
Tosty francuskie na słono w najprostszej wersji to kromki chleba, najczęściej czerstwego, namoczone z mleku z jajkiem, usmażone na złoty kolor i posypane solą. W bogatszej wersji można przełożyć dwie kromki np. serem żółtym, wędliną, pomidorem itp.
Składniki:
- kromki chleba tostowego, pszennego, bułki lub bułki paryskiej
 - 2 jajka
 - 80ml mleka
 - olej do smażenia
 - sól
 
Dodatki:
- ser żółty, wędlina, pomidor, szczypiorek, zielona cebulka
 
Sposób przygotowania:
- W głębokim talerzu rozkłócić jajka z mlekiem.
 - Na patelni rozgrzać olej.
 - W tym czasie namoczyć kromkę w mleku z jajkiem. (Jeśli chcecie zrobić tosty z nadzieniem to na jedną kromkę należy nałożyć wybrane nadzienie np. plasterek sera żółtego, szynki, pomidora, pozostawiając odstęp od brzegu. Przykryć drugim plasterkiem sera i drugą kromką. Całość lekko docisnąć. Tak przygotowany tost namoczyć z obu stron w mleku z jajkiem).
 - Kromki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średniej mocy palnika, na złoty kolor z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
 - Posypać solą i podawać najlepiej na ciepło.
 
| 
 Czas:  | 
 Całkowity czas przygotowania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 7  | 
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski | 
 
 