Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
77 Komentarzy

kluski_slaskie

Przepis na tradycyjne kluski śląskie. Kluski śląskie podaje się zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów, ale również samodzielnie np. z przesmażoną cebulą lub boczkiem. Są bardzo proste do przygotowania. Potrzebujemy tylko dwóch składników: ziemniaków i mąki ziemniaczanej.

Składniki:

  • ziemniaki (dowolna ilość, z 1kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
  • mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Ziemniaki przełożyć do garnka lub miski i dokładnie wyrównać powierzchnię. Ziemniaki należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć z garnka.

02

  1. W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.

03

  1. Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
  2. Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.
  3. W dużym garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Wrzucone kluski zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.

04

05

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 1 dni temu
    Kiedyś też robiłam kluski śląskie bez jajka, ale odkąd spróbowałam je dodawać, to teraz tylko takie robię. Ciasto jest duzo lepsze jeśli dodamy do niego jajko. Nigdy też nie dodaję odłożonych ziemniaków. Co dom to inny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Damian · 1 lat temu
    Do prawdziwych klusek ślaskich dodaje sie 1 jajko. Po ugotowaniu do garnka z kluskami wlewamy szklanke zimnej wody. Przepis mojej babci ślazaczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    Zrobione, zjedzone. Wypas! dzięki i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 2 lat temu
    [b]Olu[/b] to zrób po prostu kopytka: [url="http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dania-glowne/dania-glowne-pozostale/336-przepis-na-kopytka"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 lat temu
    Niektórzy zachwycają się tym, że kluski są takie "gumowe", a mnie to nie smakuje. Co mam zrobić, żeby takie nie były ? Zaplanowałam dodać jajko, a mąkę ziemniaczaną wymieszać z pszenną albo kukurydzianą, tylko jaką zastosować proporcję ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 2 lat temu
    Czy Wam też wychodzą kluski takie trochę gumowe.Uważam ,ze stanowczo za dużo mąki ziemniaczanej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tobson · 2 lat temu
    [quote]Zeby ciasto ladnie sie zwiazalo dodaje sie 1 jajko:-)[/quote]
    Jajko to już polepszacz którego w tradycyjnych kluskach śląskich nie ma... Bez jajka też Ci spokojnie wyjda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 lat temu
    Palce lizać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 3 lat temu
    Kluski wyszły rewelacyjne, lecz faktycznie można by trochę doprawić do smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ja · 3 lat temu
    [quote][quote]Doskonała konsystencja tylko jak je doprawić bo troszkę bez smaku[/quote]

    Dosolić[/quote]

    Dosolić ale wodę w której gotujemy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    edmund · 3 lat temu
    [quote]Doskonała konsystencja tylko jak je doprawić bo troszkę bez smaku[/quote]

    Dosolić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Slazaczka · 4 lat temu
    Zeby ciasto ladnie sie zwiazalo dodaje sie 1 jajko:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 4 lat temu
    wychodzą bardzo dobre tylko troche za miękkie mi wyszły ale poza tym ok
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 4 lat temu
    Bardzo dobry przepis! Prosty i udany i o takie chodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 4 lat temu
    Doskonała konsystencja tylko jak je doprawić bo troszkę bez smaku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sebastian · 4 lat temu
    I've translated your recipe and have cooked those dumplings. What a tasty food it is.
    I will be using this stuff in my bistro, with pork or lamb cuts and mushroom sauce.
    Cheers Poland!
    Sebastian Dreame (New Zealand)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 lat temu
    Ja tylko tak robię kluski śląskie. Sa mięciutkie i rozpływają sie w ustach. Palce lizać.:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Silvio · 4 lat temu
    Robię to danie po raz 1 i nawet niezłe jest pozdrawiam :sigh:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Waldek · 4 lat temu
    Ja dodalem make kukurydziana i chociarz zrobilem to danie pierwszy raz-wyszlo bardzo dobrze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Łukaszu[/b] sama nie robiłam, ale czytałam, że można dać mąkę kukurydzianą. Sama spróbuję w najbliższym czasie ;-)

Polub nas na ...

Początek strony