Babeczki z łososia


Pyszna i ładnie prezentująca się przystawka na zimno z łososia wędzonego, serka kremowego i jajek. Babeczki są sycące i łagodne w smaku.
Składniki na ok. 9 babeczek:
- ok. 400 g łososia wędzonego w plasterkach
- 400 g serka kremowego typu Philadelphia
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- ser żółty w plasterkach
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
- Wgłębienia w formie na muffinki wyłożyć kawałkami folii spożywczej. Następnie rozłożyć plasterki łososia.
- Jajka pokroić w drobną kostkę.
- Ząbki czosnku obrać i posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.
- Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- W misce wymieszać serek z jajkami, czosnkiem i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Masę serową wyłożyć do formy. Wystające końcówki łososia zawinąć na masę.
- Z sera żółtego wyciąć koła o średnicy 7 cm. Koła serowe ułożyć na masie serowej.
- Wystającą folię spożywczą nałożyć na ser żółty, aby całość nie obeschła i wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 9 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.