Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
1 Komentarz
Surówka z kiszonych buraków z jabłkiem

Surówka przygotowana z buraków pozostałych po ukiszeniu zakwasu buraczanego. Same kiszone buraki są intensywne w smaku, ale po połączeniu ich z jabłkiem i przysmażoną cebulą, otrzymamy pyszną sałatkę. Natka pietruszki i ziarna słonecznika wzbogacają jej smak. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego.

Składniki na ok. 750 ml:

  • 350 g kiszonych buraków w plasterkach (z zakwasu buraczanego)
  • 1duże jabłko
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na łyżce oliwy. Odstawić na bok.
  3. Buraki z zakwasu zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
  4. Jabłko umyć, obrać ze skórki i zetrzeć do buraków również na tarce o grubych oczkach.
  5. Do buraków z jabłkiem dodać cebulę, słonecznik, natkę pietruszki i 2 łyżki oliwy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 750 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Surówka z kiszonych buraków z jabłkiem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata Malzahn · 26 dni temu
    Podstawą tej sałatki jest dobrze (smacznie) ukiszony burak. Podoba mi się pomysł na minimalistyczną, lekką potrawę z polskich składników. Mi osobiście lepiej smakuje bez jabłka, ze świeżą cebulą cukrową (nie poddaną żadnej obróbce termicznej). Wersja z przepisuj też jest jednak dobra, dużo dają tu uprażone ziarna słonecznika, zarówno dla smaku jak i tekstury całego dania.

Polub nas na ...

Początek strony