Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy
Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Przepis na klasyczne spaghetti Bolognese. Klasyka włoskiej kuchni i jednocześnie ulubione danie moich dzieci.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 300g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100ml wywaru mięsnego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 300g makaronu Spaghetti
  • tarty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
  2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
  4. Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
  5. Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Spaghetti Bolognese

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 lat temu
    Pyszne i proste, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mańka · 1 lat temu
    Super przepis
    Bardzo smaczny
    Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 lat temu
    w wersji zweganizowanej zamiast miesa mielonego mozna uzyc mielonego tofu (domowego albo z tesco) a zamiast parmezanu uzywa sie platkow drozdzowych. Jest mega.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 2 lat temu
    bardzo fajny, mało skomplikowany przepis. Czasowo wszystko się sprawdza. A moje dzieci prosiły po trzy razy o dokładkę ... aż się skończyło, bo nie przestawali dalej prosić. Dziękuję za ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jacek · 3 lat temu
    w poszukiwaniu originalniej receptury, brakuje tutaj dwoch bardzo podstawowych rzeczy . 1. Pomidory San Marziano wylacznie! bez zadnego bulionu. wolowe mielone, samo z siebie pusci sos. prosze nie zapomniec o swiezej bazyli.
    2. Paste nie mozna odcedzac i przelewac zimna woda.
    Woda Na paste musi byc solona i z olejem z Oliwek. Po zredukowaniu gestosci sosu o polowe, paste dogotowywuje sie razem z sosem az bedzie aldente. wode z pasty nalezy uzywac do osiagniecia odpowiedniej gesosci sosu. w innym wypadku bedzie to zimny makaron na talezu wygladajocy wspaniale tylko na zdjeciu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Wszystkie przepisy bardzo ciekawe i w większości autentyczne ale do oryginalnego Bolognese powinno się jeszcze dodać pokrojony seler naciowy, lampkę wina czerwonego a mięso musi być koniecznie wołowe tak jak i bulion. Włosi dodają również do sosu nóżki kurczaka a po ugotowaniu w do miękkości "szarpią" na małe kawałeczki i wrzucają ponownie. Tak przygotowany Bolognese można stosować ze spaghetti jak również lasagne. Bon apetite:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 5 lat temu
    Ja dodaję jeszcze potarty seler - daje super smaczek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    annjoop · 5 lat temu
    Bardzo dobry przepis, aczkolwiek ja aby podkreślić smak dodaję lampkę czerwonego wina, w wersji dla dzieci pół szklanki soku jabłkowego, teraz to pycha!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MJ · 6 lat temu
    Kocham spaghetti i to było pyszne, aczkolwiek szukam nadal idealnego smaku spaghetti

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony