Ogórkowy krokodyl

Taki ogórkowy krokodyl jest idealną podstawką na koreczki. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i zachwyca nie tylko dzieci. Koreczki można przyrządzić z dowolnymi dodatkami. Całość można przygotować spokojnie dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Składniki:
- 1 długi ogórek
- kawałek marchewki
- ser mozzarella mini kulki*
- pomidorki koktajlowe
- ser żółty
- winogron (najlepiej bez pestek)
- 2 goździki
- wykałaczki
Sposób przygotowania:
- Ogórek umyć, osuszyć i wzdłuż odciąć cienki pasek, aby ogórek leżał stabilnie na talerzu lub desce.
- Z odciętej części zrobić łapy.
- Z przodu ogórka zrobić nacięcie na paszczę na długość ok. 7 cm. Małym nożykiem wyciąć na górze i dole zęby.
- Z marchewki zrobić język, wycinając podłużny plasterek długości paszczy i zaokrąglając go z przodu.
- Ogórek ułożyć na talerzu lub desce. Język wsunąć do paszczy.
- Dwie kulki mozzarelli nabić na dwie wykałaczki, w środek włożyć po jednym goździki i umocować jako oczy zaraz za paszczą.
- Pomidorki, ser żółty pokrojony w kostkę i winogron powbijać na wykałaczki i wbić gęsto w krokodyla.
Uwaga:
- *Najłatwiej jest kupić małe kulki mozzarelli, ale można również wyciąć samemu kulki z dużej mozzarelli.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.