Zapiekanka ziemniaczana
- Szczegóły

Przepis na prostą zapiekankę ziemniaczaną. Zapiekanka przygotowana jest z samych ziemniaków, można według uznania wzbogacić ją o inne dodatki np. starty ser żółty dodany pod koniec pieczenia, pokrojony w kostkę boczek, cebulę, marchewkę lub inne warzywa. W takiej klasycznej formie może stanowić samodzielne danie z dodatkiem jakiejś sałatki lub też jako dodatek np. do mięsa.
Składniki na 4 porcje:
- 800g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku *
- 200g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- 250ml mleka
- 1 łyżeczka rosołu instant
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- trochę masła (ok. 30g)
- masło (lub margaryna) do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę.
- Formę żaroodporną wysmarować masłem (lub margaryną) i czosnkiem.
- W formie układać warstwami plasterki ziemniaków, soląc każdą warstwę.
- Śmietanę, mleko, rosół, pieprz i gałkę muszkatołową wymieszać i zalać tą mieszanką ziemniaki.
- Na wierzchu rozłożyć wiórki z masła.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60minut, w temperaturze 180°C. (Po 40 minutach najlepiej sprawdzić. Może ziemniaki już są miękkie).
- Podawać na ciepło.
Uwaga:
* Jeśli nie przepadacie za czosnkiem, możecie go pominąć lub dać tylko jeden ząbek.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.