Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Mięso mielone nadziewane pieczarkami i zapiekane z serem żółtym. Można podawać je na obiad z ziemniakami i surówką lub na zimno do pieczywa.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g pieczarek
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała bułka (może być z dnia wczorajszego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • trochę mleka do namoczenia bułki (lub woda)
  • trochę startego sera żółtego (ok. 50g)
  • olej

Dodatkowo:

  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namoczyć w mleku. (Jeśli ktoś woli, może w wodzie).
  2. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  3. Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki.
  4. Jedną cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami. (Cała woda musi wyparować). Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Drugą cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju. Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkiem, odciśniętą bułką, solą, pieprzem i musztardą.
  6. Masę mięsną wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem. Łyżką (lub rękami) rozłożyć mięso w prostokąt o grubości 1,5 -2 cm.

2

  1. Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek, pozostawiając odstęp od brzegów.

3

  1. Mięso zwinąć w roladę. (Zwijać wzdłuż dłuższego boku razem z folią i powoli ją odciągać do tyłu i zwijać dalej. Boki rolady zacisnąć). Gotową roladę zawiniętą w folię przełożyć do formy lub na blachę do pieczenia.

4

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie rozciąć folię i posypać z góry roladę serem żółtym. Dalej piec, aż ser się rozpuści, ok. 5- 10 minut.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (29)

  1. waldzi

bardzo fainy przepis ja do miesa dodalem lyzke maionezu dzieki polecam

  Załączniki
 
  1. Izabela

A moja się rozwaliła podczas pieczenia... grubość raczej ok, może chodzi o mięso? ja zrobiłam z wołowiny... na szybko obwinęłam ją plastrami boczku,pospinałam wykałaczkami i po zastygnięciu już jest ok

  Załączniki
 
  1. Adrian

Jaki rodzaj mięsa został użyty w przepisie? Drobiowe czy wieprzowe?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Adrian

Wieprzowe

  Załączniki
 
  1. małgosia

Ja robie jedna rolade z pieczarkami a druga ze suszona sliwka i owijam nie we folie lecz w popier do pieczenia pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Tilburg

za 60 min będziemy smakować pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Arek

Witam.
Ja pieczarki posiekałem na tarce drobniej i dodałem sos sojowy przy ich smażeniu. Pycha ))

  Załączniki
 
  1. ola

ja nafaszerowałam gotowaną piersią pieczarkami i serem do środka polałam też trochę gęstego sosu pieczarkowego żeby roladka była soczysta po upieczeniu polałam sosem również zwierzchu a i do mielonego dodałam fix do miesa mielonego polecam od...

ja nafaszerowałam gotowaną piersią pieczarkami i serem do środka polałam też trochę gęstego sosu pieczarkowego żeby roladka była soczysta po upieczeniu polałam sosem również zwierzchu a i do mielonego dodałam fix do miesa mielonego polecam od razu inny smak mięsa

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ella

Już siedzi w piecu. Zrobiłam od razu dwie - jedną dla ukochanej sąsiadki która zawsze przynosi mi coś pysznego własnej roboty. Mam nadzieję że ją mile zaskoczę. Dziękuję za przepis! 8)

  Załączniki
 
  1. Dziki

Cudo, wlasnie robie 2 raz- moj mezus byl zakochany w tym daniu


Był? też zmodyfikowałaś farsz? hehehe

A tak serio to rewelacja

  Załączniki
 
  1. Tomek

Bardzo, bardzo dobry pomysł. Przeczytałem kilkanaście przepisów, ale ten jest jednym z najprostszych więc się zdecydowałem i.... coś cudownego, przepyszna roladka. Zmodyfikowałem trochę farsz, ale tak naprawdę można ją robić z czymkolwiek....

Bardzo, bardzo dobry pomysł. Przeczytałem kilkanaście przepisów, ale ten jest jednym z najprostszych więc się zdecydowałem i.... coś cudownego, przepyszna roladka. Zmodyfikowałem trochę farsz, ale tak naprawdę można ją robić z czymkolwiek. Prosty, ale wybitny pomysł. POLECAM WSZYSTKIM

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony