Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sałatka na ciepło z Mangold

Mangold to dość nietypowe warzywo, zaliczane do odmian buraka liściowego (botwiny). Smakiem przypomina właśnie botwinkę. Jeśli macie możliwość, aby go kupić, warto spróbować nowego smaku. Sałatka najlepiej smakuje na ciepło i serwowana jest jako dodatek do obiadu.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 mangold
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  1. Liście mangoldu umyć dokładnie i pokroić w paski. (Można również część białą, choć ja raczej preferuję same liście).

02

  1. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek poszatkować drobno.
  2. Cebulę i czosnek przysmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojone liście i cukier i smażyć ok. 5 minut., aż liście zmiękną.
  3. Pod koniec smażenia dodać sos sojowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

03

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

  1. Magda

Pat,
W niemieckich supermarketach i w tureckich sklepach sprzedaja to warzywo pod nazwa Mangold.
W widzialam je juz kilkakrotnie w tym tygodniu, jednak nie mialam zadnego pojecia co to jest i jak to przyrzadzic.
Dziekuje za przepis.

Pozdrawiam
...

Pat,
W niemieckich supermarketach i w tureckich sklepach sprzedaja to warzywo pod nazwa Mangold.
W widzialam je juz kilkakrotnie w tym tygodniu, jednak nie mialam zadnego pojecia co to jest i jak to przyrzadzic.
Dziekuje za przepis.

Pozdrawiam
Magda

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Pat

Tyle tylko że na zdjęciu jest bok choy (pak choy) a nie mangold To 2 zupełnie inne warzywa.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony