Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Frytki warzywne z piekarnika

Frytki z marchewki, pietruszki, batata, selera i ziemniaka. Warzywa pocięte w słupki, jak frytki i upieczone w piekarniku z przyprawami i małą ilością oleju to smaczna i zdrowa przekąska. Można chrupać je same, z dipem lub podać do obiadu np. z piersią z kurczaka lub rybą.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 batat
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyć, osuszyć i obrać. Pokroić w paski, wielkości frytek.
  2. Przełożyć do miski. Wymieszać dokładnie z olejem i przyprawami.
  3. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki warzyw nie nachodziły na siebie.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż warzywa będą miękkie (sprawdzić widelcem) i lekko się przyrumienią.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia
Ilość porcji

Ilość porcji:

duża blacha z piekarnika

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Frytki warzywne z piekarnika

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Antonina · 1 lat temu
    Świetny przepis:). Zrobiłam dzisiaj i szybko zniknęły ze stołu. Pięknie pachniały, podejrzewam, że dzięki dodatkowi kolendry. Polecam!

Polub nas na ...

Początek strony