Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim


Pieczeń rzymska z jajkami w cieście francuskim
Pieczeń rzymska na bogato, z jajkami w środku, owinięta paskami z ciasta francuskiego. Pokrojoną w plastry można podawać na zimno na pieczywie lub na ciepło do obiadu jako mięso.
Składniki na ok. 4- 6 porcji:
- 500g mięsa mielonego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 300g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- trochę natki pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Trzy jajka ugotować na twardo.
- Pieczarki oczyści i pokroić na plasterki lub drobniej.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę podsmażyć na oleju z pieczarkami.
- Mięso mielone wymieszać w misce z jajkiem, sosem sojowym, musztardą, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodać przesmażone pieczarki z cebulą i wymieszać.
- Mięso przełożyć na naczynia żaroodpornego i uformować z niego owal. W środek włożyć obrane jajka, jedno za drugim.
- Ciasto francuskie pokroić w paski. Paski ciasta ułożyć na mięsie, a ich końcówki zawinąć pod spód mięsa. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4- 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.