
Kluski na parze
znane też jako pampuchy lub parowańce, to puszyste, drożdżowe bułeczki gotowane na parze, które od lat cieszą się popularnością w wielu kuchniach. W Niemczech i Austrii występują pod nazwą Germknödel - najczęściej nadziewane powidłami śliwkowymi, posypane zmielonym makiem z cukrem pudrem i polane roztopionym masłem. Taką właśnie wersję prezentuję Wam poniżej.
W Polsce kluski na parze robi się właściwie z czym się lubi. Mogą być nadziane powidłami, dżemem, marmoladą, kremem czekoladowo- orzechowym, a nawet bez nadzienia. W moim domu pampuchy serwowało się polane roztopionym masłem i posypane cukrem, ale równie dobrze można podać je z sosem waniliowym, czy bitą śmietaną z owocami.
Składniki na ok. 8 klusek:
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej (najlepiej typu 550)
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 50 g masła (lub margaryny)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe/ dżem/ krem czekoladowo- orzechowy
- ok. 150 g masła
- ok 40 g mielonego, suchego maku
- ok. 40 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wlać do miski i wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 7 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.

- Masło (lub margarynę) roztopić i odstawić do ostygnięcia.
- Resztę z 400 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać pozostały cukier, jajko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając roztopiony tłuszcz. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 40 minut).

- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na ok. 8 równych części.

- Z każdej części ciasta uformować kulkę, następnie spłaszczyć ją na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę powideł, zlepić brzegi (naciągając je do góry) i ponownie uformować okrągłą kluskę. Gotowe kluski ułożyć na blacie posypanym mąką, złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na chwilę (ok. 10 minut), aby jeszcze podrosły.

- W tym czasie zagotować wodę w dużym garnku (z przywiązaną na górze ściereczką lub gazą) albo przygotować parowar. Gotowe kluski układać w garnku lub parowarze, zostawiając między nimi spore odstępy. Przykryć (np. dużą, metalową miską) i parować ok. 10 minut, aż staną się puszyste.

- W miseczce wymieszać zmielony mak z cukrem pudrem.
- Masło roztopić.
- Gotowe kluski przełożyć na talerze, posypać mieszanką zmielonego maku i cukru pudru, a następnie polać roztopionym, gorącym masłem.
- Podawać od razu na ciepło.
|
Kuchnia: |
Polska, Niemiecka, Austriacka |
|
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Ilość sztuk: |
ok. 8 |
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | niski |
