Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
12 Komentarzy

flammkuchen

Flammkuchen to taka niby pizza, charakteryzująca się bardzo cienko rozwałkowanym ciastem. Piecze się go krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Poniżej prezentuję klasyczny Flammkuchen, czyli z surową cebulą i boczkiem. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 125ml wody
  • szczypta soli
  • 200g gęstej słodkiej śmietany (lub creme fraiche)
  • 2 średniej wielkości cebule (około 200g)
  • 100g drobno pokrojonego boczku w kostkę

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, olej, wodę i sól zagnieść na jednolite ciasto. (Ciasto nie powinno być klejące. Jeśli będzie się kleić dosypać jeszcze troszkę mąki.)
  2. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półkrążki.
  3. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Najlepiej rozwałkować na całą blachę.

02

  1. Cebulę wymieszać z boczkiem i śmietaną.

03

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
  2. Ciasto posmarować masą z cebulą i boczkiem. Od razu wstawić do piekarnika, aby ciasto nie namokło.
  3. Piec około 15- 20min., aż ciasto będzie chrupiące.

Przepis pochodzi ze strony:www.chefkoch.de, autor: esther R., „Elsässer Flammkuchen”.

flammkuchen

flammkuchen

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Co zrobić by ciasto nie "napompowywało" się?? czasami muszę kilka razy przebijać widelcem bo inaczej nie nadaje się potem do zjedzenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 lat temu
    Czy takie cieniutkie ciasto po upieczeniu nie przywarło do papieru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ireczka · 3 lat temu
    To danie jest tak proste do wykonania...
    a potem tak smaczne...niebo w gębie.
    Polecam. Życzę smacznego!
    Ireczka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    Kilka dni temu jadlam Flammkuchen na swiatecznym jarmarku w Rothenburg. Tak mi zasmakowal, ze postanowilam zrobic go w domu. Przepis jest rewelacyjny, Flammkuchen wyszlo suuuuuper! Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Jadłam tarte flambee w Alzacji i ciasto było identyczne - pycha! Może z tymi drożdżami to jak z bigosem - ile przepisów, tyle wersji. Niewykluczone że Niemcy dają drożdże, ale to z założenia ma być cienki podpłomykowy placek także dla mnie jest to idealny przepis. Szkoda, że kaloryczny, ale nie można mieć wszystkiego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 6 lat temu
    [b]Lilalo[/b] są różnie przepisy z jak i bez drożdży. To kwestia gustu. Ważne jest, aby ciasto było cienkie i aby piec je w bardzo wysokiej temperaturze przez krótki czas. Ciasto nie może być grube i mięciutkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lilalo · 6 lat temu
    dziwne jest to ze na polskich stronach pisza wszyscy ze flammkuchen robi sie bez drozdzy, ja we wszystkich niemieckich gazetach mam z drozdzami,zreszta od Niemki takze dostalam przepis z drozdzami i z nimi polecam bo wtedy ciasto jest przepyszne!!!!! mieciutkie grube jak buleczki!!!najlepszy flammkuchen to plastry swiezej dyni boczek cebula i gruszka!!! Polecam!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eve · 7 lat temu
    Polecam,przepyszne,ciniutkie, chrupiace ciasto.Jadlam rowniez z plastrami wedzonego lososia i gorgonzla ohh.
    Pokrojone na deseczce mniam, mniam...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 8 lat temu
    Piękne danie, cudownie wygląda:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 8 lat temu
    [b]viridianka[/b]: to chyba pociąga facetów. Mój mąż na widok tego dania też się trzęsie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    viridianka · 8 lat temu
    mój Tata jak zobaczy takie coś to mnie zamęczy o jej zrobienie, uciekam stąd :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nicole · 8 lat temu
    Mmmmmmm... uwielbiam! Dzięki za przypomnienie o tym daniu

Polub nas na ...

Początek strony