Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
24 Komentarzy
Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Przepis na klasyczne spaghetti Bolognese. Klasyka włoskiej kuchni i jednocześnie ulubione danie moich dzieci.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 300g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100ml wywaru mięsnego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 300g makaronu Spaghetti
  • tarty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
  2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
  4. Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
  5. Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Spaghetti Bolognese

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 dni temu
    Pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 2 dni temu
    Polecam dodać łyżkę cukru, będzie dużo lepsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MaciejWW · 16 dni temu
    Fajny przepis. Danie bardzo smaczne abstrachując od tego czy jest rdzennie włoskie , chińskie czy rosyjskie. Ja mam to gdzieś. Najwazniejsze, że jak zrobiłem wszyscy jedli z apetytem i brli dokładki co dla ogoś kto przygotowuje obiad jest najwazniejsze. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Praktyk · 28 dni temu
    bzdura ,wołowina będzie twarda jak żwir, robiłem wiele razy ale sos gotuje sie lub dusi minimum 1,5 godziny a zazwyczaj 2 i wiecęj , trzy też nie jest za dużo .Sos do spagetti (ten konkretnie) robi sie bardzo długo i we Włoszech i u nas .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 1 miesięcy temu
    danie bardzo smaczne, polecam gorąco
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bombardone · 1 miesięcy temu
    Spaghetti bolones to danie polskiej kuchni - skrzywienie karane we Włoszech, nie ten makaron do tego susu, sos bolones daje sie do szerokiego makaronu, pojechać do Włoch, spróbować, zamówić lasagne, zrozumieć.... Nie uczyć dziadowstwa...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Radzio · 2 miesięcy temu
    Mam pewien dysonans poznawczy, albo spaghetti bolognese, albo klasyka włoskiej kuchni. Tych dwóch rzeczy nie da się pogodzić, bo spaghetti bolognese nie jest daniem kuchni włoskiej, a już na pewno nie z tym składem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 3 miesięcy temu
    Jak dla Mnie przepyszne. Dałem trochę wiecej czosnku i oregano.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mao · 4 miesięcy temu
    Często korzystam z tego przepisu i dziękuję za niego, ale jeśli tylko mam czas gotuję sos dłużej niż 20 minut. Dużo dłużej, na malutkim ogniu. Poza tym lubię dorzucić do cebuli i czosnku suszone peperoncino. Kawałeczek selera czy to naciowego, czy to nawet korzeniowego też podnosi smak, byle nie było go za wiele. Mięso najlepsze wołowe i to takie "lepsiejsze", co kluczowe i o czym wspominają komentarze - spaghetti mieszam z sosem w garnku i chwilę podgrzewam, w razie potrzeby podlewając wodą z gotowania makaronu. Wg Tessy Caponi-Borawskiej ważne jest też dokładne podsmażenie mięsa, aż do lekkiego zbrązowienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 5 miesięcy temu
    Przepis szybki i bardzo smaczny,polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    tomeksss · 6 miesięcy temu
    To raczej takie bolognese dla leniwych. Składniki prawdziwego bolognese to:
    Mięso wołowe mielone
    Włoski boczek pancetta
    marchewka
    seler naciowy
    cebula
    Przecier pomidorowy
    1 szklanka pełnego mleka
    Pół szklanki białego lub czerwonego wina, wytrawnego
    Sól i pieprz do smaku.

    To jest jedyny oryginalny skład ragu bolognese, zatwierdzony przez Accademia Italiana della Cucina. Pozdrawiam i smacznego ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    hans · 6 miesięcy temu
    czytam przepis i......nie ma nawet słowa o alkoholu....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adam · 1 lat temu
    Nie każdy może spożywać z wielu przyczyn np. za chwilę prowadzić samochód. Jedzenie ma być jedzeniem, bez ukrytego alkoholu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Leitoml · 1 miesięcy temu
      Wino do dań może być bez alkoholu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Olga · 1 lat temu
      ale bzdura. alkohol dodany do jedzenia wyparowuje, gotowe danie nie ma żadnych %. wystarczy odrobina wiedzy z zakresu chemii, tak na poziomie podstawówki.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Anna · 10 miesięcy temu
        To również bzdura, że alkohol całkowicie wyparowuje. Co prawda, zostaje już mniejsza ilość przy dłuższym gotowaniu, ale faktem jest, że mimo wszystko wciąż jest obecny, dlatego jednak warto mieć to na uwadze i nie rozpowszechniać tego mitu.

        Zachęcam, aby zagłębić się w ten temat. Informacje można znaleźć chociażby na angielskiej Wikipedii czy oglądając jeden z filmów poświęcony temu zagadnieniu na kanale Polimaty. Tam podparte jest to jeszcze innymi źródłami.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Rysiek · 28 dni temu
          Polimaty i Wikipedia to totalne bzdury -sama Wikipedia pisze i mówi o sobie że nie jest wiarygodnym żródłem , a Polimaty to żart ? , ja za to sprawdziłem to w praktyce alkoholomierzem precyzyjnym ,do produkcji wina i uwaga wino Grzaniec Galicyjski po kwadransie gotowania miało 5 procent z wyjsciowych 13,5 % a po 30 minutach 3,5 .Piwo Ciemne okocimskie ( chyba 6 procent) po godzinie miało 1 , 7 procenta.Kwas chlebowy - który można pić bez ograniczeń ma do 2 procent wiec mitomanom alkoholowym dziękujemy.

          PS .szklanka wina(10 procent) to u normalnego zdrowego człowieka to we krwi ok 0.015 promila po 2 godzinach powinno być zero - na komendzie po godzinie dmuchane było 0.05 -powiedzieli siadać i jechać do domu i pupy im nie zawracać.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Tomek · 2 miesięcy temu
          Pół szklanki wina to nie problem do prowadzenia samochodu tym bardziej przy jedzeniu a w nim już całkiem... Ludzie nic nie wydmuchasz po zjedzeniu potrawy w której było pół szklanki wina bo samo wino zawiera stosunkowo niewiele czystego alkoholu a i jego część wyparuje przy gotowaniu...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jakub · 1 lat temu
    Supcio ale dlaczego bez wina tak jak robią to włosi i gotują spaghetti 2-3h?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 1 lat temu
    Takiej wersji spaghetti chyba nie jadłam jeszcze, muszę spróbować, chcoiaż tego w Oliwie i Papryce chyba nie przebije <3. Zdecydowanie musicie spróbować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Pyszne i proste, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mańka · 3 lat temu
    Super przepis
    Bardzo smaczny
    Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    w wersji zweganizowanej zamiast miesa mielonego mozna uzyc mielonego tofu (domowego albo z tesco) a zamiast parmezanu uzywa sie platkow drozdzowych. Jest mega.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ady · 5 miesięcy temu
      w wersji JAKIEJ? Dajcie żyć... Kto jest vege ten ru.... kolege...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 4 lat temu
    bardzo fajny, mało skomplikowany przepis. Czasowo wszystko się sprawdza. A moje dzieci prosiły po trzy razy o dokładkę ... aż się skończyło, bo nie przestawali dalej prosić. Dziękuję za ten przepis
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Rysiek · 28 dni temu
      To gratuluje wilkołaków w rodzinie , ale mięso musiało być twarde i tyle , ja kupuje bukacizne czasem - mięso młodych byków takich ok roku ( bardzo delikatne i miękkie ) a i tak gotuje je dwie godziny .Kupuje wołowine od lat i to sporo w całym kraju - sporo jeżdżę i w bajki o tym że wołowina bedzię miękka po dwudziestu minutach nie uwierzę nigdy .Narek mięso ras mięsnych nie da rady w dwadzieścia minut zmięknąć i skruszeć , nawet marynowane wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jacek · 5 lat temu
    w poszukiwaniu originalniej receptury, brakuje tutaj dwoch bardzo podstawowych rzeczy . 1. Pomidory San Marziano wylacznie! bez zadnego bulionu. wolowe mielone, samo z siebie pusci sos. prosze nie zapomniec o swiezej bazyli.
    2. Paste nie mozna odcedzac i przelewac zimna woda.
    Woda Na paste musi byc solona i z olejem z Oliwek. Po zredukowaniu gestosci sosu o polowe, paste dogotowywuje sie razem z sosem az bedzie aldente. wode z pasty nalezy uzywac do osiagniecia odpowiedniej gesosci sosu. w innym wypadku bedzie to zimny makaron na talezu wygladajocy wspaniale tylko na zdjeciu

Polub nas na ...

Początek strony