Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Tosty francuskie na słono

Tosty francuskie na słono w najprostszej wersji to kromki chleba, najczęściej czerstwego, namoczone z mleku z jajkiem, usmażone na złoty kolor i posypane solą. W bogatszej wersji można przełożyć dwie kromki np. serem żółtym, wędliną, pomidorem itp.

Składniki:

  • kromki chleba tostowego, pszennego, bułki lub bułki paryskiej
  • 2 jajka
  • 80ml mleka
  • olej do smażenia
  • sól

Dodatki:

  • ser żółty, wędlina, pomidor, szczypiorek, zielona cebulka

Sposób przygotowania:

  1. W głębokim talerzu rozkłócić jajka z mlekiem.
  2. Na patelni rozgrzać olej.
  3. W tym czasie namoczyć kromkę w mleku z jajkiem. (Jeśli chcecie zrobić tosty z nadzieniem to na jedną kromkę należy nałożyć wybrane nadzienie np. plasterek sera żółtego, szynki, pomidora, pozostawiając odstęp od brzegu. Przykryć drugim plasterkiem sera i drugą kromką. Całość lekko docisnąć. Tak przygotowany tost namoczyć z obu stron w mleku z jajkiem).
  4. Kromki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średniej mocy palnika, na złoty kolor z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  5. Posypać solą i podawać najlepiej na ciepło.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 7

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Tosty francuskie na słono Tosty francuskie na słono Tosty francuskie na słono

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony