Naleśniki z ciecierzycy


Bez glutenu, bez mleka, bez jajek, wegańskie naleśniki z mąki z ciecierzycy. Można zajadać je z dowolnym nadzieniem, ale szczególnie polecam nadzienie wytrawne.
Składniki na ok. 4- 5 sztuk o średnicy ok. 22cm:
- 130 g mąki z ciecierzycy
- 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 280 ml zimnej wody
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, skrobię i sól. Wlać zimną wodę i szybko wymieszać energicznie trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Wmieszać olej. Ciasto wstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej całą noc do lodówki.
- Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Naleśniki przekładać ostrożnie na drugą stronę łopatką, podważając najpierw brzegi naleśnika.
- Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim. Przykryć z góry talerzem, aby zmiękły. (Zaraz po usmażeniu są dość sztywne).
Uwaga:
- Ważna jest patelnia z nieprzywierającym dnem. Pomimo dodatku oleju do ciasta należy naleśniki smażyć do małej ilości oleju. Wystarczy posmarować patelnię olejem przy użyciu silikonowego pędzelka.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania i smażenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4- 5 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.