Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Napisz komentarz
Surówka z kapusty pekińskiej

Szybka i łatwa do przygotowania surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Pyszna, zdrowa, lekka i soczysta. Idealny dodatek do obiadu, dań z grilla lub jako lekka przekąska. Jest gotowa od razu po przygotowaniu.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ½ kapusty pekińskiej (ok. 400- 500g)
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz i szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską opłukać z wierzchu, osuszyć ściereczką, oderwać uszkodzone/brzydkie, zewnętrze liści i drobno poszatkować w poprzek. (Głąb i najgrubsze części liści od głąba odciąć). Poszatkowaną kapustę przełożyć do miski.
  2. Marchewkę i jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty.
  3. Dodać sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, jogurt, majonez, sól, pieprz i szczyptę cukru. Wymieszać.
  4. Surówka jest od razu gotowa do podania. Najlepiej podawać ją świeżą, ale można również przechować w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony