Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy

Sałatka na ciepło z Mangold

Mangold to dość nietypowe warzywo, zaliczane do odmian buraka liściowego (botwiny). Smakiem przypomina właśnie botwinkę. Jeśli macie możliwość, aby go kupić, warto spróbować nowego smaku. Sałatka najlepiej smakuje na ciepło i serwowana jest jako dodatek do obiadu.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 mangold
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  1. Liście mangoldu umyć dokładnie i pokroić w paski. (Można również część białą, choć ja raczej preferuję same liście).

02

  1. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek poszatkować drobno.
  2. Cebulę i czosnek przysmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojone liście i cukier i smażyć ok. 5 minut., aż liście zmiękną.
  3. Pod koniec smażenia dodać sos sojowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

03

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Pat,
    W niemieckich supermarketach i w tureckich sklepach sprzedaja to warzywo pod nazwa Mangold.
    W widzialam je juz kilkakrotnie w tym tygodniu, jednak nie mialam zadnego pojecia co to jest i jak to przyrzadzic.
    Dziekuje za przepis.

    Pozdrawiam
    Magda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pat · 5 lat temu
    Tyle tylko że na zdjęciu jest bok choy (pak choy) a nie mangold To 2 zupełnie inne warzywa.

Polub nas na ...

Początek strony