Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

kluski_slaskie

Przepis na tradycyjne kluski śląskie. Kluski śląskie podaje się zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów, ale również samodzielnie np. z przesmażoną cebulą lub boczkiem. Są bardzo proste do przygotowania. Potrzebujemy tylko dwóch składników: ziemniaków i mąki ziemniaczanej.

Składniki:

  • ziemniaki (dowolna ilość, z 1kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
  • mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Ziemniaki przełożyć do garnka lub miski i dokładnie wyrównać powierzchnię. Ziemniaki należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć z garnka.

02

  1. W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.

03

  1. Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
  2. Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.
  3. W dużym garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Wrzucone kluski zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.

04

05

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (77)

  1. Damian

Do prawdziwych klusek ślaskich dodaje sie 1 jajko. Po ugotowaniu do garnka z kluskami wlewamy szklanke zimnej wody. Przepis mojej babci ślazaczki

  Załączniki
 
  1. Magda

Zrobione, zjedzone. Wypas! dzięki i pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Olu to zrób po prostu kopytka: Kliknij na ten link

  Załączniki
 
  1. Ola

Niektórzy zachwycają się tym, że kluski są takie "gumowe", a mnie to nie smakuje. Co mam zrobić, żeby takie nie były ? Zaplanowałam dodać jajko, a mąkę ziemniaczaną wymieszać z pszenną albo kukurydzianą, tylko jaką zastosować proporcję ?

  Załączniki
 
  1. Ewa

Czy Wam też wychodzą kluski takie trochę gumowe.Uważam ,ze stanowczo za dużo mąki ziemniaczanej

  Załączniki
 
  1. Tobson

Zeby ciasto ladnie sie zwiazalo dodaje sie 1 jajko:-)

Jajko to już polepszacz którego w tradycyjnych kluskach śląskich nie ma... Bez jajka też Ci spokojnie wyjda

  Załączniki
 
  1. Agata

Palce lizać

  Załączniki
 
  1. Paula

Kluski wyszły rewelacyjne, lecz faktycznie można by trochę doprawić do smaku.

  Załączniki
 
  1. Ja

Doskonała konsystencja tylko jak je doprawić bo troszkę bez smaku


Dosolić


Dosolić ale wodę w której gotujemy

  Załączniki
 
  1. edmund

Doskonała konsystencja tylko jak je doprawić bo troszkę bez smaku


Dosolić

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony