Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kluseczki z ricottą

Kluseczki z ricottą

Delikatne kluseczki z serem ricottą. Do przygotowania dosłownie w 15 minut. Można je podawać na słodko np. polane roztopionym masłem i posypane cukrem lub wytrawnie np. z pesto, sosem pomidorowym. Ciasto można dowolnie modyfikować. Można dodać np. 30g parmezanu, posiekane zioła, trochę startej skórki z cytryny lub gałkę muszkatołową.
Kluseczki wychodzą równie smaczne w wersji bezglutenowej po zastąpieniu mąki pszennej, uniwersalną mąką bezglutenową.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 250g sera ricotta
  • 1 żółtko (z jajka wielkości M lub L)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50- 70g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli po otwarciu opakowania z serem jest widoczny płyn, należy go odlać.
  2. Ser wymieszać z żółtkiem i solą, używając najlepiej łyżki drewnianej.
  3. Dodać mąkę i krótko wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. (Ciasto będzie klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kluseczki będą delikatne i puszyste).
  4. Ze względu na to, że ciasto jest delikatne i klejące, należy formować kluseczki porcjami. Blat posypać dobrze mąką. Nabrać dużą łyżkę ciasta i wyłożyć go na blat. Ręce i ciasto posypać dobrze mąką. Z ciasta uformować wałek grubości palca. Wałek pociąć na małe kawałki („poduszeczki”), posypując od czasu do czasu nóż mąką. Gotowe kluseczki układać na desce (blacie) posypanym dobrze mąką.

02

  1. W ten sam sposób przygotować resztę klusek.
  2. W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda tylko lekko "mrugała".
  3. Kluseczki należy gotować porcjami. Kluski wkładać ostrożnie do wody, raz przemieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, w zależności od wielkości klusek ok. 2- 4 minut.
  4. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu.

Na podstawie przepisu ze strony: kuechengoetter.de

 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2 małe porcje

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni

Kluseczki z ricottą Kluseczki z ricottą Kluseczki z ricottą

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (6)

  1. Paula

Kluseczki pierwsza klasa! Miałam rocottę z bliskim terminem ważności i skorzystałam z przepisu. Zrobiłam na słodko z masłem i cukrem. Następnym razem spróbuję z pesto ) polecam!

  Załączniki
 
  1. Monika

Bardzo fajny i faktycznie szybciutki przepis. Moje niestety wyszły troszeczkę twardawa, mimo,że odmierzałam mąkę i serek.Ale wydaję mi się z doświadczenia,że kupcza ricotta -ricottcie nierówna. Polecam ten rodzaj kluseczek - warto.

  Załączniki
 
  1. Kasia

Kluseczki fantastyczne! Zrobiłam podwójną porcję i akurat starczyło dla mnie i dla męża, objedliśmy się niesamowicie. Do kluseczek zrobiłam pesto z czosnku, oliwy z oliwek, świeżej bazylii i parmezanu. Palce lizać! Bardzo dziękuję Ci za ten przepis.

  Załączniki
 
  1. Joana

Witam.
Kluseczki pyszne ale mam jedna sugestię proponowała bym dodać więcej soli i jak ktoś lubi pieprzu bo trochę mdłe wychodzą Tak poza tym pierwsza klasa mięciutkie rozpuszczają się a ustach.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Joasiu to jest pesto :-)

  Załączniki
 
  1. joasia

czym są one polane? masło z przyprawami czy z czym?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony