Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Naleśniki z ciecierzycy

Bez glutenu, bez mleka, bez jajek, wegańskie naleśniki z mąki z ciecierzycy. Można zajadać je z dowolnym nadzieniem, ale szczególnie polecam nadzienie wytrawne.

Składniki na ok. 4- 5 sztuk o średnicy ok. 22cm:

  • 130 g mąki z ciecierzycy
  • 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 280 ml zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, skrobię i sól. Wlać zimną wodę i szybko wymieszać energicznie trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Wmieszać olej. Ciasto wstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej całą noc do lodówki.
  2. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Naleśniki przekładać ostrożnie na drugą stronę łopatką, podważając najpierw brzegi naleśnika.
  3. Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim. Przykryć z góry talerzem, aby zmiękły. (Zaraz po usmażeniu są dość sztywne).

Uwaga:

  • Ważna jest patelnia z nieprzywierającym dnem. Pomimo dodatku oleju do ciasta należy naleśniki smażyć do małej ilości oleju. Wystarczy posmarować patelnię olejem przy użyciu silikonowego pędzelka.

Czas:

Czas przygotowania i smażenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Naleśniki z ciecierzycy Naleśniki z ciecierzycy Naleśniki z ciecierzycy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jaglusia · 1 lat temu
    Chciałabym spróbować je zrobić, tylko mam pytanie, czy smak mają inny?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, są całkiem inne niż klasyczne naleśniki na mące pszennej. Ciecierzyca jest mocno wyczuwalna. Polecam, bo są smaczne i zdrowe

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony