Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Brukselka z piekarnika

Brukselka z piekarnika

Brukselka upieczona w piekarniku jest bardziej aromatyczna i chrupiąca niż gotowana w wodzie. Można podawać ją jako przekąskę, dodatek do obiadu lub np. zrobić z jej dodatkiem zapiekankę.

Składniki:

  • 1kg brukselki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Brukselkę oczyścić, ściągając zewnętrzne liście i obcinając końcówkę.
  2. Brukselkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posypać solą i pieprzem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60 minut  w temperaturze 180°C, aż brukselka zmięknie. Podczas pieczenia należy przemieszać brukselkę od czasu do czasu.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Brukselka z piekarnika

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Paweł

Ja dodałem jeszcze czosnek i brukselka była miodzio,super przepis

  Załączniki
 
  1. Zosia

Latwa w wykonaniy i wysmienita .
Doskonaly przepis .

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Agnes bez przykrycia i nie trzeba podlewać ją wodą. Należy ją przemieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypalała.

  Załączniki
 
  1. Agnes

czy naczynie żaroodporne musi byc z przykryciem czy bez? i czy trzeba troszke podlac brukselke wodą?
pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Julio najpierw rozmrozić i nie trzeba już jej oczyszczać. Dalej jak w przepisie.

  Załączniki
 
  1. Julia

A co jesli mam mrozona brukselke ?
Ps. Super przepis.

  Załączniki
 
  1. HIT PYCHOTKA

Piekłam brukselkę, w tej postaci jest przepyszna(a za gotowaną nie przepadam). Dodaję jeszcze przyprawy.

  Załączniki
 
  1. wedelka

Brukselki pieczonej jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie wypróbować Ostatnio skusiłam się na jej smażenie i to był rewelacyjny pomysł

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony