Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Jajecznica z kurkami

Aromatyczna jajecznica z kurkami na maśle i ze szczypiorkiem. To proste i sycące śniadanie.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 150g kurek
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • garść posiekanej, zielonej cebulki lub szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyścić i pokroić na nieduże kawałki. (Artykuł o czyszczeniu kurek znajduje się: tutaj)
  2. Jajka rozbić do miseczki.
  3. Na patelni roztopić masło. Wrzucić kurki i smażyć na średniej mocy palnika, aż zmiękną, a woda z kurek wyparuje.
  4. Dodać jajka, zieloną cebulkę, sól i pieprz. Smażyć, cały czas mieszając, aż jajka się zetną.
  5. Podawać na ciepło samą lub z pieczywem.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (4)

  1. Roman Łuc

extra przepis

  Załączniki
 
  1. Dawid :-)

Ja początkowo też miałem obiekcje odnośnie masła, ale są potrawy, przy których grzechem byłoby użycie oleju :-) Pozdrawiam, a jajecznica przepyszna.

  Załączniki
 
  1. Lekarz(tybar)

Co to za przepis ! Przecież na maśle nie powinno się smażyć !!! Uaktywniają się związki rakotwórce !
http://www.fit.pl/dietetyka/abc-zywienia/zdrowe-odzywianie/stop-smazeniu-na-masle,207,1,0.html

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Lekarz(tybar)

dziekuje za znalezione wskazówki dt. masła. Nie jestem ekspertem w tej dziedzienie ale jednakże proszę doczytać o smażeniu na maśle potraw typu omlet, czy jajecznica. Cytuję ze źródeł znalezionych w necie m.in. ze strony, którą podałeś:
Masło ma...

dziekuje za znalezione wskazówki dt. masła. Nie jestem ekspertem w tej dziedzienie ale jednakże proszę doczytać o smażeniu na maśle potraw typu omlet, czy jajecznica. Cytuję ze źródeł znalezionych w necie m.in. ze strony, którą podałeś:
Masło ma niską temperaturę rozkładu (punkt dymienia od ok 170°C) – w wyniku ogrzewania przez dłuższy czas masła w wysokiej temperaturze powstaje rakotwórcza akroleina, zatem smażenie na maśle produktów wymagających dłuższego ogrzewania jest niewskazane.

Niskie temperatury i bardzo krótko np. jajecznica jak najbardziej tak.

Masło poddane wysokiej temperaturze bardzo szybko ulega dymieniu i nadaje się jedynie do krótkiego smażenia (omlet, jajecznica - białko jaja ścina się szybciej niż następuje rozkład termiczny masła).

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Super User Super User
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony