Placki z cukinii

Delikatne, lekkie i bardzo smaczne placki z cukinii. Można serwować je jako główne danie tylko z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki, albo jako dodatek do mięsa, czy ryby.

Składniki na ok. 10 placków:

  • 3 młode cukinie (waga do ok. 800g)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ok. 5- 6 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cukinię wymieszać z 1,5 łyżeczki soli i przełożyć na sitko, zawieszone nad miską. Pozostawić na ok. 15 minut, aby sok z cukinii mógł spłynąć. Następnie tylną stroną łyżki naciskać na cukinię na sitku, aby jak najwięcej soku wycisnąć.

2

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Cukinię przełożyć do miski. Dodać cebulę, jajko, mąkę, szczyptę soli i pieprz. (Uwaga z solą. Cukinia jest już słona. Pieprzu można dodać więcej niż szczyptę w zależności od gustu). Wymieszać łyżką. (Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki).
  3. Olej rozgrzać na patelni, na średniej mocy palnika. Nakładać po ok. 1 łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki i spłaszczyć łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  4. Podawać najlepiej na ciepło, same, z dipem jogurtowym lub mięsem.

Uwaga:

  • Do placków można dodać jeszcze przykładowo paprykę, pestki słonecznika, natkę pietruszki.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Placki z cukinii Placki z cukinii