Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie to nic innego jak kromki chleba, najczęściej czerstwego, namoczone w mleku z jajkiem i usmażone na złoty kolor. W ten sposób można wykorzystać pozostałe resztki z już nieświeżego chleba. Możecie wykorzystać dowolny, ale najlepiej jasny chleb tj. pszenny, tostowy, chałkę oraz bułki i bułkę paryską.

Sposobów na podanie tego prostego dania jest bardzo wiele. Można gotowe tosty posypać cukrem z cynamonem, cukrem pudrem, polać syropem klonowym lub innym, sosem owocowym albo ozdobić owocami sezonowymi. Można również zrobić tosty podwójne, przekładając dwie kromki np. kremem orzechowo- czekoladowym, dżemem, czy masłem orzechowym.

Poniższe proporcje wystarczają na przygotowanie siedmiu tostów francuskich z chleba tostowego.

Składniki:

  • kromki chleba tostowego, pszennego, chałki, bułki lub bułki paryskiej
  • 2 jajka
  • 80ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • masło i olej do smażenia

Do dekoracji:

  • cukier wymieszany z cynamonem, cukier puder, owoce, sos owocowy, czekoladowy, jogurt, syrop klonowy, z agawy, miód itp.

Sposób przygotowania:

  1. W głębokim talerzu rozkłócić widelcem jajka z mlekiem i cukrem waniliowym.
  2. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła z łyżką oleju.
  3. W tym czasie namoczyć kromkę w mleku z jajkiem. (Jeśli chcecie zrobić tosty z nadzieniem to jedną kromkę należy posmarować nadzieniem np. dżemem, kremem czekoladowy lub masłem orzechowym, pozostawiając odstęp od brzegu i przykryć drugą kromką. Tak przygotowany tost namoczyć z obu stron w mleku z jajkiem).
  4. Kromki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średniej mocy palnika, na złoty kolor z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  5. Chcąc usmażyć kolejną porcję należy zlać tłuszcz z patelni, przetrzeć ją ręcznikiem papierowym i roztopić ponownie masło z olejem. Następnie smażyć kromki namoczone w mleku i jajku.
  6. Podawać na ciepło posypane cukrem z cynamonem lub z innym dodatkiem.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 7

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Tosty francuskie na słodko Tosty francuskie na słodko Tosty francuskie na słodko

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony