Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
17 Komentarzy
Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, koperkiem i natką pietruszki. Przepyszny, wiosenny dodatek do dań. Polecam szczególnie z młodymi ziemniakami i kotletem lub innym ulubionym mięsem.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 młoda kapusta
  • 50g boczku pokrojonego z kostkę
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 kopiate łyżki mąki pszennej
  • trochę koperku
  • trochę natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować.
  2. Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno pokroić.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć razem z boczkiem na oleju. Dodać kapustę. Podlać wodą (ja daję tak ponad 2 szklanki), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  4. Gdy kapusta będzie miękka, odlać wodę, ale jej nie wylewać!
  5. Przygotować zasmażkę. Roztopić masło lub margarynę, dodać mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Zasmażka ma być jasna. Dodać wodę z kapusty, szybko mieszając (najlepiej trzepaczką), aby nie zrobiły się grudki.
  6. Zasmażkę dodać do kapusty, ciągle mieszając. Dodać koperek i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Najlepiej podawać na ciepło.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asia · 1 lat temu
    Przepis fajny kapustka pyszna, ja tylko obowiązkowo dodaję liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę koncentratu pomidorowego ( nadaje fajnej kwaskowości delikatnej )??. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    patisk · 1 lat temu
    nigdy nie daje mąki 2-3 chochle z kapustki blenderuje oddzielnie w misce i dodaję ponownie do gara
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nkem · 2 lat temu
    Margarynę to sobie darujcie , szkoda zdrowia. Tylko masło extra. Boczek bym zasmażyła na smaluszku domowym , bo ten ze sklepu z chemią jest na utrzymanie formatu kostki. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sebastian · 2 lat temu
    Młoda kapusta jest rewelacyjna. Przepis fajny ale byłoby fajnie jakby zdjęcie przedstawiało młodą - zieloną pyszną kapustę, a nie starą żółtą kapuchę z boczkiem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Kronad · 6 miesięcy temu
      Jakbyś kiedyś zasmażaną młoda kapustę robił to byś wiedział jak wygląda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Idealna do młodych ziemniaczków i schaboszczaka. Polecam :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Baltic Cliff · 4 lat temu
    Polecam duzo dodac majeranku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Kapustka jest pyszna,właśnie zrobiłam,ja dodałam do niej odrobinę maggi,będę stałą fanką tego dania.Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Moniko[/b] nie wiem jak wyjdzie zasmażka bezglutenowa. Jeszcze nie robiłam, ale możesz kapustę zagęścić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą rozrobioną w małej ilości wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Czy do zasmażki można dodać mąkę bezglutenową np gryczną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Przemyslaw · 5 lat temu
    Piknie cudnie i przepysnie!2013 lato i pyszna kapustka z dobrego przepisu,chociaz ja nie dodalem oleju tylko oliwe a zamiast margaryny maslo.

    ps.koperku tez nie mialem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    justyna · 6 lat temu
    wyszlo suuper palce lizac.te ze sloika to nie ten sam smak no i chemia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 6 lat temu
    [b]Emilio[/b] młodą kapustę gotuję tak ok. 30 min.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 6 lat temu
    Wyszla super! Moj maz irlandczyk tez bardzo sobie chwali. My zamiast boczku uzylismy kielbase krakowska i tez jest bardzo smaczne

    Swoja droga - ile czasu kapusta powinna sie gotowac? Moja chyba ze 45 minut zanim zmiekla?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 6 lat temu
    Kapustka przepyszna. Tak samo dobra jak u mamy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalka · 8 lat temu
    Mniam mniam uwielbiam kapustke pod każdą postacią. 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 8 lat temu
    uwielbiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    panna_malwinna · 8 lat temu
    Wczoraj miałam straszną ochotę na kapustę młodą. Do tego młode ziemniaczki i dużo dużo jak najwięcej aromatycznego koperku;)

Polub nas na ...

Początek strony