Młoda kapusta zasmażana
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, koperkiem i natką pietruszki. Przepyszny, wiosenny dodatek do dań. Polecam szczególnie z młodymi ziemniakami i kotletem lub innym ulubionym mięsem.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1 młoda kapusta
- 50g boczku pokrojonego z kostkę
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 kopiate łyżki mąki pszennej
- trochę koperku
- trochę natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować.
- Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno pokroić.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć razem z boczkiem na oleju. Dodać kapustę. Podlać wodą (ja daję tak ponad 2 szklanki), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
- Gdy kapusta będzie miękka, odlać wodę, ale jej nie wylewać!
- Przygotować zasmażkę. Roztopić masło lub margarynę, dodać mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Zasmażka ma być jasna. Dodać wodę z kapusty, szybko mieszając (najlepiej trzepaczką), aby nie zrobiły się grudki.
- Zasmażkę dodać do kapusty, ciągle mieszając. Dodać koperek i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Najlepiej podawać na ciepło.
|
Kuchnia: |
Polska |
|
|
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
|
|
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski |