Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
5 Komentarzy
Jajecznica z kurkami

Aromatyczna jajecznica z kurkami na maśle i ze szczypiorkiem. To proste i sycące śniadanie.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 150g kurek
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • garść posiekanej, zielonej cebulki lub szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyścić i pokroić na nieduże kawałki. (Artykuł o czyszczeniu kurek znajduje się: tutaj)
  2. Jajka rozbić do miseczki.
  3. Na patelni roztopić masło. Wrzucić kurki i smażyć na średniej mocy palnika, aż zmiękną, a woda z kurek wyparuje.
  4. Dodać jajka, zieloną cebulkę, sól i pieprz. Smażyć, cały czas mieszając, aż jajka się zetną.
  5. Podawać na ciepło samą lub z pieczywem.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 24 dni temu
    super udało mi się zaspokoić głód mężczyzn i gościa młodej Emilię.. spytała jak ja przygotowałam pyszne kurki z jajecznicą???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 2 miesięcy temu
    ludzie nie przesadzajcie z tym masłem, na cos trzeba umrzec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Roman Łuc · 2 lat temu
    extra przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dawid :-) · 2 lat temu
    Ja początkowo też miałem obiekcje odnośnie masła, ale są potrawy, przy których grzechem byłoby użycie oleju :-) Pozdrawiam, a jajecznica przepyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lekarz(tybar) · 2 lat temu
    Co to za przepis ! Przecież na maśle nie powinno się smażyć !!! Uaktywniają się związki rakotwórce !
    http://www.fit.pl/dietetyka/abc-zywienia/zdrowe-odzywianie/stop-smazeniu-na-masle,207,1,0.html
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      dziekuje za znalezione wskazówki dt. masła. Nie jestem ekspertem w tej dziedzienie ale jednakże proszę doczytać o smażeniu na maśle potraw typu omlet, czy jajecznica. Cytuję ze źródeł znalezionych w necie m.in. ze strony, którą podałeś:
      Masło ma niską temperaturę rozkładu (punkt dymienia od ok 170°C) – w wyniku ogrzewania przez dłuższy czas masła w wysokiej temperaturze powstaje rakotwórcza akroleina, zatem smażenie na maśle produktów wymagających dłuższego ogrzewania jest niewskazane.

      Niskie temperatury i bardzo krótko np. jajecznica jak najbardziej tak.

      Masło poddane wysokiej temperaturze bardzo szybko ulega dymieniu i nadaje się jedynie do krótkiego smażenia (omlet, jajecznica - białko jaja ścina się szybciej niż następuje rozkład termiczny masła).

Polub nas na ...

Początek strony