Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
48 Komentarzy

leniwe

Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  • 500g twarogu (półtłustego)
  • 3 jajka
  • sól
  • 1 szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Ser utrzeć z żółtkami. (Najlepiej rozgniatać tłuczkiem do ziemniaków lub pałką do ciasta).
  3. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej.
  4. Na końcu dodać mąkę i zagnieść ciasto. (Ciasto będzie lekko klejące. Jeśli będzie taka potrzeba, dosypać jeszcze trochę mąki. Cała sztuka polega na tym, aby dodać jej jak najmniej, wtedy pierogi będą pulchne).
  5. Ciasto najlepiej podzielić na pół. Jedną połowę przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek lekko spłaszczyć. (Można zrobić dodatkowo nożem delikatnie nacięcia tworząc kratkę). Wałek pociąć na ukośne kawałki. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
  6. Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyciągnąć łyżką cedzakową.
  7. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem (najlepiej brązowym).

02

03

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 miesięcy temu
    Super przepis! Ja dodaje do ciasta jeszcze zeszkloną cebulke i wychodzą podrobione ruskie ;-) Mniam! Mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 1 lat temu
    :p przepyszne, z podwójnej porcji z myślą o obiadach na dwa dni, na styk przy dwójce dzieci załapaliśmy się z mężem dnia pierwszego. Dodatek trochę stopionego masła, cynamon i cukier.Przepis przedni.dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mephisto76 · 1 lat temu
    Witam
    dziś zrobiłem pierogi leniwe według pani przepisu
    wyszły znakomicie ...żonie niesamowicie smakowały
    Świetny przepis
    Wielkie Gratulacje
    Pozdrawiam
    Daniel ----Mephisto76----
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Robiłam dzisiaj pierogi z twojego przepisu są bardzo pyszne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 lat temu
    A ja robilam dzisiaj tez pierwszy raz. Rowniez musialam dodac troszke wiecej maki. Smakowaly wszystkim wysmienicie ale podawalam z przyrumieniona bulka tarta na maselku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 2 lat temu
    Pierwszy raz robione. Wyszły świetne Musiałam dać kapkę wiecej mąki ale zajadane są ze smakiem więc napewno czestym gosciem beda na moim stole
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    irena · 2 lat temu
    ja robie czesto bo z mezem nam smakuja nie trzeba duzo czasu i objad gotowy polecam tym pania które jeszcze nie robiły :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    Ojjj zgadzam się, są bardzo pyszne Mąż się nimi zajada Przynajmniej raz w tygodniu muszą być na obiad Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 3 lat temu
    Właśnie zjedliśmy na obiad całą rodzinką. Pyszne!!! Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zaza · 3 lat temu
    cudowne-mieciutkie i puszyste!!wyszly przepysznie!!kleily sie do rak,ale troche wiecej maki i trzeba od razu szybciutko wrzucac do wody.Posypalam cynamonem,jak ktos wyzej zasugerowal-pychota!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Wyszly super dzieki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 4 lat temu
    bardzo dobre super
    :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    emilia · 4 lat temu
    Pyszne.przepis idealny.polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 5 lat temu
    [b]Dziś właśnie zrobiłam Twoje leniwe, ale mąki musiałam dodać więcej , wyszły pyszne ,,, danie szybkie ...[/b]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natasza · 5 lat temu
    U nas zawsze się je nazywało, nie leniwe pierogi, lecz "Kluseczki z miseczki" Poza tym, ja zawsze jeszcze do nich dodaje troszkę kaszy mannej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aggie · 5 lat temu
    Przepis jest dobry, leniwce wyszły smaczne ja osobiście do ciasta dodałam trochę cukru aby od razu były słodkie, po ugotowaniu posypane cynamonem zmieszanym z cukrem, pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    A ja zmiksowałam w blenderze ser i żółtka, potem dodałam pianę z białek i posypywałam mąką... Ciasta nie gniotłam, tylko mieszałam łyżką- mąki dodałam mniej niż w przepisie... Potem łyżką kładłam na posypany stół i formowałam wałek- pierożki wyszły pulchniutkie i pyszniutkie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaśka · 5 lat temu
    Jak sie trochę oleju na ręce da, to sie już aż tak nie klei.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    David · 5 lat temu
    Świetny przepis i pierogi pycha ale zabrakło mi jednego - posypujemy cukrem i CYNAMONEM. Od dzieciństwa tak właśnie pamiętam smak leniwych. A na pierwsze danie oczywiście - zupa owocowa. Smacznego!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda M. · 5 lat temu
    Ja dziś robiłam i wyszły super. Mimo ze ciasto sie kleiło udało mi się je opanować i zrobiłam ze szklanką i może jeszcze 1/4 kolejnej szkl. Kleiło się gdy ugniatałam,ale posypałam mąką blat i położyłam ciasto na tą mąkę, ręce suche i lekko obtoczone mąką i rolowałam wałki. Wszystko poszło ok Były miękkie i puszyste. Po ugotowaniu przysmażyłam na patelni i zajadaliśmy się nimi Córka i ja z cukrem, partner z cebulką :)super przepis

Polub nas na ...

Początek strony