Naleśniki z ciecierzycy

Bez glutenu, bez mleka, bez jajek, wegańskie naleśniki z mąki z ciecierzycy. Można zajadać je z dowolnym nadzieniem, ale szczególnie polecam nadzienie wytrawne.

Składniki na ok. 4- 5 sztuk o średnicy ok. 22cm:

  • 130 g mąki z ciecierzycy
  • 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 280 ml zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, skrobię i sól. Wlać zimną wodę i szybko wymieszać energicznie trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Wmieszać olej. Ciasto wstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej całą noc do lodówki.
  2. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Naleśniki przekładać ostrożnie na drugą stronę łopatką, podważając najpierw brzegi naleśnika.
  3. Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim. Przykryć z góry talerzem, aby zmiękły. (Zaraz po usmażeniu są dość sztywne).

Uwaga:

  • Ważna jest patelnia z nieprzywierającym dnem. Pomimo dodatku oleju do ciasta należy naleśniki smażyć do małej ilości oleju. Wystarczy posmarować patelnię olejem przy użyciu silikonowego pędzelka.

Czas:

Czas przygotowania i smażenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Naleśniki z ciecierzycy Naleśniki z ciecierzycy Naleśniki z ciecierzycy