Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kluski na parze

Kluski na parze

Kluski na parze zwane również pampuchami to mięciutkie, drożdżowe bułeczki gotowane na parze. W Niemczech i Austrii zwane pod nazwą Germknödel nadziewane są powidłami śliwkowymi, a z góry posypane zmielonym makiem z cukrem pudrem i polane roztopionym masłem. Taką właśnie wersję prezentuję Wam poniżej.

W Polsce kluski na parze robi się właściwie z czym się lubi. Mogą być nadziane powidłami, dżemem, marmoladą, kremem czekoladowo- orzechowym, a nawet bez nadzienia. U mnie w domu podawało się je polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Można również polać je sosem waniliowym.

Składniki na ok. 8 klusek:

  • 400g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 1 jajko
  • 30g cukru
  • 50g masła lub margaryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe/ marmolada/ nutella
  • 150g masła
  • 40g mielonego, suchego maku
  • 40g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 7 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto i powoli dolewać roztopiony tłuszcz. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30- 40minut).
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na ok. 8 równych części.

2

  1. Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę powideł, zlepić (naciągając brzegi do góry) i uformować okrągłą kluskę. Tak przygotowane kluski pozostawić na blacie posypanym mąką (złączeniem do dołu), przykryć z góry ściereczką i pozostawić na chwilę, aby jeszcze podrosły.

3

  1. W tym czasie zagotować wodę (w dużym garnku z przywiązaną na górze ściereczką lub gazą, lub parowarze).
  2. Gotowe kluski układać w garnku, pozostawiając duże odstępy między nimi, przykryć i parować ok. 10 minut, aż kluski ładnie się napuszą. Gotowe kluski ułożyć na talerzach.
  3. Zmielony mak wymieszać z cukrem pudrem, posypać nim kluski i polać roztopionym, gorącym masłem.
  4. Podawać od razu na ciepło.
 

Kuchnia:

Polska, Niemiecka, Austriacka

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 8 klusek

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Kluski na parze Kluski na parze

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (12)

  1. kami

Pochodzę z wielkopolski pyzy jsda sie tam z mięsnymi sosami lub sosami owocowymi pycha szczegolnie w letnie dni teraz mieszkam na podkarpaciu i tu pyz nie znają zrobilam je kiedyś dzieciom były zachwycone dzisiaj zrobię je na obiad z sosem...

Pochodzę z wielkopolski pyzy jsda sie tam z mięsnymi sosami lub sosami owocowymi pycha szczegolnie w letnie dni teraz mieszkam na podkarpaciu i tu pyz nie znają zrobilam je kiedyś dzieciom były zachwycone dzisiaj zrobię je na obiad z sosem owocowym. Ze smakow dzieciństwa pamietam jeszcze zupę szczawiowa z drobno posiekanym jajkiem (moze ktos podrzuci przepis bo sama nigdy jej nie robilam) i zupy owocowe

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Dzisiaj zrobiłam, wyszły pyszne.. zrobiłam z domową konfiturą jagodową nie jadłam tych pyszności od może 30 tu lat, przypomiałam sobie dzieciństwo
Dziękuję za przepis i zyczę powodzenia!
Pozdrawiam
Aga

  Załączniki
 
  1. Astheart

U mojego męża w domu kluski robi się na wytrawnie polewając mięsem i sosem - najlepiej jeśli jest to sos tłusty np. z pieczonej kaczki lub gulaszem.
Czy ten przepis nadaje się zaserwowania na wytrawnie?

-----------------------------------------
Na...

U mojego męża w domu kluski robi się na wytrawnie polewając mięsem i sosem - najlepiej jeśli jest to sos tłusty np. z pieczonej kaczki lub gulaszem.
Czy ten przepis nadaje się zaserwowania na wytrawnie?

-----------------------------------------
Napewno nadaja sie jako wytrawne, bo tu w Czechach robimy z tego samego ciasta takie knedle do sosow, gulaszu lub kapusty, tylko krojimy je w plastry 1cm do podania. A specjalnosc nasza to takie knedle z dodatkiem czerstwej bulki pokrojonej w kosteczki. Gotuja sie albo na parze, albo w wodzie.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Anna

Dziekuje za przepis. To jeden ze smakow mojego dziecinstwa. Moja mamusia robila pampuchy nadziewane slodkim serem (jak do pierogow z serem) i jedlismy je najczesciej polewane bita smietana. Boze, ja wciaz czuje ten smak... Jeszcze raz dziekuje.

  Załączniki
 
  1. Weronika

Robiłam z tego przepisu parowce i wyszły pyszne! może trochę zbyt słodkie bo za dużo dżemu dałam ale to moja wina :P W każdym bądź razie polecam ten przepis bardzo; robiłam je pierwszy raz a do tego jeszcze dodam, że w akademiku więc jest to...

Robiłam z tego przepisu parowce i wyszły pyszne! może trochę zbyt słodkie bo za dużo dżemu dałam ale to moja wina :P W każdym bądź razie polecam ten przepis bardzo; robiłam je pierwszy raz a do tego jeszcze dodam, że w akademiku więc jest to szczególny wyczyn Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Gosia

Jak mi wyszły zbyt gumiaste, to co zrobiłam źle ?Teściowej wychodzą takie puszyste.

  Załączniki
 
  1. Karolina

Mi najbardziej smakują z jogurtem truskawkowym. W lecie jadłam przynajmniej raz w tygodniu

  Załączniki
 
  1. Ewa

Pycha! Dziękuję za ten przepis! Jestem wielkopolanką, więc kluski na parze, pyzy, je się u nas z mięsem i sosem, bułką tartą i cukrem, podsmażone na maśle z dżemem. Sama jednak nigdy ich nie robiłam, wydawało mi się, że jest to trudne. Ale gdy...

Pycha! Dziękuję za ten przepis! Jestem wielkopolanką, więc kluski na parze, pyzy, je się u nas z mięsem i sosem, bułką tartą i cukrem, podsmażone na maśle z dżemem. Sama jednak nigdy ich nie robiłam, wydawało mi się, że jest to trudne. Ale gdy zobaczyłam zdjęcie kluski z powidłami w środku, przypomniało mi się, że jadłam coś takiego w Austrii i przystąpiłam do produkcji. Cóż! W wielkim rondlu smażyłam właśnie powidła ze śliwek...zamknęłam tylko jeden słoiczek, reszta jest systematycznie przerabiana na kluch!! Pyszne, cudne, delikatne, łatwe! Nie zmieniajcie niczego w przepisie, bo wychodzi idealnie. Dziękuję!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Astheart

Jestem Czeszka i tutaj w Czechach (jak rowniez w Slowacji)takie kluzki nazywane knedlami na parze uwazane sa za danie narodowe i bardzo popularne. Zazwyczaj robi sie je z nadzieniem (mak, ser, marmolada, owoce, czekolada itp.) i kiedy sa bez...

Jestem Czeszka i tutaj w Czechach (jak rowniez w Slowacji)takie kluzki nazywane knedlami na parze uwazane sa za danie narodowe i bardzo popularne. Zazwyczaj robi sie je z nadzieniem (mak, ser, marmolada, owoce, czekolada itp.) i kiedy sa bez nadzienia, to polewa sie je gestym sosem owocowym. Wytrawne knedle z nadzieniem z miesa lub kielbasy robi sie z ciasta ziemniaczanego.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Janisia

Ja je znam jako potrawę wielkopolską. Mieszkam właśnie w tym regionie i nigdy nie słyszałam o pyzach (tak tu je nazywają) nadziewanych ani podawanych na słodko... Są tu wszechobecne i podawane z rozmaitymi sosami i czasem mięsem: Z pieczenią,...

Ja je znam jako potrawę wielkopolską. Mieszkam właśnie w tym regionie i nigdy nie słyszałam o pyzach (tak tu je nazywają) nadziewanych ani podawanych na słodko... Są tu wszechobecne i podawane z rozmaitymi sosami i czasem mięsem: Z pieczenią, sosem pieczeniowym, gulaszem, sosem cygańskim itd.
Ciekawe jak smakują na słodko

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony