Przepis na klasyczne spaghetti Bolognese. Klasyka włoskiej kuchni i jednocześnie ulubione danie moich dzieci.
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
300 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
2 łyżki oleju
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub pulpy pomidorowej (puszka 400g)
3 łyżki przecieru pomidorowego
100 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
300 g makaronu Spaghetti
świeżo starty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i marchewkę. Wszystko razem chwilę podsmażyć, aż mięso straci kolor różowy. Dodać pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion. Całość dusić pod przykryciem na niskiej mocy palnika ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
Spaghetti ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MaciejWW·
5 lat temu
Fajny przepis. Danie bardzo smaczne abstrachując od tego czy jest rdzennie włoskie , chińskie czy rosyjskie. Ja mam to gdzieś. Najwazniejsze, że jak zrobiłem wszyscy jedli z apetytem i brli dokładki co dla ogoś kto przygotowuje obiad jest najwazniejsze. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Praktyk ·
5 lat temu
bzdura ,wołowina będzie twarda jak żwir, robiłem wiele razy ale sos gotuje sie lub dusi minimum 1,5 godziny a zazwyczaj 2 i wiecęj , trzy też nie jest za dużo .Sos do spagetti (ten konkretnie) robi sie bardzo długo i we Włoszech i u nas .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
curry·
5 lat temu
ludzie uwielbiaja jeść byle co i wmawiać sobie ze jest pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Ludzie uwielbiają pisać byle co i wmawiać sobie jak są fajni
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krytyk·
5 lat temu
Jakbyś nie wiedział to to jest przepis bardzo ogólny i każdy go zrobi trochę inaczej, poza tym nie każdy ma czas dusić sos tylko po to aby był troszkę lepiej smaczny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
5 lat temu
danie bardzo smaczne, polecam gorąco :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bombardone·
5 lat temu
Spaghetti bolones to danie polskiej kuchni - skrzywienie karane we Włoszech, nie ten makaron do tego susu, sos bolones daje sie do szerokiego makaronu, pojechać do Włoch, spróbować, zamówić lasagne, zrozumieć.... Nie uczyć dziadowstwa...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pieseł·
5 lat temu
Głupoty gadasz
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Moris·
5 lat temu
Ucz mistrzu !!! :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Juve·
5 lat temu
Mieszkam we Włoszech w Rzymie i powiem tyle.. gadasz głupoty.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sin·
5 lat temu
Nie pisze się bolones, sprawdź w necie albo pojedź do Włoch A nie ucz dziadostwa 🤣
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Radzio·
5 lat temu
Mam pewien dysonans poznawczy, albo spaghetti bolognese, albo klasyka włoskiej kuchni. Tych dwóch rzeczy nie da się pogodzić, bo spaghetti bolognese nie jest daniem kuchni włoskiej, a już na pewno nie z tym składem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marcin·
6 lat temu
Jak dla Mnie przepyszne. Dałem trochę wiecej czosnku i oregano.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mao·
6 lat temu
Często korzystam z tego przepisu i dziękuję za niego, ale jeśli tylko mam czas gotuję sos dłużej niż 20 minut. Dużo dłużej, na malutkim ogniu. Poza tym lubię dorzucić do cebuli i czosnku suszone peperoncino. Kawałeczek selera czy to naciowego, czy to nawet korzeniowego też podnosi smak, byle nie było go za wiele. Mięso najlepsze wołowe i to takie "lepsiejsze", co kluczowe i o czym wspominają komentarze - spaghetti mieszam z sosem w garnku i chwilę podgrzewam, w razie potrzeby podlewając wodą z gotowania makaronu. Wg Tessy Caponi-Borawskiej ważne jest też dokładne podsmażenie mięsa, aż do lekkiego zbrązowienia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
6 lat temu
Przepis szybki i bardzo smaczny,polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
tomeksss·
6 lat temu
To raczej takie bolognese dla leniwych. Składniki prawdziwego bolognese to:
Mięso wołowe mielone
Włoski boczek pancetta
marchewka
seler naciowy
cebula
Przecier pomidorowy
1 szklanka pełnego mleka
Pół szklanki białego lub czerwonego wina, wytrawnego
Sól i pieprz do smaku.
To jest jedyny oryginalny skład ragu bolognese, zatwierdzony przez Accademia Italiana della Cucina. Pozdrawiam i smacznego ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
miki·
6 lat temu
dzieci bardzo chętnie zjedzą spagetti z podanego wyżej przepisu ...one nie chcą dań z alkoholem,,,
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ilona·
6 lat temu
Alkohol odparowuje, nadaje tylko smak ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mao·
6 lat temu
Nie całkiem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ElStirelo·
5 lat temu
Dokładnie całkiem, Pani chyba lekcję chemii opuszczała bo to wiedza podstawowa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
hans·
6 lat temu
czytam przepis i......nie ma nawet słowa o alkoholu....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Adam·
6 lat temu
Nie każdy może spożywać z wielu przyczyn np. za chwilę prowadzić samochód. Jedzenie ma być jedzeniem, bez ukrytego alkoholu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
6 lat temu
ale bzdura. alkohol dodany do jedzenia wyparowuje, gotowe danie nie ma żadnych %. wystarczy odrobina wiedzy z zakresu chemii, tak na poziomie podstawówki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
6 lat temu
To również bzdura, że alkohol całkowicie wyparowuje. Co prawda, zostaje już mniejsza ilość przy dłuższym gotowaniu, ale faktem jest, że mimo wszystko wciąż jest obecny, dlatego jednak warto mieć to na uwadze i nie rozpowszechniać tego mitu.
Zachęcam, aby zagłębić się w ten temat. Informacje można znaleźć chociażby na angielskiej Wikipedii czy oglądając jeden z filmów poświęcony temu zagadnieniu na kanale Polimaty. Tam podparte jest to jeszcze innymi źródłami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomek·
5 lat temu
Pół szklanki wina to nie problem do prowadzenia samochodu tym bardziej przy jedzeniu a w nim już całkiem... Ludzie nic nie wydmuchasz po zjedzeniu potrawy w której było pół szklanki wina bo samo wino zawiera stosunkowo niewiele czystego alkoholu a i jego część wyparuje przy gotowaniu...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rysiek·
5 lat temu
Polimaty i Wikipedia to totalne bzdury -sama Wikipedia pisze i mówi o sobie że nie jest wiarygodnym żródłem , a Polimaty to żart ? , ja za to sprawdziłem to w praktyce alkoholomierzem precyzyjnym ,do produkcji wina i uwaga wino Grzaniec Galicyjski po kwadransie gotowania miało 5 procent z wyjsciowych 13,5 % a po 30 minutach 3,5 .Piwo Ciemne okocimskie ( chyba 6 procent) po godzinie miało 1 , 7 procenta.Kwas chlebowy - który można pić bez ograniczeń ma do 2 procent wiec mitomanom alkoholowym dziękujemy.
PS .szklanka wina(10 procent) to u normalnego zdrowego człowieka to we krwi ok 0.015 promila po 2 godzinach powinno być zero - na komendzie po godzinie dmuchane było 0.05 -powiedzieli siadać i jechać do domu i pupy im nie zawracać. (h5)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Leitoml·
5 lat temu
Wino do dań może być bez alkoholu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jakub·
7 lat temu
Supcio ale dlaczego bez wina tak jak robią to włosi i gotują spaghetti 2-3h?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Robert·
5 lat temu
dodaj kukurydzy z puszki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia ·
7 lat temu
Takiej wersji spaghetti chyba nie jadłam jeszcze, muszę spróbować, chcoiaż tego w Oliwie i Papryce chyba nie przebije <3. Zdecydowanie musicie spróbować
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
8 lat temu
Pyszne i proste, polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mańka·
8 lat temu
Super przepis
Bardzo smaczny
Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
10 lat temu
w wersji zweganizowanej zamiast miesa mielonego mozna uzyc mielonego tofu (domowego albo z tesco) a zamiast parmezanu uzywa sie platkow drozdzowych. Jest mega.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ady·
6 lat temu
w wersji JAKIEJ? Dajcie żyć... Kto jest vege ten ru.... kolege...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
10 lat temu
bardzo fajny, mało skomplikowany przepis. Czasowo wszystko się sprawdza. A moje dzieci prosiły po trzy razy o dokładkę ... aż się skończyło, bo nie przestawali dalej prosić. Dziękuję za ten przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rysiek·
5 lat temu
To gratuluje wilkołaków w rodzinie :) , ale mięso musiało być twarde i tyle , ja kupuje bukacizne czasem - mięso młodych byków takich ok roku ( bardzo delikatne i miękkie ) a i tak gotuje je dwie godziny .Kupuje wołowine od lat i to sporo w całym kraju - sporo jeżdżę i w bajki o tym że wołowina bedzię miękka po dwudziestu minutach nie uwierzę nigdy .Narek mięso ras mięsnych nie da rady w dwadzieścia minut zmięknąć i skruszeć , nawet marynowane wcześniej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jacek·
11 lat temu
w poszukiwaniu originalniej receptury, brakuje tutaj dwoch bardzo podstawowych rzeczy . 1. Pomidory San Marziano wylacznie! bez zadnego bulionu. wolowe mielone, samo z siebie pusci sos. prosze nie zapomniec o swiezej bazyli.
2. Paste nie mozna odcedzac i przelewac zimna woda.
Woda Na paste musi byc solona i z olejem z Oliwek. Po zredukowaniu gestosci sosu o polowe, paste dogotowywuje sie razem z sosem az bedzie aldente. wode z pasty nalezy uzywac do osiagniecia odpowiedniej gesosci sosu. w innym wypadku bedzie to zimny makaron na talezu wygladajocy wspaniale tylko na zdjeciu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
11 lat temu
Wszystkie przepisy bardzo ciekawe i w większości autentyczne ale do oryginalnego Bolognese powinno się jeszcze dodać pokrojony seler naciowy, lampkę wina czerwonego a mięso musi być koniecznie wołowe tak jak i bulion. Włosi dodają również do sosu nóżki kurczaka a po ugotowaniu w do miękkości "szarpią" na małe kawałeczki i wrzucają ponownie. Tak przygotowany Bolognese można stosować ze spaghetti jak również lasagne. Bon apetite:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
13 lat temu
Ja dodaję jeszcze potarty seler - daje super smaczek :)