Szybka i łatwa do przygotowania surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Pyszna, zdrowa, lekka i soczysta. Idealny dodatek do obiadu, dań z grilla lub jako lekka przekąska. Jest gotowa od razu po przygotowaniu.
Składniki na ok. 4 porcje:
½ kapusty pekińskiej (ok. 400- 500g)
1 średnie jabłko
1 średnia marchewka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz i szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską opłukać z wierzchu, osuszyć ściereczką, oderwać uszkodzone/brzydkie, zewnętrze liści i drobno poszatkować w poprzek. (Głąb i najgrubsze części liści od głąba odciąć). Poszatkowaną kapustę przełożyć do miski.
Marchewkę i jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty.
Dodać sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, jogurt, majonez, sól, pieprz i szczyptę cukru. Wymieszać.
Surówka jest od razu gotowa do podania. Najlepiej podawać ją świeżą, ale można również przechować w lodówce.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Jest ok. Proszę zdjąć boczek z wymieszanym makaronem z gazu na dużej patelni i wymieszać bez podgrzewania z sosem wg przepisu. Można wówczas gotowe danie podgrzać następnego dnia. Pychota. Dodać ...
@MiroslawaW składnikach jest podlinkowany bulion mięsny i warzywny. Kliknij na nie to przejdziesz do przepisów, jak ja gotuję bulion Ja gotuję na mięsie.
@MartaMożna. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dodaj starte jabłko. Można dodać podsmażoną cebulę. Dodaj majonez, olej lub jogurt naturalny. Dopraw solą i pieprzem.
Najczęściej komentowane