Ryba po grecku

Usmażone kawałki ryby w duszonych warzywach. Starte na tarce warzywa: marchewki, pietruszki i seler, wraz z cebulą i porem podsmażone są na oleju, a następnie duszone z wodą, koncentratem pomidorowym i przyprawami. Jest to potrawa wigilijna, ale i nie tylko. Można ją przygotować w dowolny dzień na obiad, zwłaszcza piątkowy. Rybę w warzywach można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno.

Składniki na ok. 6 porcji:

Ryba:

  • do max. 1kg filetów z białej ryby (świeżej lub mrożonej* np. dorsz, mintaj, morszczuk)
  • mąka np. pszenna lub w wersji bezglutenowej: ryżowa
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sos grecki:

  • ok. 500 g marchewki
  • ok. 200 g pietruszki
  • ok. 200 g korzenia selera
  • kawałek pora (biała część, ok. 100 g)
  • 2 średnie lub 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 małe listki laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • ok. 100 g koncentratu pomidorowego (w zależności od intensywności)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki musztardy (np. Sarepska)
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżka cukru
  • czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować sos grecki: Warzywa umyć i obrać. Cebule pokroić w piórka. Marchewki, pietruszki i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plasterki.
  2. W garnku z powłoką nieprzywieralną (lub na dużej patelni) rozgrzać ok. 3 łyżek oleju. Podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać pozostałe warzywa i mieszając, smażyć na wysokiej mocy palnika (ok. 5 minut).

3

  1. Następnie zmniejszyć moc palnika na średnią. Wlać ok. 1 ½ szklanki wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Gotować ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. (W razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody, aby warzywa nie były za suche). W międzyczasie dodać 1 łyżkę cukru, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę soli i musztardę.
  2. Sos spróbować. Jeśli nie jest kwaśny, dodać sok z połowy cytryny. Na końcu wmieszać łyżkę oliwy i doprawić pieprzem mielonym.
  3. Świeże lub rozmrożone filety rybne osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokroić na kawałki i oprószyć solą i pieprzem. Kawałki ryby obtoczyć w mące i usmażyć na złoto z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.

2

  1. Jeśli ryba będzie podawana od razu na ciepło, przełożyć ją na głębszy półmisek i przykryć gorącym sosem. Jeśli ryba będzie podawana na ciepło, ale później np. na następny dzień, przełożyć ją do naczynia żaroodpornego, przykryć gorącym sosem, pozostawić do ostygnięcia, przykryć i włożyć do lodówki. Przed podaniem podgrzać w piekarniku.
  2. Jeśli ryba będzie podawana na zimno, przełożyć ją na głębszy półmisek i przykryć sosem. Pozostawić do ostygnięcia, przykryć i włożyć do lodówki. Podawać ocieploną do temperatury pokojowej.

Uwaga:

*Mrożoną rybę wcześniej rozmrozić np. przełożyć zamrożone kawałki ryby na durszlak i pozostawić na noc w lodówce.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ryba po grecku Ryba po grecku Ryba po grecku