Młoda kapusta zasmażana


Młoda kapusta zasmażana
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, koperkiem i natką pietruszki. Przepyszny, wiosenny dodatek do dań. Polecam szczególnie z młodymi ziemniakami i kotletem lub innym ulubionym mięsem.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1 młoda kapusta
- 50g boczku pokrojonego z kostkę
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 kopiate łyżki mąki pszennej
- trochę koperku
- trochę natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować.
- Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno pokroić.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć razem z boczkiem na oleju. Dodać kapustę. Podlać wodą (ja daję tak ponad 2 szklanki), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
- Gdy kapusta będzie miękka, odlać wodę, ale jej nie wylewać!
- Przygotować zasmażkę. Roztopić masło lub margarynę, dodać mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Zasmażka ma być jasna. Dodać wodę z kapusty, szybko mieszając (najlepiej trzepaczką), aby nie zrobiły się grudki.
- Zasmażkę dodać do kapusty, ciągle mieszając. Dodać koperek i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Najlepiej podawać na ciepło.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.