Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
27 Komentarzy
Placki z cukinii

Placki z cukinii

Delikatne, lekkie i bardzo smaczne placki z cukinii. Można serwować je jako główne danie tylko z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki, albo jako dodatek do mięsa, czy ryby.

Składniki na ok. 8 placków:

  • 3 młode cukinie
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ok. 5- 6 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyć, obciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cukinie odcisnąć z soku. Dodać cebulę, jajko, sól, pieprz i mąkę. Wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.
  4. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Uwaga: Do placków można dodać jeszcze przykładowo paprykę, pestki słonecznika, natkę pietruszki.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 8 sztuk

Trudność: średnie
koszt Koszt: niski
Placki z cukinii Placki z cukinii

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Rob · 4 miesięcy temu
    Są spoko, ale tłuszcz tak zjadają, że aż 2l trzeba przygotować by wszystkie tak ładnie usmażyć, ale i tak są pycha <3
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Zuza · 4 miesięcy temu
      nie szkodzi zawsze można je odsączyć na ręczniku papierowym
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 miesięcy temu
    Jako kobieta ciężarna piszę że PRZEPYSZNE
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 miesięcy temu
    uwielbiam/. ja dodaję jeszcze do masy pokrojony szczypiorek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANia · 5 miesięcy temu
    Przepis bardzo dobry! Początkowo placuszki mi się przyklejały do patelni, ale była to kwestia zbyt małej ilości maki, po dodatniu placuszki wyszły idealne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 10 miesięcy temu
    Ja dodalam czosnek i dobrze doprawilam. Placki pyszne! U nas z sosem pieczarkowaym:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 lat temu
    A ja właśnie w trakcie pieczenia; )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hali · 1 lat temu
    Bardzo dobre placki ja dodałam jeszcze szynkę konserwowa pokrojoną cieniutko w kosteczki i przysmazona połowę papryczki z cebulką również w kosteczkę .A i zabek czosnku .Polecam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Mira · 2 miesięcy temu
      Wszystko ok, ale dlaczego szynke a nie szyneczke skoro juz jest papryczka, cebulka, kosteczka...Dlaczego ludzie tak lubia zdrabniac wszystko???? Po prostu denerwujace!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 1 lat temu
    Ja dodaję jeszcze natke pietruszki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karol · 1 lat temu
    vegeta to nie przyprawa, i błagam, nie do smaku...lepiej zdecydowanie skompletować własną przyprawę, a jak się nie chce, to już przesolić, niż dać to świństwo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 lat temu
    Właśnie usmazylam wyszły mi identyczne jak na zdjęciu i przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Blanka · 1 lat temu
    Dodałam trochę za dużo cebuli, ale ogólnie to pychotka, dzięki za przepis ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grażyna · 2 lat temu
    Bardzo dobre smaczne a zarazem pożywne .No i przede wszystkim usmażone
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 3 lat temu
    Ja cukinię obrałam, nie wiem czy dobrze zrobiłam?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 3 lat temu
    A mi wyszły trochę rozlazle, dlaczego? , na zdjęciu wyglądają na bardziej zbite. Ale smaczne bardzo podobne do ziemniaczanych
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Dobrze wyciśnij sok. Usmaż jednego placka na próbę. Jak się za bardzo rozleje to do reszty ciasta dodaj jeszcze trochę mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 4 lat temu
    bardzo dobre! ja dodałam bazylię same jak i z ketchupem pyszne! dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ktoś · 4 lat temu
    pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 4 lat temu
    Pierwszy raz zrobiłam placki sa super ,wyszły chrupiace ,poezja .!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Saro[/b] możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sara · 4 lat temu
    witam wiem że to może głupie pytanie ale jestem początkująca i nie wiem czy mogę dodać mąkę tortową ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Ale pyszne! dodałam jeszcze trochę sera, takie dobre

Polub nas na ...

Początek strony