Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
32 Komentarzy
Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Bardzo smaczne paszteciki z mięsem wołowym. Po upieczeniu są delikatne i miękkie, a w środku wypełnione dużą ilością farszu. Pyszna przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pyszne szczególnie z barszczem czerwonym.

Składniki na ok. 50 sztuk:

Ciasto:

  • 300- 350g mąki pszennej
  • 200g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 100g gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Nadzienie:

  • ok. 500g mięsa wołowego, ugotowanego (np. z bulionu mięsnego, rosołu)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (ok. 4 łyżki)

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na oleju.
  2. Mięso i cebule wraz z olejem z patelni zmielić (np. w maszynce do mięsa, Thermomixie). Do mięsa dodać tyle bulionu/ rosołu, aby farsz nie był suchy. (Nie może się rozpadać. Ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Dobrze doprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być dobrze doprawiony).
  3. Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z masłem (lub margaryną), jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące).
  4. Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie.

2

  1. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego.

3

  1. Ciasto zawinąć tak, aby mięso znajdowało się w środku.

4

  1. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2- 3 cm.

5

  1. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. (Wychodzą 2 blachy pasztecików).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C.

6

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 50 sztuk

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Paszteciki z mięsem Paszteciki z mięsem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    Wyszły smaczne. Nadzienie zrobiłam z domowego pasztetu pieczonego wczesniej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 2 lat temu
    Paszteciki wyszły mi pychotka. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    Witam.REWELACYJNY przepis, robię te paszteciki już któryś raz i za kazdym wszyscy się zachwycają. Do nadzinia dodaję jeszcze ugotowaną kiszoną kapustę, wychodza pyszne. Dzięki za szybki i pyszny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 3 lat temu
    [b]Izo[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 3 lat temu
    A wyszłyby z farszem z samych podsmażonych pieczarek z cebulą?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 3 lat temu
    [b]Zyciemzmeczona[/b] możesz je zrobić 2- dni wcześniej i przechować w lodówce przykryte, aby nie obsychały. Możesz je zrobić również wcześniej i zamrozić, a później tylko wyciągnąć i pozostawić na blacie do rozmrożenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zyciemzmeczona · 3 lat temu
    Chcę te paczteciki na święta, tylko takie zamknięte w pierogu. Jak wcześnie mogę je przygotować?Niedziela/poniedziałek? I jak przechowywać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Marto[/b] gotujesz całą sztukę mięsa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 lat temu
    mam pytanie co do gotowania mięsa czy gotować już zmielone mięso czy gotowac mięso w całości z tą vegetą ? wiem że to glupie pytanie ale nie umiem sobie tego wyobrazić , nie mam duzego doswiadczenia w kuchni :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 4 lat temu
    Dodaam jeszcze do farszu pieczarki i paprykę chili czerwoną i zieloną... Jest bardzo zmaczne i lekko pikantne:) dzięki za bazę wyjściową:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sławek · 4 lat temu
    Miałem napisać jak skończę,właśnie próbuje inie mogę się oderwać.JESTEŚ BOSKA super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sławek · 4 lat temu
    Jestem w trakcie robienia tych pasztecików.Mięso,cebulę pieczarki,paprykę i cebulę zmieliłem przez maszynkę.wszystko to podsmażyłem.Ciasto mam zagniecione,wstawiłem na kilka minut do lodówki.Kończę bo zabieram się za zawijanie.Jakie wyjdą? Napiszę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 5 lat temu
    dziekuje za wspanialy przepis,co prawda farsz zrobilam drobiowy ale smakuje bosko i taki latwe i kruche ciasto,super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 5 lat temu
    Paszteciki przepyszne. Mój synek wcinał aż miło było patrzeć. Gorąco polecam przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Patko[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patka · 5 lat temu
    A czy można dodać wątróbkę z kurczaka? i zamiast mięsa wołowego dodać mięso wieprzowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    madziunia · 5 lat temu
    Paszteciki zrobiy furorę teraz za każdym razem na imprezach życzą sobie tych pasztecików:))) Dzięki za szybki i atwy przepis:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 5 lat temu
    Gratuluję wspaniałej strony jest naprawdę super...pycha pod każdym względem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    katarzyna · 5 lat temu
    czy-to-nadzienie-mozna-zrobic-z-surowego-mielonego,tyle-ze-podsmazyc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 6 lat temu
    Przepyszne!!!

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony