Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
12 Komentarzy

Chili con carne

Szybkie, jednogarnkowe danie z kuchni meksykańskiej. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i chili. Reszta składników to już dodatki, które mogą się różnić w zależności od przepisu. Chili con carne podawane jest najczęściej z ryżem lub chlebem. Na imprezę można przygotować je z chipsami nachos. Do tej ostrej potrawy pasuje lampka czerwonego wina.

Chili con carne smakuje jeszcze lepiej odgrzane na drugi dzień.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400g pomidorów krojonych z puszki (waga całkowita, razem z sosem)
  • ok. 500ml bulionu (ugotowanego lub z kostki rosołowej)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ostra papryczka chili (lub ostra przyprawa chili)
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć, aż się zarumieni.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok.
  3. Chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, umyć i pokroić bardzo drobno.
  4. Do mięsa dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, razem z sosem, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i bulion. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, cukrem i kolendrą. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować ok. 50- 60min. na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną. (Pod koniec gotowania powinno pozostać trochę płynu. Potrawa nie powinna być za sucha. Powinna pływać w lekko płynnym sosie).
  5. W międzyczasie paprykę oczyścić i pokroić w plasterki. (Plasterki można przeciąć na pół, żeby nie były długie).
  6. Kukurydzę i fasolę odsączyć na sitku.
  7. 10min. przed końcem gotowania dodać paprykę i fasolę z kukurydzą.
  8. Na samym końcu dodać natkę pietruszki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 1 godz.
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Chili con carne

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lucia · 1 lat temu
    Chili con carne zrobilam wg.podanego przepisiku tyle ,ze bez ziemniakow....Rewelacja,pyszne moim gosciom b.smakowalo..A co do krytyki wogole nie rozumie niektorych ludzi. -.Jezeli, ktos nie chce dodac ziemniakow to nikt nikog nie zmusza do dodawania ich..Kazdy powinien sam dodac to co jemu pasuje.BASTA!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lena · 1 lat temu
    Z ziemniakami? Nigdy!
    Za to ważny jest dodany kmin, żeby wszystko miało swój smak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Chines · 1 lat temu
    Doskonałe danie, ja dodają ziemniaka by pozbyć się soli z bulionu z kostki, pewnie dlatego warto dodać chociaż jednego ziemniaka drobno pokrojonego. Dodaję również kmin i do mięsa zmiażdżony w moździerzu liść laurowy by się nie walał. Mięso warto kupić w kawałku i samemu pokroić, osobiście wole większe kawałki, wtedy gryzę mięso a nie drobinki mięsa.:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marcin · 3 lat temu
    proponuje Wam spróbować bez ziemniaków i z kminem rzymskim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    benno · 3 lat temu
    ziemniaki ? chyba coś się pomyliło z bograczem a mięso jak kto woli .osobiście używam mielonego ale sam mile .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 lat temu
    Bardzo smaczna potrawa, co prawda troszkę ją zmodyfikowałam. Nie dałam ziemniaków, a zamiast pomidorów z puszki wolałam dodać świeże pomidory. Wyszło pyszne, mężowi bardzo smakowało. Dzięki za kolejny super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Darecki · 5 lat temu
    Nigdy z ziemniakami, nigdy z kukurydzą. Co do mięsa mielonego też są dwie szkoły. Osobiście polecam jednak z drobno pokrojoną wołowiną, a nie z mieloną. I jeszcze jedno: a gdzie kmin, nadający całej potrawie charakterystyczny posmak?
    Nie neguję tego przepisu - być może ta potrawa jest smaczna (eh, te ziemniaki...) ale z całą pewnością nie ma to nic wspólnego z oryginalnym chili con carne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zenek · 5 lat temu
    W oryginalnym przepisie nie ma żadnych ziemniaków!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hanna · 5 lat temu
    Z ziemniakami nie jadłam-Ja osobiście dodaję ryż ugotowany na sypko i smakuje rewelacyjnie.Ale to już zależy od gustu danego podniebienia:) Przepis ale jest dobry:) Pozdrawiam:*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    Nie, nie przepłukuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Szkoda Kasy · 5 lat temu
    Jarku dobrze mówisz - próbowałem z ziemniakami i mi w ogóle nie pasuję, już lepiej na szybkiego z chlebem.

    Przepłukujesz może kukurydzę i fasolę wodą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jarek · 5 lat temu
    potrawa może być wygląda świetnie smakuje nieżle - ziemniaki tak na mój polski smak nie pasują trochę mdłe ale jet oki

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony