Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Paluszki z szynką

Paluszki z szynką

Szybka i smaczna przekąska. Smaczna zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu, jak i na zimno.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100g serka kremowego (dowolny, ja dałam z ziołami)
  • ok. 70g boczku lub szynki

Sposób przygotowania:

  1. Boczek (szynkę) pokroić w małą kostkę.
  2. Połowę ciasta francuskiego posmarować serkiem i posypać boczkiem. Ciasto złożyć na pół (tj. przykryć połowę z serem i boczkiem drugą połówką ciasta).

2

  1. Ciasto pokroić na ok. 12 pasków.

3

  1. Każdy pasek skręcić.
  2. Paluszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Paluszki z szynką

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (17)

  1. Jacek

Czy należy je piec 30min w 180°C z termoobiegiem czy bez?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Jacek

Piekę przy ustawieniach grzałki góra- dół.

  Załączniki
 
  1. Kamyk

Może pytanie wyda się trochę głupie, ale nigdy nie kupowałam ciasta francuskiego ale z tego co wiem jest ono mrożone.
Czy trzeba je rozmrozić przed nałożeniem serka i boczku czy kładziemy składniki na zimne ciasto?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kamyk

Jeśli ciasto jest mrożone to należy rozłożyć zamrożone płaty i pozostawić je do rozmrożenia. Można kupić również ciasto francuskie niemrożone (takie zwinięte w rulon).

  Załączniki
 
  1. Justyna

Jako wielokrotna zwyciężczyni w kulinarne kategorii "Przypal to" i tutaj nie obeszło się bez ofiar, ale po zeskrobaniu za bardzo chrupkiej powierzchni można powiedzieć, że poszło mi to łatwiej niż zrobienie nie jednej kanapki Mój trochę chory...

Jako wielokrotna zwyciężczyni w kulinarne kategorii "Przypal to" i tutaj nie obeszło się bez ofiar, ale po zeskrobaniu za bardzo chrupkiej powierzchni można powiedzieć, że poszło mi to łatwiej niż zrobienie nie jednej kanapki Mój trochę chory geniusz kulinarny podpowiedział mi, żebym do krojenia użyła radełka do pizzy i tym samym część która mnie najbardziej przerażała okazała się banalna. Przepis super, polecam wszystkim net tym, którzy z kuchnią mają kontakt jedynie gdy przez nią przechodząPozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Barbara

Paluszki na wczorajszej imprezie zrobiły furorę.Na pierwszym miejscu zniknęły ze stołu.Wszyscy byli zachwyceni smakiem oraz wyglądem.Pychota polecam

  Załączniki
 
  1. magda

Rewelacyjny przepis ! Napewno skorzystam... pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Marta

Łatwe i przepyszne!zrobiłam z serkiem turek i też kroiłam w drugą stronę.polecam :lol:

  Załączniki
 
  1. aagaai

rewelacja!!!dzis robiłam i pychota,mężowi też barzo smakowały.Ja o tyle zmieniłam,że tak jak na zdj.3 to przekroiłam poziomo wzdłuż i mam dwa razy więcej a nieco mniejsze,serka użyłam firmy Piątnica- puszysty smak

  Załączniki
 
  1. gość

Przepyszne Ja zrobiłam jeszcze wersje słodka z nutella i też dobre

  Załączniki
 
  1. baraba

Serek kremowy to taki typu Almette czy bardziej taki typu serek kanapkowy Hohland? Wiem, że może się wydawać, że to banalne pytanie, ale jestem laikiem kulinarnym i nawet najprostsze rzeczy ciężko mi ogarnąć. Pozdrawiam!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    baraba

Oba serki są dobre

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony