temu
    Smakowało Nie smakowało to kwestia sporna wszystko zależy od umiejętności i pasji . A na dodatek jestem przekonany że większość z tych osób które piszą że okropne ,to beztalecia albo osoby pozbawione wobraznii , niedzieli kucharze .kuchnia to nic innego jak piaskownica do zabawy, ludzie bawcie się expremntujcie twórzcie .cieszcie się gotując A nie ślepo wpatrujecie się w przepis to że ktoś wymyślił taki przepis nie znaczy że macie kopiować co do kropki .modyfikować i ulepszać
    I proszę się nie obrażać ja też zanim ktoś powiedział łał to jest świetne miałem multum porażek i nawet teraz jestem stąd io zadowolony z mojego carbonarachodz wszytkim smakowalo. man juz pomysl na ulepszenien:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwa · 1 miesięcy temu
    Dodawanie śmietany to kwestia sporna. Ok. Ale całe jajka? Z tym się jeszcze nie spotkałam. Jajecznica gwarantowana.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Emilia · 6 dni temu
      wystarczy z ognia odstawić palelnie po dodanie jajka smietany i sera i wychodzi kremowy sos a nie jajecznica
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      K · 12 dni temu
      Masz całkowitą racje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 1 miesięcy temu
    Przepis na carbonare nie mający z carbonara nic wspólnego. No ale to tak samo jak z ryba po grecku która w Grecji nigdy nie była oraz ruskie pierogi które z Rosji do nas nie przyszły czyżby przepis był jednym z dań świątecznych na stoliku autorki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 miesięcy temu
    Wyszło obrzydliwe, poszło do zjedzenia dla psa... Nie polecam przepisu fatalny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ludzią nie dogodzisz · 1 miesięcy temu
      Jak się ma gorszy smak od psa to tak jest!Ten przepis stosuje od lat i nie było nigdy tak że nie wyszedł! Potrawa jest wyśmienita
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 1 miesięcy temu
    Powinny być 2 całe jaja + 2 żółtka. Do tego duża ilość świeżo zmielonego pieprzu i parmezan. W żadnym wypadku nie dawać ŚMIETANY!!! To tak jakby do staropolskiego bigosu dodać przecier pomidorowy....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Aga · 1 miesięcy temu
      Autorka wyraźnie napisała, ze śmietana to kwestia sporna. Ja osobiście uważam, że rzeczywiście - tak jak pisze - bezporównywalnie smaczniej jest właśnie z jej dodatkiem Przepis rewelacyjny! Ale zgadza się, że
      raczej na 2 osoby
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Maciek · 1 miesięcy temu
      Szanowny Panie Michale, co tez pan wygaduje?! Glownym skladnikiem carbonary jest wlasnie smietana. To co zaproponowales to zwykly makaron z jajkiem. To, ze Twoje kubki smakowe nie sa w stanie odroznic kakao od gowna, dyskwalfikuje Twe zdanie apropo przepisow kulinarnych. Pozdrawiam.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Elżbieta · 1 miesięcy temu
        Też uważam, że śmietana to podstawa. W Paryżu jadłam tylko z dodatkiem śmietany. Przepyszne
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Aga · 1 miesięcy temu
        Panie Maćku, proszę się nie kompromitować z tą smietaną
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Daga · 1 miesięcy temu
        Nie ma czegoś takiego jak prawdziwa tradycjonalna włoska carbonara ŻE SMIETANA.. . Proszę się doedukować.. .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 miesięcy temu
    Najlepsza Carbonara jaka w życiu jadłam. Jako posypkę dałam ser z najwyżej półki palce lizak. Jedynie co mi się nie zgadza ze to danie wystarcza na 2 osoby a nie 6.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 1 miesięcy temu
    Straszna kaszana. Całość wyładowała w koszu. Ani to zapachu carbonary ani smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zelaz · 2 miesięcy temu
    B.dobre, trochę w wersji polskiej, ale proste i szybkie danie. Po prostu "carbonara de Polognia". Smacznego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ernest · 2 miesięcy temu
    Niestety nie dobre może przez to że powinny być same żółtka a nie całe Jajka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 miesięcy temu
    Wspaniałe, cała rodzina się zajadała
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 miesięcy temu
    Niestety danie nie dobre... Za mdłe, również uważam, że nie powinno być w tym przepisie śmietany... Dodać więcej przypraw, coś co złamie ten smak... Czułam się jakbym jadła jajecznicę w sosie śmietanowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 2 miesięcy temu
    Jeden z bardziej nieudanych przepisów
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 2 miesięcy temu
    Makaron pyszny , lepszy niż w restauracji

Polub nas na ...

Początek strony