Mięso mielone nadziewane pieczarkami i zapiekane z serem żółtym. Można podawać je na obiad z ziemniakami i surówką lub na zimno do pieczywa.
Składniki na ok. 4 porcje:
500g pieczarek
500g mięsa mielonego
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 mała bułka (może być z dnia wczorajszego)
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
trochę mleka do namoczenia bułki (lub woda)
trochę startego sera żółtego (ok. 50g)
olej
Dodatkowo:
folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Bułkę namoczyć w mleku. (Jeśli ktoś woli, może w wodzie).
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki.
Jedną cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami. (Cała woda musi wyparować). Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
Drugą cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju. Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkiem, odciśniętą bułką, solą, pieprzem i musztardą.
Masę mięsną wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem. Łyżką (lub rękami) rozłożyć mięso w prostokąt o grubości 1,5 -2 cm.
Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek, pozostawiając odstęp od brzegów.
Mięso zwinąć w roladę. (Zwijać wzdłuż dłuższego boku razem z folią i powoli ją odciągać do tyłu i zwijać dalej. Boki rolady zacisnąć). Gotową roladę zawiniętą w folię przełożyć do formy lub na blachę do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie rozciąć folię i posypać z góry roladę serem żółtym. Dalej piec, aż ser się rozpuści, ok. 5- 10 minut.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata ·
4 lat temu
Moja się piecze, też jestem ciekawa smaku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gardenus·
4 lat temu
(wm)Lepiej piec w żaroodpornym szklanym naczyniu z przykrywką a pod koniec ją zdjąć i dopiec jeszcze ok 10 minut. Zdrowsze to niż w folii aluminiowej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Thomas Federer·
4 lat temu
Idealna 🥰 dziękuję za cudowny przepis 😋☺️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ever·
4 lat temu
Bez sera również przepyszne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
5 lat temu
Dziękuję za ten przepis ! Robię kolejny raz i syn uwielbia :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Halina·
5 lat temu
Witam, czy z mielonym z indyka tez wyjdzie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Myślę, że tak :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
6 lat temu
Dzisiaj zrobiłam. Wszystkim smakowała :)
Dziękuje bardzo za przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
daga·
6 lat temu
Mozna do miesa dodac ser mozarella? (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Myślę, że drobno pokrojony tak (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janka·
7 lat temu
(penguin) A ja jeszcze dodalam pokrojony szpinak i papryke.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula ·
7 lat temu
Ja też się dziś skusiłam i własnie się piecze 4!
Dwie z pieczarkami a drugie dwie z serem żółtym!
Jestem straaaasznie ciekawa smaku!
Dziękuje za superprzepis! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
waldzi·
9 lat temu
bardzo fainy przepis ja do miesa dodalem lyzke maionezu dzieki polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
9 lat temu
A moja się rozwaliła podczas pieczenia... :( grubość raczej ok, może chodzi o mięso? ja zrobiłam z wołowiny... na szybko obwinęłam ją plastrami boczku,pospinałam wykałaczkami i po zastygnięciu już jest ok ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
2 lat temu
Bo samo wołowe mięso jest zbyt suche ...najlepiej mieszać mięsa. Następnym razem jeśli chce Pani zrobić z samego wołowego mięsa..proszę dodać odrobinę zmielonego brzucha.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Adrian·
9 lat temu
Jaki rodzaj mięsa został użyty w przepisie? Drobiowe czy wieprzowe? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Wieprzowe ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
małgosia·
9 lat temu
Ja robie jedna rolade z pieczarkami a druga ze suszona sliwka i owijam nie we folie lecz w popier do pieczenia pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tilburg·
9 lat temu
za 60 min będziemy smakować ;) pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Arek·
10 lat temu
Witam.
Ja pieczarki posiekałem na tarce drobniej i dodałem sos sojowy przy ich smażeniu. Pycha :)))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ola·
10 lat temu
ja nafaszerowałam gotowaną piersią pieczarkami i serem do środka polałam też trochę gęstego sosu pieczarkowego żeby roladka była soczysta po upieczeniu polałam sosem również zwierzchu a i do mielonego dodałam fix do miesa mielonego polecam od razu inny smak mięsa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ella·
11 lat temu
Już siedzi w piecu. Zrobiłam od razu dwie - jedną dla ukochanej sąsiadki która zawsze przynosi mi coś pysznego własnej roboty. Mam nadzieję że ją mile zaskoczę. Dziękuję za przepis! 8)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dziki·
11 lat temu
[quote]Cudo, wlasnie robie 2 raz- moj mezus byl zakochany w tym daniu[/quote]
Był? też zmodyfikowałaś farsz? :D hehehe
A tak serio to rewelacja :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomek·
12 lat temu
Bardzo, bardzo dobry pomysł. Przeczytałem kilkanaście przepisów, ale ten jest jednym z najprostszych więc się zdecydowałem i.... coś cudownego, przepyszna roladka. Zmodyfikowałem trochę farsz, ale tak naprawdę można ją robić z czymkolwiek. Prosty, ale wybitny pomysł. POLECAM WSZYSTKIM :)