Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Bigos

Bigos

Przepis na najlepszy bigos staropolski. Przygotowuje się go z kiszonej i białej kapusty. Zawiera mięso, kiełbasę, boczek, grzyby, śliwki kalifornijskie i czerwone wino. Powinien być długo gotowany, a następnie odgrzewany. Wtedy jest najsmaczniejszy i aromatyczny. Palce lizać.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 0,5kg świeżej, białej kapusty
  • 0,5kg kiszonej kapusty
  • 300g mięsa wieprzowego
  • 40g suszonych grzybów
  • 200g kiełbasy
  • 150g boczku
  • 1 cebula
  • 100g suszonych, wędzonych śliwek
  • 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 nasiona jałowca
  • 2 goździki
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby wsypać do niedużego garnka i zalać 500ml zimnej wody. Pozostawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

2

  1. Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, aż będą miękkie. (Czas gotowania wynosi ok. 30 minut). Grzyby osączyć i pokroić w paski. Wywar z grzybów należy zachować!
  2. Kapustę kiszoną wypłukać ( ale tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę) i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny).
  3. Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę). Posolić 1 łyżeczką soli i gotować do miękkości (ok. 30 minut).
  4. Ugotowane kapusty odcedzić i połączyć w jednym garnku. Dodać pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, nasiona jałowca i goździki.
  5. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Posolić.
  6. Osobno usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą. (Kiełbasę obrać ze skóry). Dodać do kapusty razem z mięsem. Dodać pokrojone w paski śliwki. Podlać winem. Garnek przykryć, pozostawiając małą szczelinę i gotować co najmniej 1 godzinę. Bigos po ugotowaniu przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia, a następnie odstawić w chłodne miejsce.

  7. Przez kolejne 2- 3 dni bigos należy zagotować, pogotować przez parę minut, jeśli byłoby za dużo płynu to go odparować i ponownie schłodzić. Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu. Na trzeci dzień bigos jest gotowy do spożycia. Można go również zamrozić lub gorący przełożyć do słoików, zakręcić, pozostawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki i spożyć do 2 tygodni.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania i gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Bigos

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (17)

  1. toffi

Najlepszy bigos jaki jadłam, bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam wszystkim

  Załączniki
 
  1. Maria

robię podobnie, namoczone grzyby wraz z wodą gotuję z białą kapustą. Tak nauczyła mnie babcia

  Załączniki
 
  1. Tomasz Gurawski

Zrobiłem według przepisu i wszyscy co jedli zostali wyrwani z kapci.....taki dobry....polecam

  Załączniki
 
  1. Daria

Bigos robiłam na święta i wyszedł przepysznie Super przepis,polecam

  Załączniki
 
  1. młody

bigos cacy 1 raz robiłem

  Załączniki
 
  1. Adrian

Super przepis bigosik wyszedł idealnie naprawdę polwcam :lol:

  Załączniki
 
  1. Piotr be5u2

Przepis bardzo fajny jeden z lepszych jakie znalazłem właśnie jestem w trakcie gotowania...robie z 2kg kapusty i resztę składników odpowiednio zwiększył em. ..zapowiada się znakomicie polecam

  Załączniki
 
  1. ania

Hm..a co z wywarem po gotujacych sie kapustach? Czy sama kapusta po polaczeniu kiszonej i slodkiej nie przypali sie? Moze to glupie pytanie ale jestem mloda kuchareczka i robie bigos pierwszy raz.

  Załączniki
 
  1. Ewa

czy to jest rzeczywiście tylko na 3 porcje?

  Załączniki
 
  1. GRAŻYNA

pychotka. dziękuję za przepis

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony