Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
55 Komentarzy
Bigos

Przepis na najlepszy bigos staropolski. Przygotowuje się go z kiszonej i białej kapusty. Zawiera mięso, kiełbasę, boczek, grzyby, śliwki i czerwone wino. Powinien być długo gotowany, a następnie odgrzewany. Wtedy jest najsmaczniejszy i aromatyczny. Palce lizać.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • ½ kg świeżej, białej kapusty
  • ½ kg kiszonej kapusty
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 40 g suszonych grzybów
  • 200 g kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 100 g suszonych, wędzonych śliwek
  • 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 nasiona jałowca
  • 2 goździki
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby wsypać do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, aż będą miękkie. (Czas gotowania wynosi ok. 30 minut). Grzyby osączyć i pokroić w paski. Wywar z grzybów należy zachować!
  3. Kapustę kiszoną wypłukać (ale tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę) i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny).
  4. Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę). Posolić 1 łyżeczką soli i gotować do miękkości (ok. 30 minut).
  5. Ugotowane kapusty odcedzić i połączyć w jednym garnku. Dodać pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, nasiona jałowca i goździki.
  6. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Posolić.
  7. Osobno usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą. (Kiełbasę obrać ze skóry). Dodać do kapusty razem z mięsem. Dodać pokrojone w paski śliwki. Podlać winem. Garnek przykryć, pozostawiając małą szczelinę i gotować co najmniej 1 godzinę. Bigos po ugotowaniu przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia, a następnie odstawić w chłodne miejsce.
  8. Przez kolejne 2- 3 dni bigos należy zagotować, pogotować przez kilka minut, jeśli byłoby za dużo płynu to go odparować i ponownie schłodzić. Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu. Na trzeci dzień bigos jest gotowy do spożycia. Można go również zamrozić lub gorący przełożyć do słoików, zakręcić, pozostawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki i spożyć do 2 tygodni.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania i gotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Bigos Bigos

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 11 godzin temu
    Czy może być białe wytrawne wino?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Przemysław · 2 dni temu
    po prostu świetny przepis polecam wszystkim robię szósty raz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 14 dni temu
    Najlepszy bigos jaki jadłam. Pierwszy raz by na Boże Narodzenie ... wszystkim smakowal, zrobilam 2 porcje i okazalo sie ze zostal zjedzony od razu. Dziś również robie Pani bigos i juz zostane przy tym przepisie. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lord RF · 1 miesięcy temu
    Szanowna Pani, na Pani przepis zerknąłem by spróbować i zrobić bigos po raz wtóry lecz wg Pani przepisu. Jestem zachwycony wraz z rodzina i gośćmi jakością doboru składników i ich proporcji. Gratuluję pomysłowości i kunsztu, smak Jest wyborny. Wśród wielu przepisów ten jest godny do polecenia. Jestem restauratorem w Hiszpanii i Nowej Zelandii i z pełnym sercem go podam. Zdjęcia wkrótce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pawel · 2 miesięcy temu
    Ja dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bogdan · 2 miesięcy temu
    Tak mi zasmakował w Święta (pierwszy raz robiłem), że wczoraj ponownie przystąpiłem do gotowania tego bigosu. Jest świetny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ireneusz · 3 miesięcy temu
    Niski koszt to już dawno było. Bigos wyśmienity !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    loki · 3 miesięcy temu
    cebula po 3 dniach skisnie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Gabriela S · 2 miesięcy temu
      Nie sądzę,że cebula skiśnie,nie przypominam sobie,żeby sie tak stało.W przypadku bigosu jest długo gotowany i ta cebula sie rozgotuje i nie powinna się skiśić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mirka · 3 miesięcy temu
    Ja na koniec gotowania dodaję jeszcze dużą łychę miodu (na 3 kg kapusty). To jest dopiero samak!
    Pomysł ściągnięty od p. Magdy Zawadzkiej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 3 miesięcy temu
    Cudowny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 3 miesięcy temu
    Rewelacja, najlepszy bigos jaki sama ugotowalam ( a gotowalam wiele razy) i najlepszy jaki kiedykolwiek jadlam, trzymalam sie scisle przepisu! Dziekuje bardzo za przepis:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania Borkowska · 3 miesięcy temu
    Pyszny bigos, jeszcze trzy dni i będzie luks
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michal · 3 miesięcy temu
    Odcedzenie kapusty kiszonej jest głupotą ponieważ bigos traci swój kwaśny smak
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      michał ale inny nie · 1 miesięcy temu
      głupotą jest mówienie komuś że jego przepis jest głupi bo pan michał lubi inaczej ,
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Marysia · 2 miesięcy temu
      Ja kapusty też nie odsączam bo kwaskowosc musi być
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Marko · 2 miesięcy temu
      Wszystko zależy od ilości kwasu, ale na tym znają się ci bardziej doświadczeni :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Janina · 3 miesięcy temu
      Nie każdy lubi jak mordę wykręca, bigos wyszedł idealny po oplukaniu kapusty lekko kwaśny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Marzanna · 3 miesięcy temu
      Mam nadzieje, że zdaje pan sobie sprawę Panie Michale, że nie wszyscy lubią bardzo kwaśny smak bigosu. Pozwólmy ludziom gotować według ich własnych upodobań. Jeśli nie odpowiada panu przepis, to może pan skorzystać z innego - w internecie jest ich od groma. Wesołych świąt
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 miesięcy temu
    Witam, napisane jest, że to składniki na 3 porcje czyli tylko dla 3 osób? Chciałam zrobić ten bigos na święta na przynajmniej 2 dni dla 4 osobowej rodzinki. O ile zwiększyć proporcje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 3 miesięcy temu
    Witam, wlaśnie mój 2 w życiu ( i pierwszy udany bigos sobie pyrka na gazie. Zgodnie z przepisem lecz z małymi rozbieżnosciami, osiągnęlam sukces. A co najlepsze to moja kochana Babcia, najelpsza kucharka na świecie ma praktycznie taki sam przepis. Laczny czas przygotowania to 3 i pól godziny dla poczatkujacego w bigosach tak jak ja. Wyzwanie ale warte zachodu. Reszta wina była bardzo pomocna podczas gotowania Pozdrawiam autora przepisu i wszystkich którym wyszło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kenzi · 3 miesięcy temu
    Po co te grzyby kroić, lepiej zostawić w całości, będą bardziej wyczuwalne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 miesięcy temu
    A co z wywarem z grzybow??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Tina · 3 miesięcy temu
      Pisze wyraźnie , dodać do kapusty razem z grzybami
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Zachować do barszczu czerwonego, czy sosów. Podzielić na małe porcje do słoiczków i zapasteryzować lub do małych pojemniczków i zamrozić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 miesięcy temu
    Witam serdeczni, niestety nie jestem wstanie dostać śliwek wędzonych. Czy suszone mogą być? Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 miesięcy temu
    Bigosik,palce lizać mniam! !!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      zbyszek · 3 miesięcy temu
      polecam spróbować dodać 2 starte ogórki kiszone na 1-1,5 kg kapusty.

      coś fantastycznego. zaczerpnięte z przepisu na bigos rycerski w zamku BOLKÓW
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jan · 3 miesięcy temu
    Przpies fajny, ale ja tam wole bez wina.

Polub nas na ...

Początek strony