Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

flammkuchen

Flammkuchen to taka niby pizza, charakteryzująca się bardzo cienko rozwałkowanym ciastem. Piecze się go krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Poniżej prezentuję klasyczny Flammkuchen, czyli z surową cebulą i boczkiem. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 125ml wody
  • szczypta soli
  • 200g gęstej słodkiej śmietany (lub creme fraiche)
  • 2 średniej wielkości cebule (około 200g)
  • 100g drobno pokrojonego boczku w kostkę

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, olej, wodę i sól zagnieść na jednolite ciasto. (Ciasto nie powinno być klejące. Jeśli będzie się kleić dosypać jeszcze troszkę mąki.)
  2. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półkrążki.
  3. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Najlepiej rozwałkować na całą blachę.

02

  1. Cebulę wymieszać z boczkiem i śmietaną.

03

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
  2. Ciasto posmarować masą z cebulą i boczkiem. Od razu wstawić do piekarnika, aby ciasto nie namokło.
  3. Piec około 15- 20min., aż ciasto będzie chrupiące.

Przepis pochodzi ze strony:www.chefkoch.de, autor: esther R., „Elsässer Flammkuchen”.

flammkuchen

flammkuchen

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (12)

  1. Monika

Co zrobić by ciasto nie "napompowywało" się?? czasami muszę kilka razy przebijać widelcem bo inaczej nie nadaje się potem do zjedzenia

  Załączniki
 
  1. Karolina

Czy takie cieniutkie ciasto po upieczeniu nie przywarło do papieru?

  Załączniki
 
  1. Ireczka

To danie jest tak proste do wykonania...
a potem tak smaczne...niebo w gębie.
Polecam. Życzę smacznego!
Ireczka

  Załączniki
 
  1. Ewa

Kilka dni temu jadlam Flammkuchen na swiatecznym jarmarku w Rothenburg. Tak mi zasmakowal, ze postanowilam zrobic go w domu. Przepis jest rewelacyjny, Flammkuchen wyszlo suuuuuper! Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Jadłam tarte flambee w Alzacji i ciasto było identyczne - pycha! Może z tymi drożdżami to jak z bigosem - ile przepisów, tyle wersji. Niewykluczone że Niemcy dają drożdże, ale to z założenia ma być cienki podpłomykowy placek także dla mnie jest...

Jadłam tarte flambee w Alzacji i ciasto było identyczne - pycha! Może z tymi drożdżami to jak z bigosem - ile przepisów, tyle wersji. Niewykluczone że Niemcy dają drożdże, ale to z założenia ma być cienki podpłomykowy placek także dla mnie jest to idealny przepis. Szkoda, że kaloryczny, ale nie można mieć wszystkiego

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Lilalo są różnie przepisy z jak i bez drożdży. To kwestia gustu. Ważne jest, aby ciasto było cienkie i aby piec je w bardzo wysokiej temperaturze przez krótki czas. Ciasto nie może być grube i mięciutkie.

  Załączniki
 
  1. lilalo

dziwne jest to ze na polskich stronach pisza wszyscy ze flammkuchen robi sie bez drozdzy, ja we wszystkich niemieckich gazetach mam z drozdzami,zreszta od Niemki takze dostalam przepis z drozdzami i z nimi polecam bo wtedy ciasto jest...

dziwne jest to ze na polskich stronach pisza wszyscy ze flammkuchen robi sie bez drozdzy, ja we wszystkich niemieckich gazetach mam z drozdzami,zreszta od Niemki takze dostalam przepis z drozdzami i z nimi polecam bo wtedy ciasto jest przepyszne!!!!! mieciutkie grube jak buleczki!!!najlepszy flammkuchen to plastry swiezej dyni boczek cebula i gruszka!!! Polecam!!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Eve

Polecam,przepyszne,ciniutkie, chrupiace ciasto.Jadlam rowniez z plastrami wedzonego lososia i gorgonzla ohh.
Pokrojone na deseczce mniam, mniam...

  Załączniki
 
  1. Kasia

Piękne danie, cudownie wygląda:-)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

viridianka: to chyba pociąga facetów. Mój mąż na widok tego dania też się trzęsie :-)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony