Krokiety z pieczarkami


Krokiety z pieczarkami
...
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 250ml mleka
- 250ml gazowanej wody mineralnej
- 2 jajka
- 225g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 600g pieczarek
- cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku pokroić na drobno.
- Pieczarki oczyścić i pokroić na drobno. (Dowolnie, w plasterki lub kostkę).
- Na 2 łyżkach oleju podsmażyć najpierw cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody z pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem.
- Mleko, wodę i jajka wymieszać. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać.
- Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.
- Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w krokieta tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon.
- Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą.
- Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia się bułki.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5- 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.