Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

...

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 250ml mleka
  • 250ml gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 225g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli

Farsz:

  • 600g pieczarek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku pokroić na drobno.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić na drobno. (Dowolnie, w plasterki lub kostkę).
  3. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć najpierw cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody z pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Mleko, wodę i jajka wymieszać. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać.
  5. Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.
  6. Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w krokieta tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon.
  7. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą.
  8. Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
  9. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia się bułki.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Krokiety z pieczarkami Krokiety z pieczarkami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony