Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, koperkiem i natką pietruszki. Przepyszny, wiosenny dodatek do dań. Polecam szczególnie z młodymi ziemniakami i kotletem lub innym ulubionym mięsem.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 młoda kapusta
  • 50g boczku pokrojonego z kostkę
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 kopiate łyżki mąki pszennej
  • trochę koperku
  • trochę natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować.
  2. Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno pokroić.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć razem z boczkiem na oleju. Dodać kapustę. Podlać wodą (ja daję tak ponad 2 szklanki), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  4. Gdy kapusta będzie miękka, odlać wodę, ale jej nie wylewać!
  5. Przygotować zasmażkę. Roztopić masło lub margarynę, dodać mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Zasmażka ma być jasna. Dodać wodę z kapusty, szybko mieszając (najlepiej trzepaczką), aby nie zrobiły się grudki.
  6. Zasmażkę dodać do kapusty, ciągle mieszając. Dodać koperek i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Najlepiej podawać na ciepło.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (17)

  1. asia

Przepis fajny kapustka pyszna, ja tylko obowiązkowo dodaję liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę koncentratu pomidorowego ( nadaje fajnej kwaskowości delikatnej )??. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. patisk

nigdy nie daje mąki 2-3 chochle z kapustki blenderuje oddzielnie w misce i dodaję ponownie do gara

  Załączniki
 
  1. nkem

Margarynę to sobie darujcie , szkoda zdrowia. Tylko masło extra. Boczek bym zasmażyła na smaluszku domowym , bo ten ze sklepu z chemią jest na utrzymanie formatu kostki. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Sebastian

Młoda kapusta jest rewelacyjna. Przepis fajny ale byłoby fajnie jakby zdjęcie przedstawiało młodą - zieloną pyszną kapustę, a nie starą żółtą kapuchę z boczkiem

  Załączniki
 
  1. Karolina

Idealna do młodych ziemniaczków i schaboszczaka. Polecam :lol:

  Załączniki
 
  1. Baltic Cliff

Polecam duzo dodac majeranku

  Załączniki
 
  1. Kasia

Kapustka jest pyszna,właśnie zrobiłam,ja dodałam do niej odrobinę maggi,będę stałą fanką tego dania.Dziękuję.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Moniko nie wiem jak wyjdzie zasmażka bezglutenowa. Jeszcze nie robiłam, ale możesz kapustę zagęścić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą rozrobioną w małej ilości wody.

  Załączniki
 
  1. Monika

Czy do zasmażki można dodać mąkę bezglutenową np gryczną?

  Załączniki
 
  1. Przemyslaw

Piknie cudnie i przepysnie!2013 lato i pyszna kapustka z dobrego przepisu,chociaz ja nie dodalem oleju tylko oliwe a zamiast margaryny maslo.

ps.koperku tez nie mialem

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony