Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
28 Komentarzy
Bigos

Bigos

Przepis na najlepszy bigos staropolski. Przygotowuje się go z kiszonej i białej kapusty. Zawiera mięso, kiełbasę, boczek, grzyby, śliwki i czerwone wino. Powinien być długo gotowany, a następnie odgrzewany. Wtedy jest najsmaczniejszy i aromatyczny. Palce lizać.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 0,5kg świeżej, białej kapusty
  • 0,5kg kiszonej kapusty
  • 300g mięsa wieprzowego
  • 40g suszonych grzybów
  • 200g kiełbasy
  • 150g boczku
  • 1 cebula
  • 100g suszonych, wędzonych śliwek
  • 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 nasiona jałowca
  • 2 goździki
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby wsypać do niedużego garnka i zalać 500ml zimnej wody. Pozostawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

2

  1. Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, aż będą miękkie. (Czas gotowania wynosi ok. 30 minut). Grzyby osączyć i pokroić w paski. Wywar z grzybów należy zachować!
  2. Kapustę kiszoną wypłukać ( ale tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę) i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny).
  3. Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę). Posolić 1 łyżeczką soli i gotować do miękkości (ok. 30 minut).
  4. Ugotowane kapusty odcedzić i połączyć w jednym garnku. Dodać pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, nasiona jałowca i goździki.
  5. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Posolić.
  6. Osobno usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą. (Kiełbasę obrać ze skóry). Dodać do kapusty razem z mięsem. Dodać pokrojone w paski śliwki. Podlać winem. Garnek przykryć, pozostawiając małą szczelinę i gotować co najmniej 1 godzinę. Bigos po ugotowaniu przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia, a następnie odstawić w chłodne miejsce.

  7. Przez kolejne 2- 3 dni bigos należy zagotować, pogotować przez parę minut, jeśli byłoby za dużo płynu to go odparować i ponownie schłodzić. Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu. Na trzeci dzień bigos jest gotowy do spożycia. Można go również zamrozić lub gorący przełożyć do słoików, zakręcić, pozostawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki i spożyć do 2 tygodni.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania i gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Bigos

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 1 miesięcy temu
    super przepis polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 miesięcy temu
    Właśnie gotuję bigos z tego przepisu, czekam na efekty, jutro się okaże czy będzie smakował moim gościom
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 miesięcy temu
    Ja dodaje jeszcze czosnek drobno posiekany, dodaje fajnego aromatu. A zamiast oleju używam margaryny, można też smalcu.
    Jesli ktoś woli bigos lekko kwaśny to można dać więcej kapusty kiszonej...ja taki wolę.
    Do ok. 0,8 kg białej dodaje ok. 1,5 kg kiszonej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariusz · 5 miesięcy temu
    Regularnie korzystam z tego przepisu, lepszy robi tylko moja mama ale jej przepis jest bardzo czasochłonny. Zgadzam się z przedmówcą, tez smażę na smalcu. Uważajcie, żeby nie przesadzić z gotowaniem za pierwszym razem, 1h to max bo łatwo jest rozgotowac kapustę po dodaniu wina.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mateusz · 5 miesięcy temu
    Wlasnie zaczynam moja przygode z tym przwpisem mam nadzieje ze rodzina bedzie zadowolona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Robercik · 5 miesięcy temu
    Dobre rady.
    Obie poszatkowane drobno kapusty gotować od razu razem, dzięki czemu po ugotowaniu całości nie będzie widać że są dwie różne.

    Rozumiem że boczek jest wędzony, bo wędzonka musi być ale pomysł podsmażania mięsa na oleju raczej chybiony skoro mięsiwo to w całości wieprzowina, więc zrobić to na smalcu będzie bardzo, bardzo OK. Tu jeszcze dopowiem z swego doświadczenia, że w takiej konfiguracji to w całości podsmażam boczek, natomiast kiełbasę czy mięso to połowa podsmażona a połowa wprost do gara i niech sie tam już dusi.
    Ogólnie przepis z tzw "bogatych" choć majeranek zrobiłby jeszcze więcej smaku
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      DANA g. · 5 miesięcy temu
      Majeranek najlepiej pasuje do żurku i do grochówki. Do bigosu proponuję jałowiec i mielony kminek. Smacznego .??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anusiak · 5 miesięcy temu
    Dopiero co skończyłam robić bigos wg tego przepisu i powiem, że nie można przejść obok gara obojetnie zmieniłam delikatnie proporcje i dodałam przecieru, bo lubimy czerwony. Jak na pierwszy mój taki wyczyn, to petarda!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 5 miesięcy temu
    Właśnie robię bigosik z tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jerzyjerzy6322@yahoo · 5 miesięcy temu
    Zawsz gotuje bigos na Swieta i wychodzi klasa o podobnym przepisie, Mama mnie nauczyla !!!!Super (ok)!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beegees fan · 6 miesięcy temu
    Lepszy niż u teściowej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulian · 6 miesięcy temu
    Właśnie gotuje Bigosik wg przepisu zapowiada się smacznie !!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    toffi · 2 lat temu
    Najlepszy bigos jaki jadłam, bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 2 lat temu
    robię podobnie, namoczone grzyby wraz z wodą gotuję z białą kapustą. Tak nauczyła mnie babcia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz Gurawski · 2 lat temu
    Zrobiłem według przepisu i wszyscy co jedli zostali wyrwani z kapci.....taki dobry....polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 3 lat temu
    Bigos robiłam na święta i wyszedł przepysznie Super przepis,polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    młody · 3 lat temu
    bigos cacy 1 raz robiłem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adrian · 3 lat temu
    Super przepis bigosik wyszedł idealnie naprawdę polwcam :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piotr be5u2 · 3 lat temu
    Przepis bardzo fajny jeden z lepszych jakie znalazłem właśnie jestem w trakcie gotowania...robie z 2kg kapusty i resztę składników odpowiednio zwiększył em. ..zapowiada się znakomicie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 3 lat temu
    Hm..a co z wywarem po gotujacych sie kapustach? Czy sama kapusta po polaczeniu kiszonej i slodkiej nie przypali sie? Moze to glupie pytanie ale jestem mloda kuchareczka i robie bigos pierwszy raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    czy to jest rzeczywiście tylko na 3 porcje?

Polub nas na ...

Początek strony