Buraki z jabłkiem i cebulą


Buraki na zimno z jabłkiem i cebulą podaje się jako dodatek do obiadu. Pasuje on do ziemniaków, klusek, wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Do przygotowania tej sałatki można wykorzystać buraki ugotowane lub upieczone w piekarniku. Ja polecam szczególnie pieczone. Są bardziej aromatyczne i pełne witamin. W szybkiej wersji można sięgnąć również po gotowe, kupne, próżniowo zapakowane.
Składniki na ok. 6 porcji:
- ok. 500g buraków (ugotowanych lub upieczonych, waga po obraniu)
- 1 jabłko
- ½ średniej wielkości cebuli
- sok z połowy cytryny lub 2 łyżki octu (np. balsamicznego lub winnego)
- sól, pieprz
- ok. ½ łyżeczki cukru (lub do smaku)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
Sposób przygotowania:
- Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarte o grubych oczkach.
- Cebulę obrać i poszatkować drobno.
- W misce wymieszać buraki z jabłkiem i cebulą. Dodać sok z cytryny (lub ocet), oliwę, cukier, sól i pieprz. Wymieszać i najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem ok. 30 minut.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.