Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

flammkuchen

Flammkuchen to taka niby pizza, charakteryzująca się bardzo cienko rozwałkowanym ciastem. Piecze się go krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Poniżej prezentuję klasyczny Flammkuchen, czyli z surową cebulą i boczkiem. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 125ml wody
  • szczypta soli
  • 200g gęstej słodkiej śmietany (lub creme fraiche)
  • 2 średniej wielkości cebule (około 200g)
  • 100g drobno pokrojonego boczku w kostkę

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, olej, wodę i sól zagnieść na jednolite ciasto. (Ciasto nie powinno być klejące. Jeśli będzie się kleić dosypać jeszcze troszkę mąki.)
  2. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półkrążki.
  3. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Najlepiej rozwałkować na całą blachę.

02

  1. Cebulę wymieszać z boczkiem i śmietaną.

03

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
  2. Ciasto posmarować masą z cebulą i boczkiem. Od razu wstawić do piekarnika, aby ciasto nie namokło.
  3. Piec około 15- 20min., aż ciasto będzie chrupiące.

Przepis pochodzi ze strony:www.chefkoch.de, autor: esther R., „Elsässer Flammkuchen”.

flammkuchen

flammkuchen

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony