Paszteciki z mięsem


Paszteciki z mięsem
Bardzo smaczne paszteciki z mięsem wołowym. Po upieczeniu są delikatne i miękkie, a w środku wypełnione dużą ilością farszu. Pyszna przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pyszne szczególnie z barszczem czerwonym.
Składniki na ok. 50 sztuk:
Ciasto:
- 300- 350g mąki pszennej
- 200g masła lub margaryny
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 100g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie:
- ok. 500g mięsa wołowego, ugotowanego (np. z bulionu mięsnego, rosołu)
- 2 cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia (ok. 4 łyżki)
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na oleju.
- Mięso i cebule wraz z olejem z patelni zmielić (np. w maszynce do mięsa, Thermomixie). Do mięsa dodać tyle bulionu/ rosołu, aby farsz nie był suchy. (Nie może się rozpadać. Ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Dobrze doprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być dobrze doprawiony).
- Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z masłem (lub margaryną), jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące).
- Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie.
- Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego.
- Ciasto zawinąć tak, aby mięso znajdowało się w środku.
- Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2- 3 cm.
- Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. (Wychodzą 2 blachy pasztecików).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 50 sztuk |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.