
Pyszna i ładnie prezentująca się przystawka na zimno z łososia wędzonego, serka kremowego i jajek. Babeczki są sycące i łagodne w smaku.
Składniki na ok. 9 babeczek:
- ok. 400 g łososia wędzonego w plasterkach
- 400 g serka kremowego typu Philadelphia
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- ser żółty w plasterkach
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
- Wgłębienia w formie na muffinki wyłożyć kawałkami folii spożywczej. Następnie rozłożyć plasterki łososia.
- Jajka pokroić w drobną kostkę.
- Ząbki czosnku obrać i posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.
- Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- W misce wymieszać serek z jajkami, czosnkiem i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Masę serową wyłożyć do formy. Wystające końcówki łososia zawinąć na masę.


- Z sera żółtego wyciąć koła o średnicy 7 cm. Koła serowe ułożyć na masie serowej.
- Wystającą folię spożywczą nałożyć na ser żółty, aby całość nie obeschła i wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Ilość porcji: |
ok. 9 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |
