Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim

Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim

Pieczeń rzymska na bogato, z jajkami w środku, owinięta paskami z ciasta francuskiego. Pokrojoną w plastry można podawać na zimno na pieczywie lub na ciepło do obiadu jako mięso.

Składniki na ok. 4- 6 porcji:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • trochę natki pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Trzy jajka ugotować na twardo.
  2. Pieczarki oczyści i pokroić na plasterki lub drobniej.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Cebulę podsmażyć na oleju z pieczarkami.
  5. Mięso mielone wymieszać w misce z jajkiem, sosem sojowym, musztardą, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodać przesmażone pieczarki z cebulą i wymieszać.
  6. Mięso przełożyć na naczynia żaroodpornego i uformować z niego owal. W środek włożyć obrane jajka, jedno za drugim.
  7. Ciasto francuskie pokroić w paski. Paski ciasta ułożyć na mięsie, a ich końcówki zawinąć pod spód mięsa. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (10)

  1. Joanna Moderator

Justyno nie w otwartym.

  Załączniki
 
  1. justyna

Czy roladę piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Możesz go pominąć. Na pewno wzbogaca smak, ale nie jest konieczny ;-)

  Załączniki
 
  1. marta

czy sos sojowy jest konieczny?
Rolada wygląda wspaniale!

  Załączniki
 
  1. Paula

uwielbiam takie rolady

  Załączniki
 
  1. kasandraa6

ciekawa propozycja mniam

  Załączniki
 
  1. Gabi

Ale pieknie wygląda, koniecznie musze wypróbowac Twój przepis, az mi ślinka cieknie

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Majana

Ślicznie wygląda!
Bardzo elegancko

  Załączniki
 
  1. Panna_Malwinna

wygląda rewelacyjnie. pomysł do wykorzystania, tym bardziej iż w lodówce mam dwa ciasta francuskie

  Załączniki
 
  1. karmel-itka

prezentuje się po królewsku ;]

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony