Sałatka na ciepło z mangold
- Szczegóły

Mangold to dość nietypowe warzywo, zaliczane do odmian buraka liściowego (botwiny). Smakiem przypomina właśnie botwinkę. Jeśli macie możliwość, aby go kupić, warto spróbować nowego smaku. Sałatka najlepiej smakuje na ciepło i serwowana jest jako dodatek do obiadu.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1 mangold
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
- Liście mangoldu umyć dokładnie i pokroić w paski. (Można również część białą, choć ja raczej preferuję same liście).
- Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek poszatkować drobno.
- Cebulę i czosnek przysmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojone liście i cukier i smażyć ok. 5 minut., aż liście zmiękną.
- Pod koniec smażenia dodać sos sojowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.