Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

leniwe

Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  • 500g twarogu (półtłustego)
  • 3 jajka
  • sól
  • 1 szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Ser utrzeć z żółtkami. (Najlepiej rozgniatać tłuczkiem do ziemniaków lub pałką do ciasta).
  3. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej.
  4. Na końcu dodać mąkę i zagnieść ciasto. (Ciasto będzie lekko klejące. Jeśli będzie taka potrzeba, dosypać jeszcze trochę mąki. Cała sztuka polega na tym, aby dodać jej jak najmniej, wtedy pierogi będą pulchne).
  5. Ciasto najlepiej podzielić na pół. Jedną połowę przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek lekko spłaszczyć. (Można zrobić dodatkowo nożem delikatnie nacięcia tworząc kratkę). Wałek pociąć na ukośne kawałki. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
  6. Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyciągnąć łyżką cedzakową.
  7. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem (najlepiej brązowym).

02

03

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony