Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chili con carne

Szybkie, jednogarnkowe danie z kuchni meksykańskiej. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i chili. Reszta składników to już dodatki, które mogą się różnić w zależności od przepisu. Chili con carne podawane jest najczęściej z ryżem lub chlebem. Na imprezę można przygotować je z chipsami nachos. Do tej ostrej potrawy pasuje lampka czerwonego wina.

Chili con carne smakuje jeszcze lepiej odgrzane na drugi dzień.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400g pomidorów krojonych z puszki (waga całkowita, razem z sosem)
  • ok. 500ml bulionu (ugotowanego lub z kostki rosołowej)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ostra papryczka chili (lub ostra przyprawa chili)
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć, aż się zarumieni.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok.
  3. Chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, umyć i pokroić bardzo drobno.
  4. Do mięsa dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, razem z sosem, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i bulion. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, cukrem i kolendrą. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować ok. 50- 60min. na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną. (Pod koniec gotowania powinno pozostać trochę płynu. Potrawa nie powinna być za sucha. Powinna pływać w lekko płynnym sosie).
  5. W międzyczasie paprykę oczyścić i pokroić w plasterki. (Plasterki można przeciąć na pół, żeby nie były długie).
  6. Kukurydzę i fasolę odsączyć na sitku.
  7. 10min. przed końcem gotowania dodać paprykę i fasolę z kukurydzą.
  8. Na samym końcu dodać natkę pietruszki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 1 godz.
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Chili con carne

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (12)

  1. lucia

Chili con carne zrobilam wg.podanego przepisiku tyle ,ze bez ziemniakow....Rewelacja,pyszne moim gosciom b.smakowalo..A co do krytyki wogole nie rozumie niektorych ludzi. -.Jezeli, ktos nie chce dodac ziemniakow to nikt nikog nie zmusza do...

Chili con carne zrobilam wg.podanego przepisiku tyle ,ze bez ziemniakow....Rewelacja,pyszne moim gosciom b.smakowalo..A co do krytyki wogole nie rozumie niektorych ludzi. -.Jezeli, ktos nie chce dodac ziemniakow to nikt nikog nie zmusza do dodawania ich..Kazdy powinien sam dodac to co jemu pasuje.BASTA!!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Lena

Z ziemniakami? Nigdy!
Za to ważny jest dodany kmin, żeby wszystko miało swój smak.

  Załączniki
 
  1. Chines

Doskonałe danie, ja dodają ziemniaka by pozbyć się soli z bulionu z kostki, pewnie dlatego warto dodać chociaż jednego ziemniaka drobno pokrojonego. Dodaję również kmin i do mięsa zmiażdżony w moździerzu liść laurowy by się nie walał. Mięso warto...

Doskonałe danie, ja dodają ziemniaka by pozbyć się soli z bulionu z kostki, pewnie dlatego warto dodać chociaż jednego ziemniaka drobno pokrojonego. Dodaję również kmin i do mięsa zmiażdżony w moździerzu liść laurowy by się nie walał. Mięso warto kupić w kawałku i samemu pokroić, osobiście wole większe kawałki, wtedy gryzę mięso a nie drobinki mięsa.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. marcin

proponuje Wam spróbować bez ziemniaków i z kminem rzymskim

  Załączniki
 
  1. benno

ziemniaki ? chyba coś się pomyliło z bograczem a mięso jak kto woli .osobiście używam mielonego ale sam mile .

  Załączniki
 
  1. Natalia

Bardzo smaczna potrawa, co prawda troszkę ją zmodyfikowałam. Nie dałam ziemniaków, a zamiast pomidorów z puszki wolałam dodać świeże pomidory. Wyszło pyszne, mężowi bardzo smakowało. Dzięki za kolejny super przepis.

  Załączniki
 
  1. Darecki

Nigdy z ziemniakami, nigdy z kukurydzą. Co do mięsa mielonego też są dwie szkoły. Osobiście polecam jednak z drobno pokrojoną wołowiną, a nie z mieloną. I jeszcze jedno: a gdzie kmin, nadający całej potrawie charakterystyczny posmak?
Nie neguję...

Nigdy z ziemniakami, nigdy z kukurydzą. Co do mięsa mielonego też są dwie szkoły. Osobiście polecam jednak z drobno pokrojoną wołowiną, a nie z mieloną. I jeszcze jedno: a gdzie kmin, nadający całej potrawie charakterystyczny posmak?
Nie neguję tego przepisu - być może ta potrawa jest smaczna (eh, te ziemniaki...) ale z całą pewnością nie ma to nic wspólnego z oryginalnym chili con carne.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Zenek

W oryginalnym przepisie nie ma żadnych ziemniaków!!!

  Załączniki
 
  1. Hanna

Z ziemniakami nie jadłam-Ja osobiście dodaję ryż ugotowany na sypko i smakuje rewelacyjnie.Ale to już zależy od gustu danego podniebienia Przepis ale jest dobry Pozdrawiam:*

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Nie, nie przepłukuję.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony