Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Bardzo smaczne paszteciki z mięsem wołowym. Po upieczeniu są delikatne i miękkie, a w środku wypełnione dużą ilością farszu. Pyszna przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pyszne szczególnie z barszczem czerwonym.

Składniki na ok. 50 sztuk:

Ciasto:

  • 300- 350g mąki pszennej
  • 200g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 100g gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Nadzienie:

  • ok. 500g mięsa wołowego, ugotowanego (np. z bulionu mięsnego, rosołu)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (ok. 4 łyżki)

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na oleju.
  2. Mięso i cebule wraz z olejem z patelni zmielić (np. w maszynce do mięsa, Thermomixie). Do mięsa dodać tyle bulionu/ rosołu, aby farsz nie był suchy. (Nie może się rozpadać. Ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Dobrze doprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być dobrze doprawiony).
  3. Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z masłem (lub margaryną), jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące).
  4. Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie.

2

  1. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego.

3

  1. Ciasto zawinąć tak, aby mięso znajdowało się w środku.

4

  1. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2- 3 cm.

5

  1. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. (Wychodzą 2 blachy pasztecików).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C.

6

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 50 sztuk

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Paszteciki z mięsem Paszteciki z mięsem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (32)

  1. Joanna

Wyszły smaczne. Nadzienie zrobiłam z domowego pasztetu pieczonego wczesniej

  Załączniki
 
  1. Gosia

Paszteciki wyszły mi pychotka. :-)

  Załączniki
 
  1. Ewa

Witam.REWELACYJNY przepis, robię te paszteciki już któryś raz i za kazdym wszyscy się zachwycają. Do nadzinia dodaję jeszcze ugotowaną kiszoną kapustę, wychodza pyszne. Dzięki za szybki i pyszny przepis.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Izo tak.

  Załączniki
 
  1. Iza

A wyszłyby z farszem z samych podsmażonych pieczarek z cebulą?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Zyciemzmeczona możesz je zrobić 2- 3 dni wcześniej i przechować w lodówce przykryte, aby nie obsychały. Możesz je zrobić również wcześniej i zamrozić, a później tylko wyciągnąć i pozostawić na blacie do rozmrożenia.

  Załączniki
 
  1. zyciemzmeczona

Chcę te paczteciki na święta, tylko takie zamknięte w pierogu. Jak wcześnie mogę je przygotować?Niedziela/poniedziałek? I jak przechowywać?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Marto gotujesz całą sztukę mięsa.

  Załączniki
 
  1. Marta

mam pytanie co do gotowania mięsa czy gotować już zmielone mięso czy gotowac mięso w całości z tą vegetą ? wiem że to glupie pytanie ale nie umiem sobie tego wyobrazić , nie mam duzego doswiadczenia w kuchni :P

  Załączniki
 
  1. magda

Dodaam jeszcze do farszu pieczarki i paprykę chili czerwoną i zieloną... Jest bardzo zmaczne i lekko pikantne dzięki za bazę wyjściową)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony