Surówka z kapusty pekińskiej

Szybka i łatwa do przygotowania surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Pyszna, zdrowa, lekka i soczysta. Idealny dodatek do obiadu, dań z grilla lub jako lekka przekąska. Jest gotowa od razu po przygotowaniu.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ½ kapusty pekińskiej (ok. 400- 500g)
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz i szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską opłukać z wierzchu, osuszyć ściereczką, oderwać uszkodzone/brzydkie, zewnętrze liści i drobno poszatkować w poprzek. (Głąb i najgrubsze części liści od głąba odciąć). Poszatkowaną kapustę przełożyć do miski.
  2. Marchewkę i jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty.
  3. Dodać sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, jogurt, majonez, sól, pieprz i szczyptę cukru. Wymieszać.
  4. Surówka jest od razu gotowa do podania. Najlepiej podawać ją świeżą, ale można również przechować w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski