Makaron z mięsem mielonym i szparagamiSkładniki na ok. 4 porcje:

  • 400g makaronu
  • 400g mięsa mielonego
  • 250g zielonych szparagów
  • 200g pomidorów koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200ml słodkiej, płynnej śmietany
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Pokroić na kawałki o długości 3cm. Przysmażyć na łyżce oleju do zarumienienia, przez ok. 5min. Kolejno zalać szparagi bulionem i gotować do miękkości, przez ok. 10 min. Odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć, aż się zarumieni. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Na końcu wmieszać odsączoną fasolę i szparagi. Odstawić na bok.
  3. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Dodać do podsmażonego mięsa i wymieszać.
  4. Na końcu wmieszać pomidory koktajlowe pokrojone na połówki.

Makaron z mięsem mielonym i szparagami