Papryki zapiekane z serkiem i boczkiem

Zapiekane papryki faszerowane serkiem kremowym, owinięte plasterkami boczku i podane na świeżej sałatce z zielonej sałaty, awokado, rzodkiewki i ogórka. Pyszna przystawka na ciepło, lekki obiad lub kolacja.

Składniki na ok. 3 porcje:

Faszerowane papryki:

  • 1 ½ czerwonej papryki
  • 50 g sera feta
  • 150 g gęstego, naturalnego serka kremowego (typu Philadelphia)
  • 12 plasterków bekonu lub boczku
  • sól, pieprz, czerwona papryka w proszku
  • ok. 2 łyżek posiekanego szczypiorku

Sałatka:

  • 3 garście mieszanej sałaty
  • 3 rzodkiewki
  • kawałek marchewki
  • pół awokado
  • kawałek ogórka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Papryki pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć.
  2. W głębokim talerzu ugnieść ser feta i kremowy widelcem na mniej więcej gładką masę. Dodać przyprawy i szczypiorek. Wymieszać.
  3. Masą serową napełnić ćwiartki papryk. Każdy kawałek owinąć w dwa plasterki boczku (lub bekonu), zawijając tak, aby końcówki boczku były schowane pod spód.

2

3

  1. Papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piec ok. 35 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż boczek się przyrumieni.
  3. W międzyczasie przygotować sałatę: Sałatę umyć i osuszyć. Rozłożyć na trzech dużych, płaskich talerzach.
  4. Rzodkiewkę, ogórek, marchewkę, awokado umyć i osuszyć. Awokado, ogórek i marchewkę obrać. Warzywa pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek.
  5. Upieczone, gorące papryki układać po dwie sztuki na każdym talerzu.
  6. Podawać najlepiej od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Papryki zapiekane z serkiem i boczkiem