Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
28 Komentarzy
Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Mięso mielone nadziewane pieczarkami i zapiekane z serem żółtym. Można podawać je na obiad z ziemniakami i surówką lub na zimno do pieczywa.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g pieczarek
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała bułka (może być z dnia wczorajszego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • trochę mleka do namoczenia bułki (lub woda)
  • trochę startego sera żółtego (ok. 50g)
  • olej

Dodatkowo:

  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namoczyć w mleku. (Jeśli ktoś woli, może w wodzie).
  2. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  3. Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki.
  4. Jedną cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami. (Cała woda musi wyparować). Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Drugą cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju. Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkiem, odciśniętą bułką, solą, pieprzem i musztardą.
  6. Masę mięsną wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem. Łyżką (lub rękami) rozłożyć mięso w prostokąt o grubości 1,5 -2 cm.

2

  1. Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek, pozostawiając odstęp od brzegów.

3

  1. Mięso zwinąć w roladę. (Zwijać wzdłuż dłuższego boku razem z folią i powoli ją odciągać do tyłu i zwijać dalej. Boki rolady zacisnąć). Gotową roladę zawiniętą w folię przełożyć do formy lub na blachę do pieczenia.

4

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie rozciąć folię i posypać z góry roladę serem żółtym. Dalej piec, aż ser się rozpuści, ok. 5- 10 minut.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    waldzi · 1 lat temu
    bardzo fainy przepis ja do miesa dodalem lyzke maionezu dzieki polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 1 lat temu
    A moja się rozwaliła podczas pieczenia... grubość raczej ok, może chodzi o mięso? ja zrobiłam z wołowiny... na szybko obwinęłam ją plastrami boczku,pospinałam wykałaczkami i po zastygnięciu już jest ok
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adrian · 1 lat temu
    Jaki rodzaj mięsa został użyty w przepisie? Drobiowe czy wieprzowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    małgosia · 1 lat temu
    Ja robie jedna rolade z pieczarkami a druga ze suszona sliwka i owijam nie we folie lecz w popier do pieczenia pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tilburg · 1 lat temu
    za 60 min będziemy smakować pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Arek · 2 lat temu
    Witam.
    Ja pieczarki posiekałem na tarce drobniej i dodałem sos sojowy przy ich smażeniu. Pycha :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 3 lat temu
    ja nafaszerowałam gotowaną piersią pieczarkami i serem do środka polałam też trochę gęstego sosu pieczarkowego żeby roladka była soczysta po upieczeniu polałam sosem również zwierzchu a i do mielonego dodałam fix do miesa mielonego polecam od razu inny smak mięsa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ella · 4 lat temu
    Już siedzi w piecu. Zrobiłam od razu dwie - jedną dla ukochanej sąsiadki która zawsze przynosi mi coś pysznego własnej roboty. Mam nadzieję że ją mile zaskoczę. Dziękuję za przepis! 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dziki · 4 lat temu
    [quote]Cudo, wlasnie robie 2 raz- moj mezus byl zakochany w tym daniu[/quote]

    Był? też zmodyfikowałaś farsz? hehehe

    A tak serio to rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomek · 4 lat temu
    Bardzo, bardzo dobry pomysł. Przeczytałem kilkanaście przepisów, ale ten jest jednym z najprostszych więc się zdecydowałem i.... coś cudownego, przepyszna roladka. Zmodyfikowałem trochę farsz, ale tak naprawdę można ją robić z czymkolwiek. Prosty, ale wybitny pomysł. POLECAM WSZYSTKIM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 lat temu
    Rolada pyszna, łatwa Wstaję ją robić kolejny raz Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marysia · 5 lat temu
    Cudo, wlasnie robie 2 raz- moj mezus byl zakochany w tym daniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 5 lat temu
    polecam z całego serca:) mój chłopak oszalał na punkcie tego dania:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 5 lat temu
    Rolada smakuje wyśmienicie, robiłam ją pierwszy raz ale na pewno nie ostatni Do mięsa mielonego dodałam 1łyżkę majonezu, jest delikatna i soczysta. Polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    insomniac · 5 lat temu
    no to w piekarniku. !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Margaret · 5 lat temu
    Rolada jest wyśmienita,smakowała wszystkim domownikom ja dodałam do farszu szpinak.
    Polecam wszystkim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Rolada wyszła przecudnie. Mama poprosiła o taką na 26 maja. Jednak fakt, że warto coś pokombinować na wierzch zamiast sera. Ja dałam camembert, ale i tak właściwie go nie czuć. Mimo wszystko przepis świetny. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 5 lat temu
    zrobiłam dziś na obiad, wyszło świetnie, smacznie i zdrowo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 5 lat temu
    Swietny przepis, do farszu dodalam troszke papryki , zrobilam sos pieczrkowy polalam kawałki rolady. Pyyychotka. Dziekuje i polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marlenka! · 5 lat temu
    :-) Zrobiłam tę roladę już dwa razy. Super przepis i bardzo prosta do zrobienia!

Polub nas na ...

Początek strony