Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy
Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

...

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 250ml mleka
  • 250ml gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 225g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli

Farsz:

  • 600g pieczarek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku pokroić na drobno.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić na drobno. (Dowolnie, w plasterki lub kostkę).
  3. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć najpierw cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody z pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Mleko, wodę i jajka wymieszać. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać.
  5. Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.
  6. Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w krokieta tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon.
  7. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą.
  8. Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
  9. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia się bułki.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Krokiety z pieczarkami Krokiety z pieczarkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marek kucharek · 2 miesięcy temu
    Ja osobiście smażę pieczarki tylko na maśle i osobno. Cebulę i czosnek też osobno i dopiero później mieszam wszystko razem, ponieważ pieczarki wraz z cebulą tak się nie zrumienią, tylko ugotują. Mają wtedy inny smak. Do tego farszu dodaję jeszcze żółty ser, np. edamski, starty na tarce. Po zawinięciu i panierowaniu, całość smażę na oleju. Pychota!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alaaaaaaaaa · 3 lat temu
    Przepyszne. Troxhę tłuste, ale PYYCHOOCIAA Ja do jajka dodaję jeszcze pikantne przyprawy, aby otoczka była wyrazista. POLECAM ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Irena · 3 lat temu
    Wlasnie dlatego wspaniale ze bez sera zoltego,mysle ze obtaczanie w bulce,jajku,podnosi tylko ilosc niepotrzebnego tluszczu,wystarczy zapiec delikatnie w piekarniku.Maja intensywny smak i sa zdrowe bez nie potrzebnych dodatkow....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    JOANNA · 3 lat temu
    KROKIETY WYSZŁY REWELACYJNE!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 5 lat temu
    Witam my jak robimy krokiety z pieczarkami dodajemy do tego ser żółty pokrojony w kostkę i ugotowane jajka pokrojone w kostkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    małgosia · 5 lat temu
    krokiety przepyszne, niebo w gębie można zamiast soli do farszu dać magi, podkreśla smak pieczarek. Ser również jest świetnym pomysłem, tylko ja dałam plaster sera na naleśnik i później na to farsz. PYCHOTKA:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 5 lat temu
    można jeszcze do środka zetrzeć sera żółtego, pyszne

Polub nas na ...

Początek strony