7 Comments

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami

Proste i szybkie danie, które zawsze muszę zrobić co najmniej raz w sezonie truskawkowym. Dzieci je uwielbiają. Można użyć tutaj dowolnego makaronu lub nawet ryżu. Mnie najlepiej pasuje tu makaron spaghetti.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 300g dowolnego makaronu
  • 500g świeżych truskawek
  • 250ml jogurtu greckiego (lub innego, gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej, kwaśniej śmietany)
  • cukier do smaku (ok. 3 łyżek)

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć i odszypułkować. Parę truskawek (do dekoracji) pokroić na kawałki. Odstawić na bok. Do reszty truskawek dodać jogurt i cukier. Zmiksować blenderem.
  2. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  3. Gorący makaron rozłożyć do głębokich talerzy, polać sosem truskawkowym i posypać kawałkami truskawek.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Makaron z truskawkami Makaron z truskawkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pepe92 · 1 lat temu
    przepyszny,letni obiad :)Super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daisy · 2 lat temu
    Wyglada jak jogurt truskawkowy zadna rewelacja. Tytul powien brzmiec makaron z sosem truskawkowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dziadek II · 3 lat temu
    Za mocno roztrzepane truskawki.Byłyby bardziej lepsze i apetyczniejsze tylko średnio rozdrobnione.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jan · 3 lat temu
    Teraz są tanie hiszpańskie, 1/2 kg truskawek 2 złote - jem do woli,
    lecz na pewno nasze polskie w sezonie, będą najsmaczniejsze pozdrawiam smiling
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kulinarnyblog.pl · 4 lat temu
    Wygląda apetycznie. Uwielbiam takie dania
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pervinka · 5 lat temu
    raz w tygodniu w sezonie truskawkowym to minimum! Wersja dla leniwych: truskawki pozgniatać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 5 lat temu
    podstawowy obiad w sezonie truskawkowym!

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony