Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

leniwe

Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  • 500g twarogu (półtłustego)
  • 3 jajka
  • sól
  • 1 szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Ser utrzeć z żółtkami. (Najlepiej rozgniatać tłuczkiem do ziemniaków lub pałką do ciasta).
  3. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej.
  4. Na końcu dodać mąkę i zagnieść ciasto. (Ciasto będzie lekko klejące. Jeśli będzie taka potrzeba, dosypać jeszcze trochę mąki. Cała sztuka polega na tym, aby dodać jej jak najmniej, wtedy pierogi będą pulchne).
  5. Ciasto najlepiej podzielić na pół. Jedną połowę przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek lekko spłaszczyć. (Można zrobić dodatkowo nożem delikatnie nacięcia tworząc kratkę). Wałek pociąć na ukośne kawałki. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
  6. Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyciągnąć łyżką cedzakową.
  7. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem (najlepiej brązowym).

02

03

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (47)

  1. Alicja

przepyszne, z podwójnej porcji z myślą o obiadach na dwa dni, na styk przy dwójce dzieci załapaliśmy się z mężem dnia pierwszego. Dodatek trochę stopionego masła, cynamon i cukier.Przepis przedni.dziękuję

  Załączniki
 
  1. Mephisto76

Witam
dziś zrobiłem pierogi leniwe według pani przepisu
wyszły znakomicie ...żonie niesamowicie smakowały
Świetny przepis
Wielkie Gratulacje
Pozdrawiam
Daniel ----Mephisto76----

  Załączniki
 
  1. Kasia

Robiłam dzisiaj pierogi z twojego przepisu są bardzo pyszne

  Załączniki
 
  1. Ania

A ja robilam dzisiaj tez pierwszy raz. Rowniez musialam dodac troszke wiecej maki. Smakowaly wszystkim wysmienicie ale podawalam z przyrumieniona bulka tarta na maselku

  Załączniki
 
  1. Angelika

Pierwszy raz robione. Wyszły świetne Musiałam dać kapkę wiecej mąki ale zajadane są ze smakiem więc napewno czestym gosciem beda na moim stole

  Załączniki
 
  1. irena

ja robie czesto bo z mezem nam smakuja nie trzeba duzo czasu i objad gotowy polecam tym pania które jeszcze nie robiły :-)

  Załączniki
 
  1. Magda

Ojjj zgadzam się, są bardzo pyszne
Mąż się nimi zajada Przynajmniej raz w tygodniu muszą być na obiad
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. kasia

Właśnie zjedliśmy na obiad całą rodzinką. Pyszne!!! Polecam!

  Załączniki
 
  1. zaza

cudowne-mieciutkie i puszyste!!wyszly przepysznie!!kleily sie do rak,ale troche wiecej maki i trzeba od razu szybciutko wrzucac do wody.Posypalam cynamonem,jak ktos wyzej zasugerowal-pychota!

  Załączniki
 
  1. Anna

Wyszly super dzieki za przepis!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony